Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Учените: бактериите в червата манипулират човешкото поведение

Чревната микрофлора има свои собствени методи за въздействие върху човешкия мозък, подбуждайки ни да ядем това, което е необходимо за жизнеността на едни или други бактерии. Това се посочва в статия, публикувана в списание Bio Essays през 2014 г.

Цитирано е изследване на американски учени, ръководено от Джо Алкок (Joe Alcock) от Университета в Ню Мексико, което установява, че бактериите в червата могат да влияят на поведението на човека чрез специфични канали за комуникация, принуждавайки го да яде това, от което бактериите имат нужда, а след това да го наказва за неподчинение или да го награждава за благоприятния за тях избор. Бактериите вътре в нас са манипулатори.

Като цяло, в чревната микрофлора има голямо разнообразие от хранителни интереси между различните видове бактерии. Някои от тях отговарят на избраната от нас диета и консумирана храна, а други- не. Изводите са направени от учените на базата на анализ на голямо количество научна литература, пряко или косвено посветена на този въпрос, затова учените все още не могат да обяснят как точно бактериите правят това. Но, се предлага една интересна версия: бактериите могат да изпращат сигнални молекули в околната им среда.

Тъй като червата са свързани с имунната, нервната и ендокринната системи, тези сигнали могат да повлияят на нашето поведение в желаната от бактериите посока. Ключов в този процес може да е блуждаещия нерв, свързващ 100 милиона нервни клетки в стомашно-чревния тракт с мозъка.

Тези микроби имат способността да контролират нашето поведение и настроение (влияейки върху избора на храна) чрез промяна на нервните сигнали в блуждаещия нерв, който съответно въздейства на вкусовите рецептори, освобождавайки токсини, които влияят негативно на нашето здраве, т.е. “наказание”, или, произвеждайки химическа “награда”, която ви кара да се чувствате добре.

Колкото и депресиращо да звучи, учените настояват, че това влияние е двустранно. Съставът на микрофлората може напълно да бъде променен за един ден, ако ние просто преминем към друга диета. Някои бактерии ще умрат и на тяхно място ще се заселят други.

По този начин, с помощта на пребиотици, пробиотици и синбиотици може да се създаде флора, която е по- здрава и благоприятна за хората, казват учените. Това е особено важно в контекста, че някои наистина много опасни бактерии в червата могат да доведат до развитие на рак.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Стомашно-чревна флора

Направете си тест

Candida и “антибиотичният синдром”

Защо антибиотиците вече не действат?

Хранителните влакна (фибри)- грижа за червата!

Синбиотици

Инулинът -пребиотик № 1

Пребиотици

Пробиотици

Свързани публикации