Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Мъже, внимавайте с топлите летни нощи!

Ново изследване показва, че топлите летни нощи увеличават риска от сърдечна смърт при мъжете над 60 години, внимавайте с горещините! Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон пяха за романтика в “Летни нощи”, началната песен в хитовия филм “Брилянтин”. Но сега, на 68 години, той, повече от нея, ще внимава за летните горещини.

Изследването включва анализ на 39 912 смъртни случая от сърдечносъдови заболявания в Англия и Уелс между 2001 и 2015 г. сред мъже от 60 до 64 г. Подобен анализ е направен и в щата Вашингтон в САЩ, а именно, че повишаването с 1 градус на нощната температура води до 4,8% увеличение на риска от сърдечна смърт сред мъжете на възраст от 60 до 64 години. Резултатите от изследването са тревожни, защото показват увеличение на честотата на сърдечносъдовата смърт, настъпваща през нощта, а не през дневните летни температури.

Харис Маджид, докторант в Института по медицински науки в Торонто отбелязва, че въпреки че сърдечните пристъпи се случват по всяко време на деня, повечето са в ранните сутрешни часове, докато хората все още са в леглото. През годината най-топлите месеци са с най-висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Защо мъжете биха били изправени пред по-висок риск от инфаркт с повишаване на нощните температури, а не жените? Маджид предполага, че мъжете са по-изложени на дневна топлина, потят се повече и се дехидратират. Това може да доведе до намаляване обема на кръвта и увеличаване на риска от съсирване на кръвта. Разбира се, Маджид ще трябва да свърши още много работа, за да провери теориите си.

Но, тъй като северното полукълбо навлиза в летния сезон, би било разумно хората със сърдечносъдови проблеми да вземат прости предпазни мерки. Дръжте тялото добре хидратирано, пийте вода! Стойте далеч от слънцето през най-горещата част от деня. Охладете се с бърз студен душ преди лягане. И използвайте вентилатор или климатик през нощта, когато топлината е потискаща.

Спането в гореща лятна нощ не трябва да е най-опасното нещо, което човек прави. Но това изследване подчертава два категорични факта. Първо, сърдечносъдовите заболявания продължават да задържат мястото си на основен убиец. И второ, температурите на въздуха имат значение за човешкото здраве.

Извод: дръжте хладно, когато нещата се нагорещят, особено през нощта!

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания са свързани с хипотиреоидизма

Не само холестеролът причинява сърдечносъдови заболявания!

Свързани публикации