Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гликемичен индекс (G.I.)

Повечето храни, включени в списъка с Гликемичен индекс (G.I.) са преработени въглехидрати, затова аз не ви съветвам да се храните по този списък на всяка цена.

Ето няколко основни примера с бял хляб, който се използва като стандарт, той е с GI 100: глюкоза и малтодекстрин 137, захароза (обща или домакинска захар) и ръжен хляб 92, мед 83, фруктоза 32. Бобовите растения и ядките като цяло имат ниски G.I.

От този кратък списък лесно можете да видите, защо аз не вярвам на GI: ръжен хляб и захар, имат едни и същи GI! Причината за това е в ниското G.I. на фруктозата. Захарозата се състои от една молекула глюкоза и една фруктоза. Фруктозата произвежда силна инсулинова реакция, като запазва ниско нивото на кръвната захар частично чрез конвертиране на захарта в мазнини и отчасти от бързото канализиране на глюкоза в мускулните клетки.

В зависимост от индивидуалния метаболизъм, комбинацията от фруктоза и глюкоза в големи количества или произвежда наднормено тегло, или повишена киселинност. В допълнение, тя все повече води до инсулинова резистентност и диабет 2 тип. Въпреки това, традиционните диетолози използват тази захар и твърдят, че тя наистина не е вредна, защото GI е толкова нисък или дори по-нисък от на хляба. Не бих се изненадал, ако в крайна сметка се окаже, че GI е разработен по инициатива на захарната индустрия.

Повечето храни, включени в Гликемичен индекс (GI) са преработени въглехидрати. Ако избирате вашите въглехидрати според следните правила, то не ви трябва да се занимавате с GI:

– Яжте предимно бобови култури и зеленчуци
– Яжте плодовете (пресни) разделно, а не със или след хранене
– Намалете до минимум подсладени храни, зърно и зърнени храни

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Основни Захари

Инсулинът- тайната за болестите на цивилизацията!

Беконът и кренвиршите са заплаха за диабет

Пълнозърнестите храни срещу диабета и атеросклерозата

Канелата намалява риска от деменция

Тест за недостиг на витамини и минерали

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации