За първи път учените успяха да отчетат реални доказателства за положителното въздействие върху здравето на мозъка от употребата на ягоди, боровинки, къпини и асаи, съобщава Би Би Си.

Американски учени установили, че ягодовите плодове могат да защитават мозъчните клетки от стареене, тъй като активират механизъм, който изчиства и преработва токсичните протеини, свързани с възрастовата загуба на памет и другите симптоми за намаляване на умствените възможности. Един от най-важните фактори за стареенето е постоянното намаляване на способността на организма да се защитава от възпаления и оксидативни увреждания, обясняват учените.

В резултат на това се появяват заболявания на мозъка, сърдечно- съдови, рак, а също и възникване на различни възпалителни заболявания. Експертите провели експеримента върху лабораторни плъхове, на които две седмици давали плодове. Оказало се, че след употребата на полезните плодове, гризачите подобрили уменията си за обучение и паметта.

Специалистите смятат, че положителният ефект върху здравето на мозъка се случва благодарение на полифенолите, които се съдържат в ягодовите плодове и оказват противовъзпалителен и антиоксидативен ефект, предпазвайки клетките от стареене. 

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни