Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене на сърцето

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на сърцето?

Сърце и кръвообращение

Сърдечносъдовите заболявания си остават една от основните причини за човешката смъртност. Едновременно с това, научните изследвания показват, че сърцето може да се възстановява след увреждания. Ето защо, съвсем очевидно е, че всеки, на когото му е скъпо здравето, има смисъл да промени начина си на живот и хранене. Всеки ден, сърдечния мускул неуморно работи, като помпа в тялото около 10 хиляди литра кръв.

В ранните стадии симптомите за артериални заболявания са малко. Нещо повече, малко от болните хора подозират за заболяването си, докато не се случи инфаркт или инсулт. Всяка година във Великобритания от сърдечно заболяване умират почти 170 хиляди души, това е втората водеща причина за смъртност. Един от всеки трима мъже и всяка четвърта жена умират по тази причина. В Съединените щати от сърдечносъдови заболявания умират всяка година повече от един милион души. А всъщност, много проблеми могат да бъдат избегнати (значително да се подобри състоянието), като се променят хранителните навици.

Сърцето е двигателят на сърдечносъдовата система. Чрез сложна система от вени и артерии, то снабдява цялото тяло с кръв. Сърцето е мощен мускул, за работата на който са нужни определени хранителни вещества. Кръвта доставя на всички тъкани, мускули и клетки в организма, пресен кислород и хранителни вещества. Големите кръвоносни съдове се разклоняват на малки капиляри, които снабдяват клетките с кислород и отнемат отпадъчните продукти.

Последните се транспортират от кръвта и се отстраняват чрез бъбреците, черния дроб и белите дробове. В белите дробове кръвта се обогатява с кислород и цикъла се възобновява. Вените и артериите, обслужващи сърцето, изпълняват различни функции. Артериите отнасят от сърцето кръвта, обогатена с кислород, докато по вените тече обеднената кръв към сърцето. Най-просто можете да си представите кръвопотока във вид на транспортни ленти, на които се натоварват вещества, доставят се в нужните места, разтоварват се и се обменят.

Лимфна система

Лимфната система е затворена и напълно обособена от системата на артериите и вените, която все пак е неразделна част от движението на течности в организма. Течността, протичаща по съдовете на тази система, е преградена от едностранни клапи, които пречат на теченето в обратна посока, и се нарича лимфа. Тя отнема постъпващите от вените и артериите отпадни продукти.

Лимфната система е компонент на имунната система, тя филтрира и неутрализира потенциално опасни вещества. Лимфата протича през лимфните възли, в които се задържат и обезвреждат болестотворните бактерии и вируси. В лимфните възли се съдържат и съзряват лимфоцитите, един от видовете бели кръвни клетки. T-лимфоцитите, които участват в борбата срещу патогенните микроорганизми.

Лимфните възли са разпръснати по цялото тяло – по-специално, под мишниците, в слабините, под долната челюст. Когато казваме “подути жлези”, това означава, че имунната система по този начин се бори с бактериална инфекция.

Рискови фактори за сърдечносъдови заболявания

Мъжете, заболяват от инфаркт на миокарда по-често, отколкото жените. Причините за това са все още неизвестни. Въпреки това, влизайки в менопауза, жените губят защитното действие на хормона естроген и рискът от сърдечен инфаркт за тях се превръща в почти същия като при мъжете.

Наднормено тегло

Излишната маса на тялото повишава кръвното налягане и увеличава отношението на “лошия” холестерол (липопротеини с ниска плътност или ЛНП) към “добрия” (липопротеини с висока плътност или ЛВП). Дебелите хора често не са в състояние да се занимават с физически упражнения, което допълнително усилва заплахата от сърдечносъдово заболяване. Наднорменото тегло носи допълнителен натиск върху цялото тяло, особено на сърцето, което трябва да работи с удвоена енергия. Натрупвайки се в организма, излишните мазнини също така започват да се отлагат по стените на артериите.

Възраст

С увеличаване на възрастта вероятността от коронарно заболяване нараства, тъй като с годините се натрупват повреди в артериите, а се повишава и кръвното налягане, риска се увеличава.

Потребление на транс- мазнини

Високото ниво на потребление на транс- мазнини, които произхождат от наситените мазнини, съдържащи се в продуктите от животински произход, повишава риска от коронарна тромбоза. Транс-мазнините са открити в продукти като маргарин, кексове и бисквити. В кръвта транс- мазнините се превръщат в триглицериди, чиито високи нива могат да обострят сърдечносъдово заболяване и да доведат до повишаване нивата на холестерола.

Пушене

Тютюнопушенето повишава образуването на свободни радикали, като намалява резервите от витамин С в организма, като по този начин увеличава риска от артериосклероза. В кръвта на пушачите има повишени нива на никотин и въглероден оксид. Никотинът допринася за стесняване на кръвоносните съдове и увеличава риска от тромбоза или сърдечна атака. Въглеродните окиси допринасят за тромбообразуването и намаляват нивото на кислород в мускулите и тъканите, включително и сърцето.

Редовното пушене увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, най-малко два пъти. В допълнение, пушачите на цигари или пури излагат себе си на опасност от рак на устата, независимо от това, ограничават ли се или не. Поразителната способност за възстановяване на тялото може да бъде особено ярко демонстрирана, например, с риска за здравето от пушенето.

Десет години, след като престанете да пушите, вашата сърдечносъдова система е възстановена почти до съответното ниво на човек, който никога не е пушил. Това означава, че отказването от цигарите никога не е твърде късно, независимо от възрастта и продължителността на пушенето.

Високо кръвно налягане

Ако движението по кръвоносните съдове е нарушено, то това означава, че вътрешната пропускливост на артериите е свита. Това е една от основните причини за повишаване на кръвното налягане. Редовното измерване ни дава картина за състоянието на вътрешните стени на артериите и вените. Високите стойности могат да сочат за развитие на атеросклероза.

Липса на физически натоварвания

Воденето на заседнал начин на живот влияе неблагоприятно върху сърдечносъдовата система. Препоръчваме ви редовно да се занимавате с аеробика, давайки добро натоварване на всички мускули, включително сърдечни, при това се повишава капацитета и издръжливостта на сърцето. Сърцето бие силно, кръвта тече по-бързо, подобрява се доставката на кислород и хранителни вещества, както и по-ефективно се премахват отпадните продукти. Физическите упражнения също така допринасят за повишаване нивото на “добрия” холестерол.

Алкохол

Злоупотребата с алкохол води до наднормено тегло и повишено кръвно налягане, алкохолът допринася също и за увеличаване лепкавостта на тромбоцитите в кръвта. Това води до сгъстяване на кръвта, като по този начин влошава нейното преминаване през съдовете. Въпреки това, малко количество алкохол (по-конкретно, това се отнася за червеното вино) има благоприятно въздействие върху организма.

В червеното вино се съдържа вещество хинон – антиоксидант, способстващ за намаляване на холестерола и притежаващ антикоагулантни свойства. Две или три чаши вино на седмица, няма съмнение, са полезни за здравето, а увеличаването на дозите, може да доведе до обратен ефект. Алкохолът също допринася за въвеждане на магнезия, необходим за поддържане работата на сърцето.

Диабет

Захарен диабет от II тип или инсулино-независимия диабет също е свързан с риск от хипертония, защото в резултат на неусвоената захар (заради нечувствителността към инсулина) стените на малките кръвоносни съдове се гликозилират (покриват се със захар). По този начин заплахата от сърдечно заболяване десетократно се увеличава в сравнение с хората, които не страдат от този тип диабет.

Наследственост

Смята се, че 25% от населението са склонни към инфаркт на миокарда вследствие наследствени причини. Очевидно това се дължи на вроден дефект на артериите, тъй като тези хора не могат да се отнасят към някоя от рисковите групи (те никога не са пушили, занимавали са се със спорт, а теглото и налягането не надвишава нормата). И все пак, ако сте предразположени към сърдечно заболяване, поради наследствени фактори, обръщайте внимание на правилното хранене и здравословния начин на живот.

Хомоцистеин

Неотдавна учени установиха, че появата на сърдечносъдовите заболявания може да е свързана с друг генетичен фактор – хомоцистеин. Това е продукт на протеиновия метаболизъм, който, подобно на останалите подобни продукти трябва навреме да бъде отстранен от организма. При някои хора, обаче, той се натрупва, което води до нежелателни последствия. Доказано е, че при хора с високо ниво на хомоцистеин често е налице недостиг на някои витамини, особено B6 и B12.

За неутрализиране на вредните последици от хомоцистеина и корекция на протеиновия метаболизъм трябва да се вземат добавки, съдържащи тези витамини, а също и аминокиселината метионин. Изследванията в тази област продължават вече повече от 30 години, но едва сега лекарите осъзнаха, че хомоцистеина вероятно играе по-пагубна роля при сърдечносъдово заболяване, отколкото холестерола. Днес, анализите на нивото на този генетичен фактор, станаха важен компонент в цялостното кардиологическо изследване.

Стрес

Стресът е неразделна част от нашия живот. При продължителен стрес тялото отделя адреналин, който сгъстява кръвта и се усилва образуването на тромби. Това е съставна част на синдрома “бягай или се бий”, естествена реакция на организма при някаква опасност или заплаха. Излишният адреналин впоследствие се превръща във вещество, наречено адренохром.

Това вещество, притежаващо свойствата на свободните радикали, уврежда интима (вътрешна стена) на артериите и води до първия стадий на атеросклероза. Продължителният стрес повишава крехкостта на костите, допринасяйки за отмиването на калция в кръвта. Това води до калцифицирането на артериите, както и повишава риска от остеопороза. Освен това, стресът увеличава отделянето на магнезий (-60). Между другото, балансът на тези два минерала е жизнено необходим за здравето на сърдечните мускули: калция спомага за неговото свиване, а магнезия за разпускането.

Сол

Във всички клетки на тялото натрия (важен компонент) и калия са в равновесие. Именно тези два елемента отговорят за поддържане нивото на водата вътре в клетките, за усвояването и разпределението на хранителните вещества и за изхвърлянето на отпадните продукти. Допълнителният прием на сол с храната води до нарушение на този баланс и като резултат, способства за повишаване на кръвното налягане. Солта се съдържа в натуралните хранителни продукти.

Така например, в прясното броколи съдържанието на сол е около 0,25%, а в морковите – 0,3%. Въпреки че на някого това количество ще му изглежда малко, само три порции от тези зеленчуци на ден са достатъчни, за удовлетворяване нуждите на организма от натрий. Употребата на всякакви готови продукти, като замразени, консервирани зеленчуци, води до излишък на натрий в организма.

Евтината сол, а също и определените вкусови качества, които тя придава на продуктите, допринася за това, че производителите на храни щедро я добавят, където им попадне. Ако смятате, че не сте в състояние да се справите без допълнителна сол, тогава може би тялото ви има недостиг на цинк. За да се насладите на храната, на вас ви е нужен цинк. Може би ви е необходим допълнителен прием на цинк. Количеството на цинка не трябва да надвишава 45 мг на ден.

Връзката с холестерола

Холестеролът в миналото беше смятан от лекарите за враг номер едно. Преди по-малко от 20 години на него гледаха като на главна заплаха за работата на сърцето. Да, разбира се, холестеролът играе определена отрицателна роля, но не бива да забравяме, че той също така е и необходим на тялото за изпълнение на жизненоважни функции.

Холестеролът се произвежда в тялото от черния дроб, в количества, обикновено не повече от 3 грама на ден. Той се използва като строителен материал за изграждане за клетъчните мембрани, за образуване на хормони, за синтеза на витамин D. Холестеролът също така се използва в нервната система като съставна част на миелиновата обвивка, покриваща всички нерви.

Обикновено, излишния холестерол се свързва с целулозата и се отделя чрез червата. Но, натрупването на прекалено големи количества холестерол може да доведе до образуване на камъни в жлъчката или може да се отлага във вид на мазнини, водещи до целулит, или е видим под формата на малки белезникаво-жълти петънца под очите.

Хранене на сърцето

След като изброихме различните фактори, които влияят върху сърдечносъдовата система, става ясно, защо за поддържане здравето на сърдечния мускул са нужни определени хранителни вещества. “Великолепната Петорка” – витамините А, С, Е и микроелементите селен и цинк са от основно значение за здравето на сърцето.

Антиоксидантните свойства на тези 5 вещества подпомагат борбата със свободните радикали, образуващи се в процеса на метаболизма, чиито оксидативни вреди, както разбрахме, играят централна роля при увреждането на артериите. А в резултат на тютюнопушене, консумация на пържени храни, а също и замърсяването на околната среда, образуването на свободни радикали се увеличава.

Важността на храносмилането

Здравата храносмилателна система гарантира усвояването на хранителните вещества, необходими за оптимално функциониране на сърцето. Гастритът често е отражение на дневния стрес, на който е подложено сърцето. Намалената стомашна киселинност води до недостатъчно храносмилане на протеините, в резултат на което възниква усещане за парене в стомаха и тежест. Това става обикновено след вечеря, когато лягането непосредствено след хранене оказва допълнително натоварване на храносмилателната система.

Черният дроб, претоварен от честата консумация на алкохолни напитки, а също и от лекарствени средства (антиациди и болкоуспокояващи), не е в състояние да емулгира и обработи мазнините в храната, което води до натрупване на холестерол и други липиди. Редовната консумация на млечни продукти, месо от бозайници и тежки храни затруднява храносмилателния процес, което води до запек и реабсорбция на токсините в кръвообращението. повече

Следват важните за сърцето нутриенти:

Витамин А

Витамин А съществува в две форми, от които най-важен антиоксидант е бета-каротина. Освен това, бета-каротинът укрепва стените на капилярите. повече

Витамин C

Този витамин е основното средство за борба срещу сърдечносъдовите заболявания. С понижаване на нивото на ЛНП и повишаване на ЛВП, той помага за намаляване на холестерола. Освен това, витамин C втечнява кръвта и притежавайки антиоксидантни свойства помага за намаляване на кръвното налягане. повече

Витамин Е

Витамин Е притежава много полезни за сърдечносъдовата система свойства. Той укрепва кръвоносните съдове, понижава кръвния вискозитет, регулира пулса и повишава ЛВП, като същевременно защитава ЛНП от вредното действие на свободните радикали. Ефективността на много хранителни вещества нараства при взаимодействие с други елементи.

Витамин Е има най-благотворен ефект върху сърдечносъдовата система заедно със селена и витамините А и С.

Предупреждение: Бъдете внимателни, когато приемате витамин Е, ако вземате някакви лекарства за сърце (например антикоагулант като уорфарин). В такива случаи трябва да се консултирате с лекар, който ще препоръча да се намали дневния прием на витамин Е. повече

Селен

За да се бори със свободните радикали тялото произвежда различни вещества с антиоксидантни свойства, включително и ензими. Един от тези ензими е глутатионпероксидаза, за производството на който организмът изисква селен. Селенът е минерално вещество, което се среща в почвите.

Съвременните изисквания принуждават фермерите да отглеждат културите в една и съща почва, което води до изчерпване на селена. В растенията отглеждани в почви, богати на селен, той се съдържа повече, отколкото в тези, отглеждани при бедни почви. Дори и пилешките яйца са с различно съдържание на селен: зависи каква храна са консумирали пилетата. повече

Цинк

Цинкът е необходим за синтеза на супероксидисмутазата (СОД) – ензим, който притежава свойства на естествен антиоксидант. повече

Магнезий

Върху кръвното налягане изразено влияние оказва баланса на натрий и калий в организма, а самия този баланс е под контрола на магнезия. Ето защо магнезиевият дефицит може да доведе до повишаване на налягането. В мускулната тъкан магнезия постоянно взаимодейства с калция, допринасяйки за мускулното отпускане.

Тъй като сърцето се свива и разпуска по-често, отколкото всички други мускули, то недостига на магнезий може да доведе до нарушение на сърдечния ритъм и развитие на аритмия. След байпас операция, лекарите често предписват на пациентите добавки, съдържащи магнезий. Злоупотребявайки с рафинирана захар и алкохол вие улеснявате отстраняването на магнезия от организма, затова употребата им е желателно да се ограничи. повече

Коензим Q10

Това невероятно хранително вещество участва в изработката на енергия на клетъчно ниво. Във всяка клетка съществуват малки централи – митохондриите, които произвеждат енергия. Колкото повече физическата активност имаме, толкова по-голям е броят на митохондриите в клетките, тъй като техният брой се увеличава в зависимост от нуждите на организма.

Не бива да ни изненадва, че в сърцето, носещо най-голямото натоварване, съдържанието на митохондриите е по-високо, отколкото в другите мускули. Ето защо високото ниво на коензим Q10 помага да се осигури безаварийната работа на сърцето. Интересно е да се отбележи, че коензим Q10 се синтезира от организма, но със стареенето тази способност намалява. Освен това, коензимът Q10 може да се получи пряко от храната. В Япония, например, са много популярни добавките с него, а също и в цял свят. повече

Витамини от група В

Тези витамини са необходими за производството на енергия. Освен това, витамин B3, B5 и B6 са сред най-важните за профилактика на сърдечносъдовите заболявания.

Витамин B3

Този витамин съществува в две разновидности: ниацин и ниацинамид. Ниацинът, разширявайки кръвоносните съдове може да предизвика усещане за топлина. Чрез разширяване на кръвоносните съдове той помага за намаляване на кръвното налягане, като по този начин защитава сърдечносъдовата система. И двата вида витамини- B3 намаляват ЛНП и повишават нивото на ЛВП, а също така имат целебно въздействие при диабета, заболяване, което значително увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания. повече

Витамин B5

Витамин B5 или пантотенова киселина увеличава ЛВП, подобрявайки съотношението между “добър” и “лош” холестерол. Той също така намалява вредните ефекти от стреса. повече

Витамин B6

Витамин В6 или пиридоксин заедно с витамин В12, е необходим за предотвратяване натрупването на хомоцистеина, който носи частична отговорност за “задръстените” артерии. повече

Масла и мазнини

Доказано е, че една от мастните киселини – ейкозапентаеновата киселина (ЕПК) – понижава кръвното налягане, намалява нивото на ЛНП, повишава нивото на ЛВП и намалява лепкавостта на тромбоцитите, като по този начин помага за намаляване вискозитета на кръвта. Тази мастна киселина, в структурата и присъстват двойни връзки, е уязвима за въздействието на свободните радикали. Затова, приемайки с храната масла и мазнини, балансирайте ги с антиоксиданти.

А другите мазнини така наречените “наситени” трябва да се избягват, тъй като те водят до повишаване нивото на ЛНП и триглицеридите в кръвта, а също способстват за “задръстените” артерии в артериосклерозата и атеросклерозата. Те се съдържат в червеното месо, мазните млечни продукти и пържените храни. Колкото повече подобни продукти се консумират, толкова по-високо е нивото на холестерола. повече

Хранителните влакна, които помагат за отстраняване на излишния холестерол от храносмилателния тракт, са необходими за нормалното функциониране на сърцето. Ако не ви достигат влакна, възниква реабсорбция на вещества от червата в кръвта. Има два вида влакна – разтворими и неразтворими. Разтворимите влакна се съдържат в такива плодове, като ягоди, праскови, сливи и нектарини. Неразтворимите влакна се съдържат в зърната на зърнени култури (канадски и кафяв ориз, сладка царевица) и бобови култури (фасул, боб, леща). Опитайте се ежедневно да включите в дневния си хранителен режим два или три вида продукти, съдържащи тези и други влакна.

Полезни съвети

Грейпфрутът е богат на витамин С, биофлавоноиди, необходими за поддържане на здрави артерии. Два или три грейпфрута през седмицата ще ви дадат витамин С, а също и целулоза за свързване с излишния холестерол. За поддържане на сърцето е много полезно да включите във вашата диета риба, два вида зеленчуци и малко кафяв ориз. Това осигурява достатъчно протеини Омега-3, полиненаситени мастни киселини, антиоксиданти, витамини от В групата, калций, цинк и магнезий.

Помощници на сърцето

Продукти със защитни свойства: моркови, зеле, чушки, сливи, ягодови, авокадо, ядки, мазни риби, черен дроб, чесън, леща, цели зърна, спанак, киви, грейпфрут. За здравето на сърдечния мускул е полезно, ако редовно се храните, като не трябва да се ограничавате само до традиционното хранене три пъти на ден. Освен това, не бива да правите голямо хранене вечер, за да не натоварвате допълнително сърцето през нощта.

Полезните за сърцето храни включват:

Печени ябълки с черно френско грозде
Салата от резени грейпфрут и портокал
Крем- сос от авокадо с ръжени питки
Тахани (крем сос от сусамени семена) с безквасна овесена питка
Сардини с ръжен хляб
Сьомга с питки от елда
Салата от спанак с кедрови ядки
Салата от риба тон със сладка царевица
Супа от леща с моркови
Супа от различни зеленчуци с ечемик

Още информация:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Витамини

Минерали

Аминокиселини

Свързани публикации