Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пет продукти за отлична памет и тонус на мозъка

Продукти за памет и тонус на мозъка

1. Пчелен мед

Пийте чай с мед! Учени от Нова Зеландия доказаха, че натуралния пчелен мед е в състояние да активира мозъкa, както за обработка на информация, така и за запазване на получените знания. Това се дължи на високото съдържание на лесноусвоими въглехидрати, които са “гориво” за нашите малки сиви клетки. А благодарение на активните ензими, медът също намалява усещането за тревожност.

Проведените експерименти от учените върху гризачи, показали, че мишките, които били на медна диета, буквално само за няколко дни изпреварили по съобразителност и активност останалите мишки, които били хранени с нормална диета.

2. Елда

В тази култура има преди всичко, лесноусвоима форма на желязо. Желязото е необходимо на мозъка за концентрация на вниманието. Особено това е необходимо след дълга и безгрижна отпуска, за събиране на мислите! Също така, богати на този микроелемент са зрелите нарове, зелени ябълки, черен хляб. В говеждия или свински черен дроб също има желязо, но се усвоява по-лошо. Елдата също е богата и на глюциди – бавни въглехидрати, които помагат за обновяването на нервните клетки. Елдата не съдържа глутен и това я прави една от много добрите продукти за мозъка.

3. Твърди сирена

Те съдържат много калций и на аминокиселината триптофан. Калцият поддържа активното състояние на нервните окончания, което повишава скоростта на мислене. А триптофанът помага на мозъка да се отпусне, когато е необходимо. Между другото, аминокиселината триптофан, помага за изработката на хормона на съня – мелатонин. Така че сандвич или лека зеленчукова салата със сирене ще ви помогнат да спите по-добре и да си изградите правилен режим.

4. Мазна риба и морски дарове

В рибата, особено мазните сортове (сьомга, скумрия, херинга) има много омега-3 ненаситени мастни киселини. Те “разтварят” лошия холестерол и позволяват на мозъчните съдове да бъдат активни. Също така в рибата има много фосфор, който е важен за паметта. А морските дарове (скариди, миди, стриди) са богати на цинк, който подобрява обмяната на веществата в централната нервна система.

5. Джинджифил

Този корен съдържа веществото капсаицин, което стимулира мозъчното кръвообращение, дори и в най-малките кръвоносни съдове, и облекчава спазмите. Чашка с джинджифилов чай сутринта, ще помогне по- бързо да се раздвижите и приготвите за трудови подвизи.

А сутрешното кафе- не е най-добрата напитка в период на реаклиматизация (така лекарите наричат привикването на организма към обичайните условия на живот след пътуване в други географски ширини). Кафето дава ненужна възбуда на вегетативната нервна система, която през първата седмица след отпуск е по- добре да не се “тревожи”.

Също така за стимулиране на мозъчното кръвообращение, има смисъл всеки ден да се изяжда по 1 щипка черен пипер (разбира се, не наведнъж, а добавян към ястия), или 1 чаена лъжичка горчица. Те също съдържат капсаицин, а също и лютиви вещества, които активират невроните на мозъка. От друга страна, лютивите подправки ускоряват обмяната на веществата, така че помагат лесно да свалите излишните килограми след празнични кулинарни излишества.

Още по темата:

Лечение на мозъка – лечебна картинка

Пчелни продукти

Елда (Buckwheat)

Джинджифил (Ginger)

Прекомерната употреба на вода води до увреждане на мозъка!

Свръххидратацията при възрастни хора и бебета

Водна интоксикация (Свръххидратация)

Действието на мобилните телефони върху мозъка е доказано!

Сканиране на мозъка потвърди обезболяващия ефект на акупунктурата

Цвеклото е полезно за мозъка

Кафето и алкохолът ще помагат за възстановяване на мозъка след инсулт

Ягодовите плодове защитават мозъка от стареене

Силно сърце – здрав мозък

Сексът има благотворен ефект върху мозъка

Червеното вино и мозъка

Гроздовият сок е полезен за мозъка

Вегетарианството е вредно за мозъка

Йодът. Нужен като въздуха!

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Свързани публикации