Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Беконът и кренвиршите са заплаха за диабет

Беконът и кренвиршите са рискови фактори за развитие на диабет, твърдят учените.

Две парченца бекон на ден увеличават риска от развитие на диабет с 50%, както изяснили учените. Други рискови фактори, които посочват са кренвирши, хамбургери и дори салами. Само 100 грама червено месо на ден (около половин стандартна пържола) повишава риска от диабет от 2-ри тип с 20%. А преработените меса, които са превърнати в шунка или салам, имат още по-негативен ефект върху организма.

Така, само 50 грама от подобно месо, което се равнява на две парчета бекон, един кренвирш или една малка наденица, увеличават риска от развитие на диабет тип 2 с 50%. Беконът и кренвиршите в такива малки количества са с такъв висок рисков праг за диабет?!

Милиони хора страдат от това заболяване, а има и стотици хиляди болни от диабет, които могат да си останат недиагностицирани. Изследователи от Харвардския университет, прегледали здравните досиета на 440 000 мъже и жени, наблюдавани в период от 14 до 28 години.

Тези изследвания са публикувани в списанието American Journal of Clinical Nutrition. Заключенията на учените са още едно доказателство, че червеното месо увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, включително сърдечно – съдови заболявания, инсулт и някои видове рак.

Експертите съветват да не се използва повече от 500 грама червено месо на седмица. Това съответства на три кренвирши, една неголяма пържола или три малки филийки телешко месо.

Заболяването диабет се развива, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин, за да контролира нивото на кръвната захар. Сред симптомите на диабета са – жажда, често уриниране и хронична умора.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации