Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Подобрете здравето си с цвекло

Искате ли да подобрите физическата си издръжливост? Рутинните упражнения са отговорът. Физическата и психическа активност ще удължат живота ви. Но диетата също може да помогне. Можете да започнете да подобрявате своето здраве, като просто добавите цвекло в менюто си. Трябва също да знаете, че нитратите в цвеклото могат да лекуват повече от един медицински проблем.

Атеросклерозата, удебеляване на вътрешната обвивка на артериите, намалява притока на кислородна кръв към коронарните артерии. Това води до сърдечна болка или инфаркт.

От години изследователите знаят, че нитроглицеринът облекчава стенокардията. Но те нямаха представа, защо той разширява коронарните артерии и увеличава притока на кръв към сърцето.

Тогава трима американски изследователи получиха Нобелова награда, затова че доказаха, че азотният оксид (N0) причинява разширяване на артериите. В младия организъм вътрешната обвивка на артериите обработва големи количества азотен оксид. Но с напредването на възрастта количеството му намалява, често с катастрофални последици.

През 2009 г. изследователски екип от университета в Ексетър в Англия съобщи за изненадващо откритие. Те показаха, че спортистите, които пият сок от цвекло в продължение на шест дни, подобряват физическата си издръжливост с 16 процента, докато карат колело. Също толкова невероятно, сокът от цвекло бил дори по-ефективен от физическата подготовка!

Активното вещество в цвеклото е нитрат. Той се превръща в нитрит и накрая в азотен оксид, който непрекъснато се синтезира в ендотела (вътрешната обвивка на артериите). Поставете този изключително тънък слой ендотелни клетки върху равна повърхност и те ще заемат цялото пространство!

Азотният оксид е наречен “чудодейна молекула”, тъй като помага за толкова много различни медицински проблеми. Например, защото разширява коронарните артерии. Това може да помогне за намаляване на болката при стенокардия и понижаване на кръвното налягане.

Експериментите показват, че азотният оксид също смазва кръвоносната система. Все пак е невъзможно да се яде цвекло и да се насочи само към коронарните артерии. По-скоро азотният оксид пътува до всички органи и в този процес предотвратява залепването на тромбоцитите, част от процеса на съсирване, причинявайки инфаркт. Той също така намалява хроничното възпаление, друг фактор, свързан с коронарната атака.

Други изследвания показват, че азотният оксид намалява холестерола в кръвта, триглицеридите, повишава добрия холестерол и намалява лошия холестерол. Той също така предотвратява разрушаването на костите от остеокласти.

Днес милиони хора страдат от астма поради възпалени, свити и запушени лигавици на дихателните пътища. Част от проблема е замърсяването и алергиите. Експерти от болница “Хамърсмит” в Лондон, Англия, съобщават, че азотния оксид помага да се поддържа биохимичен баланс в дихателните пътища, намалявайки възпалението.

Друг основен проблем в световен мащаб е епидемията от диабет тип 2. Това заболяване причинява инсулинова резистентност, което затруднява навлизането на глюкоза в клетките. Високата кръвна захар постепенно разрушава кръвоносната система, предизвиквайки редица проблеми, в това число и атеросклероза. Намаляването на количеството кръв в органите води до слепота, бъбречна недостатъчност, ампутации на краката и инфаркт. Азотният оксид помага да се контролират тези проблеми.

Какво можете да направите, за да увеличите азотния оксид?

Отслабването и упражненията повишават нивата на азотен оксид. Но хората с нездравословни ендотелни клетки може да имат намалена биоактивност на азотния оксид в сравнение с тези в добро здраве.

Така че, защо да не подобрим диетата с храни, богати на нитрати? Добавянето на повече цвекло е добър съвет. Другите храни с високо съдържание на азотен оксид са листните зелени зеленчуци като спанака, дивата ряпа, къдравото зеле и швейцарското цвекло (манголд).

Не харесвате нито един от тези зеленчуци?

Опитайте с черен шоколад и вино. И двете увеличават азотния оксид. Но помнете за умереността! Ако се интересувате от хранителни добавки, източници на азотен оксид, можете да използвате и такива.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Доматите – най-добрите защитници на съдовете и сърцето

Шоколадът помага на сърцето и съдовете!

Рецепти при сърцебиене

Болкоуспокояващите са вредни за сърцето

Мърморковците тормозят сърцето ви!

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

Хранене на сърцето

Червеното вино е полезно за мозъка

Свързани публикации