Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Инулинът – пребиотик № 1

Инулин (inulin)

Какво е инулин? Обикновено, когато хората чуят думата “инулин”, те учудено запитват “инсулин”? Да, думите са подобни, но химическата формула и механизъм на действие на тези вещества са напълно различни. Инсулин- хормон, който се произвежда от клетките на панкреаса. Инулин- естествен полизахарид, получаван от грудките и корените на някои растения.

Най-много инулин се съдържа в топинамбур (земна ябълка), а също и в цикория, чесън, глухарче, както и в модната сега ехинацея. Модерната “студена” технология ни позволява внимателно да го извлечем от тези растения, като същевременно запазим биологичната му активност.

Инулинът по най-радикален начин влияе върху обмяната на веществата. Солната киселина в стомаха и чревните ензими разделят инулина на отделни молекули фруктоза и други малки фрагменти, които проникват в кръвопотока. Останалата неразделена част на инулина се извежда от тялото, увличайки със себе си маса от ненужни за организма вещества- от тежки метали и холестерол до различни токсини.

При това, инулинът подпомага усвояването на витамините и минералите в организма (особено на Ca, Mg, Zn, Cu, Fe и P). Инулинът подобрява обмяната на липидите – холестерол, триглицериди и фосфолипиди в кръвта. Затова намалява риска от сърдечносъдови заболявания, смекчава техните последствия, укрепва имунната система на организма. Активирайки работата на кръвоносната система, инулинът способства за извеждане от организма на солите на тежки метали и радионуклиди.

Освен това, допринася за развитието на бифидус бактериите в микрофлората на стомаха, подпомагайки по този начин, нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Инулинът стимулира съкращаваща способност на чревната стена, което ускорява прочистването на организма от шлаки и необработена храна. Той премахва запека и диарията. Инулинът оказва имуномодулиращо и хепатопротекторно действие, предпазва от възникване на онкологични заболявания.

Приемът на продукти, които съдържат инулин, намалява нивото на захар при диабетици, предпазва от възникване на усложнения при диабета (ретинопатия, ангиопатия и т.н.). Поради това, инулинът се използва като биологично активна добавка за лечебно и профилактично хранене при диабет тип I и II, включително и при усложнена диабетна ангиопатия. А диабетиците по света са почти сто милиона души.

Добре е да се използва инулин при затлъстяване, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, жлъчно-каменна и бъбречно- каменна болест, артрит и остеохондроза. С цел да се засили действието на инулина в био-добавките го съчетават с други природни лечители, като целина, магданоз, облепиха, шипка, калина, женшен, солодка, елеутерокок. Биологично-активни добавки, които съдържат инулин, се предлагат в търговската мрежа. Добавките се пускат под формата на капки, капсули или таблетки.

И така, ползвайте за здраве, на който както му е удобно. Противопоказания няма.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с чесън

Дисбиоза или дисбактериоза

Синбиотици

Хранителните влакна (фибри) – грижа за червата!

Пробиотици

Кандида тест

Тест за паразити

Хранене на органите

Здравословно хранене

Candida и антибиотичният синдром

Свързани публикации