Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Червеното вино е полезно за мозъка

Червеното вино получи много внимание напоследък заради предполагаемите му ползи за здравето на сърцето, съдовете и мозъка.

Умерената консумация на вино се свързва с намалената честота на сърдечносъдови заболявания, т. нар. френски парадокс. Въпреки че френската диета е богата на масло, сирене и други наситени мазнини, в тази страна е сравнително ниско нивото на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Това се свързва с навика на французите да пият червено вино по време на хранене.

Изследователи от Университета Джон Хопкинс съобщават още една добра новина за червеното вино. Те открили механизъм, как употребата на червено вино може да защити мозъка от увреждания след инсулт. Силвен Доре, доктор на науките, доцент в катедрата по анестезиология, реанимация, фармакология и молекулярни науки в Университета Джон Хопкинс, заявява, че негово изследване показва определена полза от червеното вино за мозъка. Ресвератролът, съединение, намерено в кожата и семената на червеното грозде, увеличава нивата на фермента хемоксигеназа.

Този фермент предпазва нервните клетки на мозъка от повреди, причинени от инсулт и не позволява смъртта на нейроните. Механизмът на действие на ресвератрола е косвено. Само по себе си, това вещество не може да защити мозъчните клетки от свободните радикали, то може само да накара клетките да се защитават сами. Силвен Доре предупреждава за използването на добавки с ресвератрол, които се предлагат заедно с витамини и минерали.

Да не се поддавате на рекламите за ползите от тези добавки, тъй като засега все още не е ясно, те вреди или ползи носят. Учените все още не са тествали ресвератрола в клинични изпитания. Често се случва така, че добавките не работят в изолация от целия комплекс съединения, открити в естествените продукти, а понякога дори са вредни. Поради това, предимство трябва да се отдаде на умерената употреба на натуралното червено вино и червено грозде.

Източник: www.hopkinsmedicine.org

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Чаша вино за психично здраве

Черният шоколад и червеното вино помагат в борбата с рака

Червеното вино активира мисловните процеси

Отслабване с помощта на вино?

Червената боровинка и виното предпазват зъбите от кариес

6 телесни тъкани, които могат да бъдат регенерирани чрез храни

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации