Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Какво би причинило пожълтяване на кожата ви?

62-годишен мъж за два месеца развил изтръпване, „иглички“ в ръцете, задух, затруднено ходене поради силна болка в ставите и пожълтяване на кожата. За тази интересна история се разказва в доклад на Oбщата болница в Масачузетс, публикуван в New England Journal of Medicine.

Всеки, изправен пред всички тези проблеми, би си помислил, че краят му е близо. Поглеждайки назад симптомите му можеха да бъдат и още по-лоши. Той можеше също да се сблъска с параноя, заблуди, загуба на памет, инконтиненция (спонтанно изпускане на урина и/или фекалии), загуба на вкус и много други.

Но на този човек му провървяло. Тестовете показали, че има дефицит на витамин В-12. Няма да умира. Но как е развил такъв остър дефицит и как можете да сте сигурни, че имате достатъчно от този витамин?

В-12 е важен витамин. Организмът на възрастния човек се нуждае от 2,5 микрограма дневно, така че червените кръвни клетки да могат да пренасят кислородна кръв до мозъка, нервите и ДНК. Тъй като B-12 не може да се произвежда от тялото, той трябва да бъде получен от храната или с добавки.

Какво причинява липсата на витамин В-12? Някои хора просто не го получават достатъчно от диетата си. Други, дори и да консумират достатъчно B-12, не успяват да го усвоят. Ето защо дефицитът е особено често срещан при възрастните хора. Един на всеки пет на възраст над 60 години и двама на всеки пет на възраст над 80, не успяват да усвоят B-12 от храната и се нуждаят от добавки. Друга причина могат да бъдат автоимунни нарушения, които затрудняват усвояването на В-12.

С напредване на възрастта лигавицата на стомаха изтънява, което намалява производството на солна киселина. Витамин В-12 е здраво свързан с протеин. За да го раздели и абсорбира тялото, е необходима достатъчно солна киселина.

Възможно е също да имате ниско ниво на В-12, ако приемате лекарства, като Prevacid, Losec и Nexium, използвани за лечение на киселинен рефлукс или стомашна язва. Дори по-малко мощните лекарства, като Pepcid, Tagamet или Zantac, намаляват производството на солна киселина.

Чревните проблеми като цьолиакия, болестта на Крон и прекомерната консумация на алкохол намаляват нивото на B-12. Използването на стомашен байпас за отслабване също може да повлияе на приема на В-12.

Обаче, младите също могат да развият липса на B-12. Растенията не произвеждат B-12. Така че сред нарастващия брой млади хора, които се стремят към строга вегетарианска или веганска диета, има висок риск от дефицит на В-12. Обогатените с В-12 зърна могат да бъдат източник. Кръвните изследвания ще покажат дали е необходимо допълнително добавяне.

Има много доклади, възхваляващи използването на В-12 за предотвратяване на сърдечни заболявания, безплодие, умора, екзема и дълъг списък с други хронични здравословни проблеми. Но според изследователи от Харвард всички тези доклади се основават на лъжливи доказателства.

Болестта на Алцхаймер е добър пример. Дефицитът на В-12 може да доведе до симптоми на болестта на Алцхаймер. Но дори високи дози от 1000 микрограма не са повлияли на това заболяване.

Един случай на предполагаема болест на Алцхаймер бил излекуван с добавка от B-12, но се оказал грешна диагноза. При този пациент проблемите с паметта бързо били излекувани с В-12. Както писах по-горе, добре е да имате късмет.

Добри източници на хранителен прием на В-12 са пържола, риба, птичи продукти и яйца.

Чудите се, защо има пожълтяване на кожата? Червените кръвни телца стават крехки заради намалено количество на В-12. След това те освобождават билирубин, произвеждан от черния дроб, в кръвообращението, което води до жълтеница. Ако кожата ви пожълтява, посетете Вашия лекар за кръвна проба.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Витамин В12. Червеният витамин

Кожни проблеми

Тест за недостиг на витамини и минерали

Свързани публикации