Сканиране на мозъка потвърди обезболяващия ефект на акупунктурата

Немски учени доказали, че акупунктурата променя възприемането и обработването на болковите стимули от мозъка, оказвайки обезболяващо действие, съобщава PhysOrg. В експеримента, проведен от сътрудници на Есенската Университетска болница и Университета в Дуисбург-Есен, взели участие 18 здрави доброволци.

В началото им подавали болкови електрически импулси в левия лакът, като същевременно определяли активността на различни отдели на мозъка с помощта на магнитен резонанс. След това, експериментът се повтарял, но с акупунктурни игли, поставяни между пръстите на краката, под коляното и около палеца от дясната страна на тялото.

Според ръководителя на изследването Nina Theysohn, сравняването на данните от магнитния резонанс показали, че активацията на областите от мозъка, свързани с възприемането на болката от електрическите импулси значително намаляла или се модулирала при използването на акупунктура.

Освен това, акупунктурата действала върху структурите на мозъка, отговарящи за очакване на болка, подобно на плацебо-аналгетиците. По този начин, подчертава Theysohn, акупунктурата работи върху различни аспекти на болковото възприятие. Резултатите от изследването са представени на годишната среща на Радиологичното общество в Северна Америка.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации