Учените са доказали, че заради сърдит събеседник може да получите пристъп на стенокардия. В миналото болестта била наричана гръдна жаба. Списанието „Epidemiology and Community Health“ публикува изследване на датски учени, които наблюдавали 4500 мъже и жени, от 2000 г. насам. В началото на наблюдението, при нито един от тях не е било диагностицирано сърдечно заболяване.

Участниците в изследването били разделени на две групи според възрастта- едната включвала 40- годишните, а другата 50-годишните. Наблюдавали ги шест години. Периодично, хората били питани за здравето и качеството на отношенията им с партньорите. Учените се интересували, доколко придирчиви са техните партньори, колко често се карат, мърморят, сърдят, вдигат скандали и т.н.

Оказало се, че твърде придирчивите партньори увеличават риска от възникване на стенокардия на своите половинки почти четири пъти. Два пъти по-често страдали от стенокардия, тези, които редовно трябвало да се справят с проблеми на децата си и други членове на семейството. Не по-добро влияние имали и отношенията със съседите.

Твърде честите спорове за това, кой слуша музика прекалено силно и кой трябва да смени крушката на площадката, увеличават вероятността от стенокардия с 60%. „Прекалената взискателност и сериозни вълнения от страна на тези, които не са ни безразлични, са значим рисков фактор за развитие на стенокардия- се казва в заключението на учените от Университета в Копенхаген-.. Рискът се увеличава значително повече при по- възрастните хора“.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни