Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене на мозъка

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на мозъка?

Двете най-основни изисквания за нормалното функциониране на нашия мозък са: достатъчни енергийни доставки и оптимално присъствие на биохимикали, които участват в предаването на съобщения.

Основното мозъчно гориво е глюкозата, но като допълнение може да се използва и аминокиселината глутамин. Освен това, мозъкът използва огромните- 20% от общите доставки на кислород в тялото. Това ни показва важността от наличието на добро кръвообращение към мозъка, както и ефективна защита от свободните радикали, много случаи на деменция и депресия са свързани със сериозни нарушения на който и да е от тези фактори.

Производството на енергия вътре в клетките на мозъка, както и в другите клетки, може да бъде нарушено по два основни начина: или разлагането на глюкозата е прекалено бързо, както е при “бързите окислители” или хипогликемия, или е твърде бавно, както е при “бавните окислители”. Ако хипогликемиците ядат бързо смилаеми храни, например сладки храни и плодове, тяхното ниво на кръвната захар първоначално се издига твърде високо. Но, после се освобождава твърде много инсулин и прекалено количество глюкоза се впуска в клетките.

Клетката не може да съхранява глюкозата и трябва да се опита да я обработи. Обикновено е развит и недостиг на кислород и окисляващи ензими, поради което голяма част от глюкозата е само частично обработена и при това по анаеробен начин (без използването на кислород) във формата на млечна киселина. Високите нива на млечна киселина ще отключат безпричинни страхови неврози и всякакви видове фобии при податливите хора.

В допълнение, може да се формира прекалено количество на иначе нормалните метаболитни киселини като лимонената киселина и това да доведе до свръх киселинност на тялото. Въпреки това, по време на периода с повишени стойности на кръвна глюкоза, излишъка от енергия може да бъде генериран в мозъка и това може да доведе до психическа възбуда и раздразнителност. При децата резултатът може да бъде хиперактивност, а при юношите насилие.

При психически нестабилни лица тя може да отключи маниакален епизод, който е период на голяма, неконтролируема възбуда. Когато взривът от енергия премине, е налице липса на енергия и това може да доведе до апатично, равнодушно или потиснато състояние. Такъв може да бъде случаят с манийно – депресивната психоза или т.нар. биполярно разстройство. При бавните окислители, глюкозата навлиза в клетките прекалено бавно, също така и производството на енергия вътре в клетките може да бъде нарушено.

Мозъчните клетки не се нуждаят от толкова инсулин, колкото мускулните клетки, за да поемат глюкозата. Ето защо, недостатъчното снабдяване на мозъка с глюкоза се дължи основно на тежката диета, богата на месо и мазнини, и бедна на въглехидрати. При възрастни индивиди, които имат и увредено кръвообращение на мозъка, това може да бъде още едно влошаващо допълнение.

За да се преобразува глюкозата и глутамина в мозъчна енергия е необходими разнообразие от В-витамини и полезни минерали. Това са преди всичко витамините В1, В2, В6, никотинамид (В3), пантотенова киселина (В5) и минералите магнезий, манган и цинк. Ако някое от тях е в недостиг, мозъкът не може да произвежда достатъчно енергия и това ще доведе до периоди на летаргия, пълна апатия и депресия.

Състоянието на възбуда след прием на сладка храна от вида “бързи окислители”, обикновено е за кратко време. В рамките на часове ще се обърне до депресия и обратно към възбуда след друг прием на сладка храна. От друга страна, предизвиканата енергийна загуба при бавните окислители от консумацията на предимно тежка храна, може да продължи месеци и години.

Обаче, и двете условия, в комбинация със скрити алергии и недостиг на витамини, минерали и ензими могат да предизвикат широка гама от неправилни или изострени психични състояния, като параноя, самозаблуда и фобии. В такива случаи не винаги се вижда дали метаболизма е бърз, бавен или нормален. Ето защо, важна стъпка в лечението на умствените разстройства, е определяне състоянието на метаболизма.

Хистаминови нива

Най-важната отличителна черта за определяне състоянието на метаболизма обикновено е нивото на хистамина в кръвта. “Бързите окислители” са свръх киселинни. Това освобождава хистамина, който може да се свърже с протеините и нивата му да нараснат. Резултатът е много чувствителна кожа, която реагира силно на ухапване от насекоми и дразнители като вълна, химикали, найлон и някои други синтетични влакна.

Кръвното налягане обикновено е ниско, по-ниско от 120/80, а ръцете и краката са студени при студено време. Възпаленията и изгарянията при печене на слънце са обичайни и обикновено болката се чувства много силно. “Бавните окислители”, от друга страна, обикновено са твърде алкални, поради техния дефицит на метаболитни киселини, а това води до твърде ниски нива на хистамина.

Следователно, кръвното налягане е повишено, обикновено над 120/80, а кожата е по-скоро безчувствена към студ, ухапване от насекоми и дразнители. Възпаленията са редки и не се чувства много болка. Ако състоянията, основно чувствителност към студ, кожни дразнители и болка са нормални, то тогава метаболизма вероятно е балансиран. С това, вие имате първата важна стъпка в лечението на психическото заболяване: да изберете диета според метаболитните изисквания.

При “бързи окислители” трябва да използвате бавно смилаема храна. При “бавни окислители” използвате бързо смилаема храна и при балансирани окислители изберете нормално смилаема храна. Бавно смилаеми храни са предимно протеини и мазнини или богати на мазнини храни, докато плодовете са основно бързо смилаема храна.

Автор: Walter Last

Още по темата

Книги за изчистване на организма на Walter Last

Пет продукти за отлична памет и тонус на мозъка

С какво да заменим сладкото или какво обича мозъка?

“Мозъчната атака” изключва мозъка

Прекомерната употреба на вода води до увреждане на мозъка!

Действието на мобилните телефони върху мозъка е доказано!

Цвеклото е полезно за мозъка

Ягодовите плодове защитават мозъка от стареене

Силно сърце – здрав мозък

Хистаминови нива

Тест за недостиг на витамини и минерали

Любопитно за вас…

Candida и “антибиотичния синдром”

Лечебни картинки

Свързани публикации