Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ягодовите плодове защитават мозъка от стареене

Ягодовите плодове имат положително въздействие върху здравето на мозъка и го защитават от стареене, доказаха учените. Такива плодове са ягоди, боровинки, къпини, асаи и други.

Американски учени установили, че ягодовите плодове могат да защитават клетките на мозъка от стареене, тъй като активират механизъм, който изчиства и преработва токсичните протеини, свързани с възрастовата загуба на памет и другите симптоми за намаляване на умствените възможности. Един от най-важните фактори за стареенето е постоянното намаляване на способността на организма да се защитава от възпаления и оксидативни увреждания, обясняват учените.

В резултат на това се появяват заболявания на мозъка, сърдечно- съдови, рак, а също и възникване на различни възпалителни заболявания. Експертите провели експеримента върху лабораторни плъхове, на които две седмици давали плодове. Оказало се, че след употребата на полезните плодове, гризачите подобрили уменията си за обучение и паметта.

Специалистите смятат, че положителният ефект върху здравето на мозъка се случва благодарение на полифенолите, които се съдържат в ягодовите плодове и оказват противовъзпалителен и антиоксидативен ефект, предпазвайки клетките от стареене.

Още по темата

Боровинките се борят с рака

Червена боровинка и вино срещу зъбен кариес

Сокът от червена боровинка ефективно се бори с инфекциите на пикочно-половата система

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации