Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Мърморковците тормозят сърцето ви!

Учените са доказали, че заради сърдит събеседник може да получите пристъп на стенокардия. В миналото болестта била наричана гръдна жаба. Списанието “Epidemiology and Community Health” публикува изследване на датски учени, които наблюдавали 4500 мъже и жени, от 2000 г. насам. В началото на наблюдението, при нито един от тях не е било диагностицирано сърдечно заболяване.

Участниците в изследването били разделени на две групи според възрастта – едната включвала 40- годишните, а другата 50-годишните. Наблюдавали ги шест години. Периодично, хората били питани за здравето и качеството на отношенията им с партньорите. Учените се интересували, доколко придирчиви са техните партньори, колко често се карат, мърморят, сърдят, вдигат скандали и т.н.

Оказало се, че твърде придирчивите партньори увеличават риска от възникване на стенокардия (гръдна жаба) на своите половинки почти четири пъти. Два пъти по-често страдали от стенокардия тези, които редовно трябвало да се справят с проблеми на децата си и други членове на семейството. Не по-добро влияние имали и отношенията със съседите.

Твърде честите спорове за това, кой слуша музика прекалено силно и кой трябва да смени крушката на площадката, увеличават вероятността от стенокардия с 60%. “Прекалената взискателност и сериозни вълнения от страна на тези, които не са ни безразлични, са значим рисков фактор за развитие на стенокардия – се казва в заключението на учените от Университета в Копенхаген -.. Рискът се увеличава значително повече при по- възрастните хора”.

Още по темата

Карнитин

Лечение на сърцето (лечебна картинка)

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации