Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Водна интоксикация (Свръх хидратация)

Свръх хидратация, известна е още като воден излишък или водна интоксикация, това е състояние, при което тялото съдържа твърде много вода.

Описание

Свръх хидратация настъпва, когато тялото приема повече вода, отколкото отделя и нормалното ниво на натрий е разводнено. Това може да доведе до храносмилателни проблеми, поведенчески изменения, увреждане на мозъка, гърчове или кома.

Един възрастен човек, чието сърце, бъбреци и хипофиза функционират правилно, би трябвало да развие водна интоксикация, ако пие повече от 2 литра вода на ден. Това състояние се случва най-често при лица, чиято бъбречна функция е увредена и може да възникне, ако лекари или други здравни специалисти предписват по-голямо количество водно-базирани течности и лечение, а тялото не може да ги отделя.

Бебетата, както се оказва, имат по-голям риск от развитие на свръх хидратация. Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявява, че бебета са особено чувствителни към устна свръх хидратация по време на първия месец от живота си. И това е така защото бъбречният филтриращ механизъм за отделяне на течности е твърде недоразвит. Кърмата включва всички течности нужни на бебето.

Водата трябва да се дава бавно, умерено и само по време на изключително горещо време. Свръх хидратацията, която е посочена като заплаха за кърмачетата, възниква винаги, когато бебето пие твърде много вода, а отделя твърде малко течности, т.е. консумира и запазва твърде много вода.

Причини и симптоми

Консумацията на твърде много вода рядко причинява свръх хидратация, когато системите на организма функционират нормално. Хората със сърдечни, бъбречни или чернодробни заболявания е по-вероятно да развият свръх хидратация. Техните бъбреци не са в състояние да отделят нормално водата. Може да се наложи хората с тези заболявания да ограничат количеството на водата, която пият и / или да коригират количеството сол в своите диети.

Тъй като мозъкът е орган, който е най-податлив на свръх хидратация, промяната в поведението обикновено е първият симптом на водна интоксикация. Човекът може да стане объркан, сънлив или невнимателен. Крясъците и бълнуването са обичайни. Симптомите на свръх хидратация може да включват и замъглено зрение, мускулни спазми и потрепвания. Парализа на едната страна на тялото, лоша координация, гадене и повръщане, учестено дишане, внезапно наддаване на тегло и слабост. Цветът на лицето на човека е нормален или зачервен.

Кръвното налягане е понякога по-високо от нормалното, но повишението може да остане незабелязано дори когато степента на водна интоксикация е сериозна. Свръх хидратацията може да доведе до ацидоза (състояние, при което кръвта и тъканите в тялото имат необичайно високо киселинно съдържание). А също анемия, цианоза (състояние, при което нивото на кислорода в кръвта рязко спада), кръвоизливи и шок.

Мозъкът е орган най-уязвим от последиците на свръх хидратация. Ако нивата на излишни течности се акумулират постепенно, мозъкът може да се приспособи към тях и човек ще има само няколко симптома. Ако състоянието се развива бързо, има вероятност да се настъпят обърканост, пристъпи и кома.

Профилактика

Хората (особено възрастните) трябва да бъдат внимателни, да не пият големи количества вода (не повече от 2 литра на ден). Лицата с нарушена бъбречна функция трябва да обръщат специално внимание върху приема си на вода.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Приемате ли достатъчно Вода?

Водата

Натрий (Na) – основен минерал

Калий (К)- основен минерал

Калций (Ca)- основен минерал

Лечение с Вода (Хидротерапия)

Свързани публикации