Умерената консумация на алкохол намалява риска от деменция, както установили учени от САЩ. За постигне този ефект трябва да се използват не повече от две питиета дневно за мъжете и една за жените.  Окончателните данни са публикувани в списанието „Невропсихични заболявания и лечение“ (Neuropsychiatric Disease and Treatment).

В него се съобщава, че при умерена консумация на алкохол с 23% е по-малко вероятно хората да станат жертви на когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер, както и други деменции. Най-голямата защита в този случай има виното, въпреки че в повечето изследвания не се говори за вида на алкохола. Злоупотребата с алкохол, която започва при употреба на 3-5 дози на ден, обаче, напротив, увеличава риска от деменции.

Истината е, че това откритие не е признато за статистически значимо въз основа на наличните данни. „Ние не препоръчваме на непиещите да започнат да пият- казва професор Нифси-. Но умерената консумация на алкохол, подчертавам, умерената, може да бъде полезна.“

Ползата от малките дози алкохол се запазвала и след отчитане на другите фактори, включително възраст, образование и пушене. Никаква разлика във въздействието на алкохола върху мъжете и жените в това отношение не открили изследователите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Камъни и кристали