Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Коя е най-опасната болест за човечеството?

Коя е най-опасната болест, която може да сложи край на всички животи на тази малка планета? Някои казват, че това ще е ядрена война; други, че ще е още една пандемия, по-лоша от настоящата, която причини над 700 000 смъртни случая само в Америка. Трети смятат, че това ще е неуспеха да се справим с изменението на климата. Но, ето изненадата! Най-опасната болест на човечеството е популационната бомба със закъснител, която продължава да тиктака всяка секунда и всички ние я игнорираме.

Бяха нужни 123 години за нарастване на населението от 1 на 2 милиарда души. След това само за 40 години достигнахме 6 милиарда, а сега сме 7,8 милиарда. Тази година нови 82 милиона души ще бъдат добавени към вече препълнената планета. Това е като да добавяте по един голям град към нашата планета всеки ден!

Ръстът на населението причинява огромни проблеми със здравето и миграцията. През последните години се наблюдават огромни вълни от бежанци, отчаяно бягащи от конфликти, за да стигнат някъде, където е по-добре. Всички те се нуждаят от жилище, храна и здравни грижи.

В природата, ако елените са повече, вълците ги убиват. Но хората имаме друг проблем. Твърде много сме и заплахата възниква от нашите собствени действия: замърсяване на въздуха, водата, земята и морето.

Това, което се случва е плашещо. Изменението на климата е само началото. Тази година топлинният купол в Западна Канада причини 446 смъртни случая в Британска Колумбия. Наводненията в Европа и Китай опустошиха цели села. Огромни пожари унищожават горите и замърсяват въздуха с дим. Полярните мечки не могат да намерят морски лед, необходим за живота им.

Един базов експеримент преди години дава важен урок за поведението на животните. Два плъха били поставени в клетка. Те живеели без враждебност. Но с добавянето на още един или два плъха, започнали битките за пространство. По същия начин хората не се справят добре в ограничени условия, когато им липсват ресурси. Неизбежно възниква конфликт, а не мирно преосмисляне и промяна на поведението. Ние винаги сме били войнствен вид. Като твърде многото плъхове в клетката, ние се нападаме един друг.

Така че, докато вие четете за въглеродните данъци, толкова сложни, че е невъзможно да се разберат, помислете какво причинява основния проблем. Ще има все повече хора на тази планета. Съгласно прогнозите световното население ще стане 11 милиарда към 2100 г. Това са около 3 милиарда повече хора, които трябва да настаним.

Затова, ще продължим ли да изсичаме дървета, да искаме повече енергия, да хвърляме пластмаса в морето? Най-вероятно, да. Някои добри хора ще направят всичко възможно, за да намерят решение. Но усилията за решаване на тези проблеми едва ли ще донесат нещо, ако продължаваме да се държим като плъхове в клетка.

Всички умеем да сочим с пръст. Лесно е да се намери някой друг, който да е виновен. Всички можем и да не се съгласим с решенията. Но трябва да станем по-добри и да живеем заедно без конфликт всеки път, когато не се разбираме. И още, не можахме да проявим разум, когато на планетата имаше само 1 милиард души. Сега също не го правим, а сме 8 милиарда! Какъв е планът ни да се разберем с още нови 3 милиарда човека?

Трябва да се погрижим за планетата. Но също така трябва да започнем и да се грижим по-добре един за друг. Или ще бъдем като плъхове в клетка?

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Психология

Учените: бактериите в червата манипулират човешкото поведение

Как да се защитите от манипулаторите?

Свързани публикации