Малки трикове срещу „зимните” килограми!

„Зимните” килограми

През зимата човек наддава средно от 2 до 5 кг. Причината основно е в сезонните особености на обмяната на веществата. А и много малко хора могат да извървят дългия низ от празници, без вреди за фигурата. И за да чуете от приятелите си през пролетта завистливото “колко си слаб!”, трябва да прибегнете към някои мънички “зимни хитринки”.

Може би сте забелязали, че като хапнете парченце шоколад и веднага настроението ви се подобрява. Тайната е в хормона на щастието – серотонин, който е особено необходим през зимата и производството, на който предизвиква шоколада. Но наред с другите неща, в шоколада има много захар, така че, подобрявайки настроението си, ние ще получим и излишни прости въглехидрати, които постепенно ще се превърнат в излишни килограми.

И ако шоколадът ви носи радост, не се отказвайте напълно от него, а се опитайте да купувате само горчив, с високо съдържание на какао, без никакви гарнитури и пълнежи, и изяждайте по 2-3 парченца на ден. Останалата част от плочката, заменете с аромат на шоколад: пяна за вана, сметана с шоколадов аромат или парфюм с шоколадова нотка. Шоколаденият “дух” напълно ще се справи с поставената задача.

В бой със „зимните” килограми! 

Когато е студено, организмът изисква постоянен поток от въглехидрати. Това се случва заради хормоналната промяна, водеща до влошаване на тяхното усвояване. А в нашето разбиране за въглехидрати- това са преди всичко сладкото и брашненото… Сменете краваите със сушени плодове, плодове и зеленчуци. Пийте прясно изцедени сокове. Морковен сок в комбинация с малко сметана ще ви зарадват с каротин, а цитрусовите сокове с витамин С.

Не отхапвайте от плодовете, а ги нарязвайте на парченца, така насищането става по-бързо. Докато ние чистим и нарязваме плодовете, мозъкът смята, че процесът на хранене вече е започнал. Отличен зимен продукт, за който малко хора знаят- са бразилските орехи. Те са отличен източник на селен, който помага срещу депресията, на витамини от група В и витамин Е, които са необходими за производството на серотонин.

Но не забравяйте, че всичко трябва да е с мярка: порцията орехи не трябва да надвишава една супена лъжица. В миналото, на хората по време на студ им е било необходимо да се запасяват с мазнинки за топлина. Именно за такива случаи природата ни е надарила с добавянето на тегло през зимата.

Освен това, когато температурата на въздуха намалява, се забавя и обмяната на веществата. Ето защо, всичко, което се яде, се разходва икономично. И именно зимата душата моли за котлет с картофи! Трябва да се откажем от високо-калоричните храни и мазните видове меса. Яжте пиле или пуйка вместо свинско. Частично заменете месото с бобови култури, богати на фибри.

Движение за стройна фигура срещу „зимните” килограми!

През зимата не ни се иска да се движим, което също е свързано със забавения метаболизъм. И често, въпреки физическите занимания, талията и бедрата се увеличават – женското тяло натрупва запасите от мазнини в долната част на тялото. Преминете към три посещения в залата. Овладейте кънките и ските.

Защото, първо, натиска на въздуха е удар по зимния “запас”, процеса на метаболизма значително ще се ускори и натрупаните запаси ще изгарят по-бързо, и второ, ще отделите повече внимание на мускулите на краката. Като цяло, през зимата е за предпочитане да се натоварват долните крайници.

Не забравяйте и за басейна, плуването отлично изгаря мазнините, благодарение на което после можете да си позволите допълнително парченце шоколад. И така ще убиете два заека с един куршум: ще повишите и тонуса, и настроението си.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

От бирата се напълнява или отслабва?

Вода и отслабване

Как да отслабнем

8 прости правила за стройна фигура!

Иматe проблеми с отслабването? Проблемът може да е вашето лекарство?!

Коремните мазнини са смъртоносно опасни!

Мазнини-убийци ни правят „шкембелии”

Основни Захари

Мазнини и масла

Здравословно хранене

Витамини и минерали

Направете си Тест

Лечебни картинки

Свързани публикации