Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сладките храни

Терминът “сладки храни”, който е използван в тази статия, включва захари, подсладени храни, сушени плодове, сладки пресни плодове и сокове от сладки зеленчуци.

Това не включва сладки зеленчуци като – моркови, лук, червен пипер, ряпа или червено цвекло, тъй като тяхната сладост идва главно от декстрините и те бавно освобождават всякакви захари. Най-често използваните захари, бързо навлизат в кръвообращението и причиняват сериозно натоварване за регулирането на кръвната захар. За нашето здраве е важно дневните колебания на нивата на кръвната захар да се запазват в малки и приемливи граници. За хора със слаб захарен метаболизъм, това означава ограничаване на приема на сладки храни до краен минимум.

Но, слабият захарен метаболизъм не се ограничава с едно неправилно повишаване нивото на кръвната захар. Еднакво опасен компонент е високото инсулиново ниво, особено след поглъщане на захароза и в малко по-малка степен, когато се комбинира глюкоза с фруктоза. Високото инсулиново ниво води до силен спад в нивото на кръвната захар понякога по-късно (Хипогликемия) или за преобразуване на захарта в мазнина. А това води до повишена киселинност или наднормено тегло. Трети резултат е увеличаване на нечувствителността към инсулина и диабет от 2 тип.

Въпреки това, малтозата или ечемичната захар, произведена от покълнал ечемик, трябва да има по-малко вредни последици, ако се използва за подслаждане на нишесте. Тя се състои от две свързани молекули глюкоза и не предизвика силна инсулинова реакция, но тя все още ще предизвика по-силно покачване на нивото на кръвната захар от неподсладеното нишесте.

Някои от симптомите свързани със слаб захарен метаболизъм са наднормено тегло и тегло по-ниско от нормалното, високо или ниско кръвно налягане, сърдечни заболявания, артрит, диабет и хипогликемия, зъбен кариес, настинки, алергии, слаби очи, студени ръце и крака, липса на енергия, повишена чувствителност и киселинност.

За повечето индивиди сладката храна е вредна, тъй като захарта се освобождава твърде бързо. Ето защо, сладки десерти или подсладители, консумирани с протеинова или мазна храна са по-малко вредни, отколкото сладки храни (като плодов сок), взети на празен стомах или подсладени нишестета (например, овесени сладки, хляб с мед, кейк). Най-засегнати са хората с ниско кръвно налягане, чувствителност към студа и кожни дразнения. А също и емоционално нестабилните, докато нечувствителните лица се ползват естествено от сладките храни.

Струва ми се обаче, че изкуствени подсладители като аспартам са много по-лоши, от всички натурални подсладители и бих ги избягвал напълно. За повече информация относно това вижте следващата глава (Гликемичен индекс (G.I.))

Една натурална захар, която се явява относително безвредна и вероятно дори полезна, ако се използва в малки количества, е ксилитол (Xylitol). Той се среща натурално в плодове като сливи и ягоди и на вкус е като нормална захар; той също помага за предпазване на зъбите от гниене и вероятно от ушни инфекции, и е приемлив за диабетици. Въпреки това, в по-големи количества той може да предизвика диария, трябва да експериментирате, за да видите дали е приемлив за вас.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Здравословно хранене

Основни Захари

С какво да заменим сладкото или какво обича мозъка?

Защо при стрес търсим сладко?

Сигналите на тялото: ако ви влече към солено или сладко …

За контролиране на емоциите помагат сладките напитки

Сладкото побеждава гнева и агресията

Любовта към сладкото води до менопауза

Повишена жажда към сладкото?

Продукти измамници или, кои храни само се преструват, че са полезни?

Изкуствените подсладители увеличават риска от преждевременно раждане

Тест за недостиг на витамини и минерали

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации