Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

С какво да заменим сладкото или какво обича мозъка?

Какво обича мозъка?

Какво не обича мозъка – еднообразието! Дори ако ядете само полезни и екологично – чисти продукти, но в много ограничено количество, ефектът ще бъде точно обратния – процеса на стареене в мозъка ще се ускори. Или просто казано, ако се храните в продължение на месеци само с листни салати и кисело мляко, или елда с масло, това много бързо ще доведе до отслабване на паметта и бързината на мисленето.

Също така, вредни за мозъка са и храни, изпълнени с транс мазнини, с които изобилстват заведенията за бързо хранене. Затова, между другото, широко популярно на Запад е твърдението, че, хората, които редовно се заседяват в заведенията за бързо хранене, не блестят с особен интелект. Трябва да бъдем предпазливи и със сладкишите.

От една страна, глюкозата- гориво за мозъка. От друга страна- тортите, бисквитите и поничките често съдържат щедра доза от транс-мазнини. Затова, за да нахраните мозъка, по-добре изяжте парче тъмен шоколад или няколко лъжички мед (или плодово сладко от дребни плодове, но без консерванти!). При това, твърдят учените, нашия мозък не е прекалено взискателен. За него е важно, в диетата да има витамини B, C, D и Е, мазнини Омега-3. А също и дневния хранителен прием да съдържа поне 1/4 зеленчуци и плодове.

Между другото, нашата диета влияе не само на обменните процеси, но и на обема на мозъка. При човека, който яде правилна и разнообразна храна, мозъкът може да бъде с 20% по- голям обем, отколкото при този, който яде, каквото му падне, разказва BBC Health. Също така, за да удължим младостта на мозъка са необходими глюциди- бавно разграждащи се въглехидрати (източници- боб, фасул, банани, паста от твърда пшеница, пълнозърнест хляб), фосфор (т.е., риба и морски дарове), и протеини.

Още по темата:

Лечение на мозъка – лечебна картинка

Витамините…

Полезните минерали…

Протеини

Пчелни продукти

Фосфор (Phosphorus)

Хранене на мозъка

Елда (Buckwheat)

Джинджифил (Ginger)

Сканиране на мозъка потвърди обезболяващия ефект на акупунктурата

Цвеклото е полезно за мозъка

Кафето и алкохолът ще помагат за възстановяване на мозъка след инсулт

Ягодовите плодове защитават мозъка от стареене

Силно сърце – здрав мозък

Сексът има благотворен ефект върху мозъка

Червеното вино и мозъка

Гроздовият сок е полезен за мозъка 

Свързани публикации