Алтернативна медицина и здраве

Чаша вино – за психично здраве

Умерената консумация на алкохол намалява риска от деменция, както установили учени от САЩ. За постигне този ефект трябва да се използват не повече от две питиета дневно за мъжете и една за жените.  Окончателните данни са публикувани в списанието „Невропсихични заболявания и лечение“ (Neuropsychiatric Disease and Treatment).

В него се съобщава, че при умерена консумация на алкохол с 23% е по-малко вероятно хората да станат жертви на когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер, както и други деменции. Най-голямата защита в този случай има виното, въпреки че в повечето изследвания не се говори за вида на алкохола. Злоупотребата с алкохол, която започва при употреба на 3-5 дози на ден, обаче, напротив, увеличава риска от деменции.

Истината е, че това откритие не е признато за статистически значимо въз основа на наличните данни. „Ние не препоръчваме на непиещите да започнат да пият- казва професор Нифси-. Но умерената консумация на алкохол, подчертавам, умерената, може да бъде полезна.“

Ползата от малките дози алкохол се запазвала и след отчитане на другите фактори, включително възраст, образование и пушене. Никаква разлика във въздействието на алкохола върху мъжете и жените в това отношение не открили изследователите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Камъни и кристали

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации