Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Постното меню или как да постите здравословно?

Знаете ли как да постите здравословно?

Великият пост е едно необикновено време за повечето вярващи. И не само, защото трябва да се изтърпят тежки ограничения в храненето и развлеченията. Лекарите отбелязват: неграмотния подход към постното меню на великите пости, може сериозно да влоши здравето и да обостри някои заболявания.

По-специално, доказано е – рязкото спиране на протеиновите храни може бързо да превърне баналната пролетна настинка в опасна пневмония…

Така че големият въпрос е: как да се пости правилно, как да се изгради постно меню, отчитайки нормалните нужди на тялото, т.е. как да постите здравословно? Обезателно трябва да се включат продукти, (разбира се, от списъка на разрешените), които да са богати на растителни протеини.

На първо място това са гъбите и бобовите. Струва си да се знае, че различните сортове гъби се абсорбират от организма по различен начин: ако имате някакъв ензимен дефицит, то откажете се от тежките гъби, такива като кладница или белите. Най-добре е да включите в храненето печурки, лютива млечница или фосфорна гъба. Най-важното, обаче, е да не прекалявате с гъбите: не трябва да ядете гъби повече от 2-3 пъти седмично.

Що се отнася до бобовите растения, то и тук не всичко е просто: почти една трета от населението на Европа има проблем с усвояването на някои сортове боб и нахут. Затова пък грахът (особено бързо замразения зелен грах) се усвоява почти при всички. За да запълните недостига на протеини, е достатъчно да изяждате около 300 грама сварен грах на ден. Добър източник на протеини е и Елдата.

Не забравяйте да включите в менюто си и храни, съдържащи желязо: цвекло, нар, спанак, ревен, черни стафиди, елда. Като цяло, стафидите са перфектен десерт за постна диета: подобряват работата на сърцето и черния дроб, съдържат полифеноли и антиоксиданти.

Няколко пъти по време на Великия пост има дни на поотпускане, когато на всички вярващи се разрешава да ядат риба и да пият вино. Честно казано, виното може да се пие всеки ден, то не съдържа никакви животински съставки. Но, отчитайки усилената работа на организма не е нужно да го натоварвате с алкохол.

Често възниква въпросът: може ли да се включат в менюто морски дарове? Формално – да, защото от древни времена всички стриди, скариди, октоподи и други, са считани от християнството… за растения. Отскоро, обаче, около това изявление сред експертите теолози се води дебат.

И още един съвет: яжте често. Тъй като основата на постното меню са въглехидратите, то инсулиновата система на организма работи, както се казва, на максимум. И единственият начин да й се помогне – е да се намали обема на храната, като се увеличава броя на храненията. Само при такива условия може да се избегне “инсулиновото махало”.

Още по темата:

Въглехидрати и Нишестета

Гликемичен индекс (G.I.)

Сладките храни

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Плодове и зеленчуци

Вегетарианството

Мазнини и масла

Малки трикове срещу “зимните” килограми!

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните „диети” или как да съсипете здравето си?!

Свързани публикации