Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Защо антибиотиците вече не действат?

Антибиотиците вече не действат?

Резистентността към антимикробните препарати – това не е нов проблем, но той става все по-опасен. Ние живеем в епоха на зависимост от антибиотици и други антимикробни препарати за лечение на болести като ХИВ / СПИН, например, които преди няколко години биха били смъртоносни. Когато се появи устойчивост на микроорганизмите, наречена лекарствена резистентност, тези лекарства стават неефективни.

И проблемът с лекарствената резистентност е толкова дълбок, че тази година Световната Здравна Организация призова, правителствата и другите заинтересовани страни да предприемат всякакви мерки за спасяване на нас самите, хората. На въпросите отговаря к.м.н. Галина Холомогорова, главен експерт в Държавния Научноизследователски Център за превантивна медицина, д-р.

Защо всъщност възникна проблема с лекарствената резистентност? – Фактът, че микроорганизмите стават резистентни към антибиотиците се дължи на неконтролираната употреба на препарати. Първоначално, когато бяха открити антибиотиците имаше теория за ударните дози. Тя се състоеше в това, да се дават много антибиотици, за да бъде победена инфекцията напълно. Но се получи обратния ефект, тъй като антибиотиците много силно отслабват имунитета, инфекциите започнаха да побеждават хората.

Между човека и микрокосмоса има постоянна борба- хората измислят все нови и нови антибиотици, а микрокосмоса все повече се съпротивлява. В началото на антибиотичната ера стрептококите се лекуваха с пеницилин, а сега те имат такъв ензим като пеницилаза, който разлага пеницилина. А има дори видове стрептококи, които не могат да живеят без пеницилин. Микроби- наркомани. Микробите, които са придобили резистентност към антибиотиците, се наричат свръхинфекти.

И ние може да се окажем в доантибиотикова ера. Т.е. на нито един организъм няма да действа нито един антибиотик и ние ще се сме напълно беззащитни срещу инфекциите. Има още един негативен аспект от неконтролираната употреба на антибиотиците. Унищожаването на естествената микрофлора създава неконтролируем ръст на гъбичните инфекции.

Може би, всички ние трябва да се опитаме, ако е възможно, да минаваме без антибиотици? – На Запад, особено в Америка, не могат да се купят антибиотици без лекарско предписание. Т.е. само в случаите, когато тяхната употреба е неизбежна. А тези случаи са много тежки: пневмония, сепсис и т.н. У нас всеки антибиотик може да си купи. Става дума за това, че хората лекуват хрема с антибиотици. Вирусните заболявания в никакъв случай не трябва да се лекуват с антибиотици.

Грипният вирус е вътре в клетките, а антибиотиците циркулират в тялото само в извънклетъчната течност, там, където се намират бактериите и другите микроорганизми. Неконтролируемата употреба на антибиотици и ниската им цена доведе до това, че хората за всяка “дреболия” приемат антибиотици и хранят своите микроби. А микробите се размножават бързо и мутират много бързо.

Ако човек е убил 99,9 микроби и е оставил поне 0,1 микроорганизъм, на който този антибиотик не е подействал, той бързо се размножава и предава своя генетичен материал на антибиотична резистентност. Човекът става опасен за околните. Нали ние си обменяме вируси, микроби, и вирусите, преминавайки от човек на човек, стават все по-болестотворни. При това резистентните към антибиотиците микроорганизми стават все по-агресивни. И ако по-рано, някои заболявания можеха да бъдат излекувани от първия опит, сега те се нуждаят от дълъг курс на лечение.

Причини за формирането на резистентност към антибиотиците:

– Достъпност;
– Ниска цена;
– Самолечение, прием на антибиотици без необходимост;
– Прекъсване на лечението с антибиотици, след изчезване на симптомите;

Как да се предпазим от лекарствена резистентност: – Използвайте антибиотици само при необходимост и по предписание на лекар; – Спазвайте срока на лечението.

Още информация:

“Преодолей Кандида”

Candida и “антибиотичния синдром”

Натурални терапии

КАНДИДА ТЕСТ

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Свързани публикации