Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сокът от цвекло е полезен за мозъка

Ако старческото слабоумие е причинено от влошаване притока на кръв към мозъка, то сокът от цвекло може да открие нов потенциал в борбата срещу развитието на деменцията. Съдържащите се в цвеклото вещества подобряват кръвообращението в мозъчните съдове. Фактът, че сокът от цвекло има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата и кръвотворната система е добре известен.

В цвеклото се съдържат железни йони, които лесно се усвояват от организма. Укрепване стените на съдовете, нормализиране на кръвното налягане и корекция на липидния профил на кръвта са свързани с действието на бетаина.

По този начин, цвеклото е добро профилактично средство за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Но се оказва, че това не е всичко. Даниел Ким-Шапиро, директор на Wake Forest University’s Translational Science Center, смята, че сока от цвекло може да предпазва от деменция: “В някои области на мозъка с възрастта се влошава тъканната перфузия и това води до развитие на деменция”. Някои растителни храни, като например целина, зеле, спанак, марули и цвекло съдържат голямо количество натурални нитрати.

При навлизане в организма нитратите се превръщат в нитрити, които премахват спазмите на малките съдове и повишават тяхната работа. Това подобрява кръвоснабдяването на тъканите, осигурявайки безпрепятственото постъпление на кислород. Специалистите от центъра обследвали 14 човека на възраст над 70 години в продължение на четири дни, съобщава sciencedaily.com.

Учените сравнили влиянието на диетите с високо и ниско съдържание на нитрати върху перфузията на мозъка. Диетата с високо съдържание на нитрати, включвала сок от цвекло, който бил изпиван няколко пъти на ден. Учените сканирали различни области на мозъка с помощта на ядрено-магнитен томограф и периодично правили анализ на кръвта, определяйки концентрацията на нитрати.

Сканирането потвърдило усилването на притока от кръв към предните части на мозъка, за които е характерна по-висока степен на дегенерация при деменция, в резултат на което страда паметта и други мисловни процеси.

Може би сокът от цвекло не е толкова вкусен, както сока от портокал, ананас и други, но данните от изследването могат да “подсладят горчивата таблетка” за тези, които са решени да се изправят срещу сърдечносъдовите заболявания и деменцията.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации