Инулинът – пребиотик № 1

Инулин (inulin)

Какво е инулин? Обикновено, когато хората чуят думата „инулин“, те учудено запитват „инсулин“? Да, думите са подобни, но химическата формула и механизъм на действие на тези вещества са напълно различни. Инсулин- хормон, който се произвежда от клетките на панкреаса. Инулин- естествен полизахарид, получаван от грудките и корените на някои растения.

Най-много инулин се съдържа в топинамбур (земна ябълка), а също и в цикория, чесън, глухарче, както и в модната сега ехинацея. Модерната „студена“ технология ни позволява внимателно да го извлечем от тези растения, като същевременно запазим биологичната му активност.

Инулинът по най-радикален начин влияе върху обмяната на веществата. Солната киселина в стомаха и чревните ензими разделят инулина на отделни молекули фруктоза и други малки фрагменти, които проникват в кръвопотока. Останалата неразделена част на инулина се извежда от тялото, увличайки със себе си маса от ненужни за организма вещества- от тежки метали и холестерол до различни токсини.

При това, инулинът подпомага усвояването на витамините и минералите в организма (особено на Ca, Mg, Zn, Cu, Fe и P). Инулинът подобрява обмяната на липидите – холестерол, триглицериди и фосфолипиди в кръвта. Затова намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, смекчава техните последствия, укрепва имунната система на организма. Активирайки работата на кръвоносната система, инулинът способства за извеждане от организма на солите на тежки метали и радионуклиди.

Освен това, допринася за развитието на бифидус бактериите в микрофлората на стомаха, подпомагайки по този начин, нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Инулинът стимулира съкращаваща способност на чревната стена, което ускорява прочистването на организма от шлаки и необработена храна. Той премахва запека и диарията. Инулинът оказва имуномодулиращо и хепатопротекторно действие, предпазва от възникване на онкологични заболявания.

Приемът на продукти, които съдържат инулин, намалява нивото на захар при диабетици, предпазва от възникване на усложнения при диабета (ретинопатия, ангиопатия и т.н.). Поради това, инулинът се използва като биологично активна добавка за лечебно и профилактично хранене при диабет тип I и II, включително и при усложнена диабетна ангиопатия. А диабетиците по света са почти сто милиона души.

Добре е да се използва инулин при затлъстяване, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, жлъчно-каменна и бъбречно- каменна болест, артрит и остеохондроза. С цел да се засили действието на инулина в био-добавките го съчетават с други природни лечители, като целина, магданоз, облепиха, шипка, калина, женшен, солодка, елеутерокок. Биологично-активни добавки, които съдържат инулин, се предлагат в търговската мрежа. Добавките се пускат под формата на капки, капсули или таблетки.

И така, ползвайте за здраве, на който както му е удобно. Противопоказания няма.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с чесън

Дисбиоза или дисбактериоза

Хранене на органите

Синбиотици

Хранителните влакна (фибри)- грижа за червата!

Пробиотици

КАНДИДА ТЕСТ

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Candida и антибиотичният синдром

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

kolbasi
Нутриенти

Серин

Не е основна аминокиселина, произвежда се от глицин или треонин в тялото. Концентрирани количества серин са открити при хората във всички клетъчни мембрани в специална

Прочетете още
Пролин
Нутриенти

Пролин

Пролин (Proline) Дозировка: от 500 mg до 1000 mg на ден (ако е необходимо) Не е основна аминокиселина, произвежда се в тялото от глутаминова киселина

Прочетете още
Фенилаланин
Нутриенти

Фенилаланин

Фенилаланин (Phenylalanine) Основна аминокиселина (предшественик на тирозина), не може да се произведе в организма, набавя се от храната. Дозировка: дозата варира, но приемането на 500

Прочетете още