Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Болкоуспокояващите са вредни за сърцето

Учените открили връзка между болкоуспокояващите и риска от сърдечни аритмии. Опасността от това заболяване, поради прием на аспирин и ибупрофен, се увеличава с повече от 40%. Обезболяващите и противовъзпалителни лекарства, които могат да бъдат закупени в почти всеки супермаркет или аптека, науката и преди свързваше със сърдечно – съдови проблеми.

По-рано се твърдеше, че редовната употреба на аспирин увеличава риска от инфаркти и инсулти. Обаче, в ново изследване на 32 602 пациенти с аритмия, което се провело от 1999 – 2009, учените за първи път доказали връзката на този клас препарати с артериалната фибрилация, известна като сърдечна аритмия.

Тази патология на сърцето се случва много по-често от инфарктите и инсултите. И много често тя води до развитие на упоменатите по-горе две заболявания. Експертите сравнили здравето на всеки участник в изследването с 10 произволно избрани пациенти от контролната група.

Оказало се, че употребата на нестероидни противовъзпалителни средства, които включват ибупрофен и аспирин, с 40% повишава риска от сърдечна аритмия, което е по четири нови случая на всеки хиляда души.

Нови форми на болкоуспокояващите, известни като COX-2 инхибитори, увеличавали този риск с около 70%, което е 7 нови случая на 1000. Изследването е проведено от датски учени на Университетската болница в Орхус.

Данните са публикувани в British Medical Journal. Авторите на изследването смятат, че сърдечната аритмия трябва да бъде включена в списъка на възможните рискове за сърдечно – съдовата система при хора, които приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации