Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Елда (Buckwheat)

Наименование: Елда (Buckwheat)
Ботанически имена: Fagopyrum esculentum; Eriogonum jamesii
Семейство Лападови (Polygonaceae)

Противопоказания!

Приемът на големи количества от растението причинява фоточувствителност.

История

Смята се, че семето е навлязло в Европа по време на кръстоносните походи (11 и 12 век) или е донесено в Испания от арабите няколко века по-рано. Има много разновидности дива елда, използвани за широк спектър от заболявания.

Коренът на дивото растение използвали за лечение на възпален език. Парченце поставяли в устата на пациента, където трябвало да остане за едно денонощие.

Пълното лечение завършвало с ритуално изхвърляне на използвания корен.

Също така поглъщали пресен корен при болка в стомаха (червата) и накисвали корен, като течността използвали за възпалени очи.

Племето Навахо използвали дивата елда като контрацептив и за двата пола.

Основни действия

• капилярен и венозен тоник
• хранително

Ключови компоненти

• флавоноиди (главно рутин и кверцитрин)

ЕлдаЛечебни части
Листа, цветове

Последните изследвания показват, че китайските сортове (F. dibotrys и F. cymosum) са имуностимуланти и се предписват за хроничен бронхит, възпаление на жлъчния мехур и белодробни абсцеси.

Традиционна употреба

Използва се предимно за лечение на сърбежи по кожата и при чернодробно заболяване. Тя ефективно лекува главоболие чрез увеличаване на венозния тонус. Използва се за лечение на широк спектър циркулаторни проблеми, включително крехки капиляри, разширени вени и подути от измръзване места.

Най-добре е да се приема с витамин С или лимонов сок за подпомагане на усвояването. Когато се комбинира с липов цвят, елдата е специфично лечение за кръвоизливи в ретината.

Елдата често се комбинира с други билки за високо кръвно налягане. Също така е ценна заради способността си да стабилизира кръвната захар.

Семената на Елдата са добра храна!

Елдата е местно за Централна Азия растение, но днес е широко разпространена в Канада и Русия. В началото елдата процъфтявала и в САЩ, и през 1866 година там се отглеждала 20 пъти повече елда, отколкото днес. Русия, от друга страна, продължава да култивира пет пъти повече от количествата, отглеждани в САЩ. Тъй като елдата расте и узрява само за 60 дни, често в бедни почви, това позволява на земеделския производител да получи две култури за един сезон.

В Русия, питателната “овсянка”, известна като каша, се приготвя от брашно.В северната част на Италия, все още има една закуска (ястие от елда), наречена “черен качамак”. Традиционната паста от елда в Италия се нарича “pizzoccheri”. Във френската кухня все още се приготвя продукт от светла елда, наречен “galettes”.

Тя съдържа висококачествен протеин в много по-големи количества от житните растения, има богата концентрация на желязо, два пъти повече В- витамини, отколкото пшеницата и повече калций. Тя не съдържа Глутен! Протеинът в елдата е най-добрия известен източник на сложни въглехидрати.

ЕлдаХраната, придобита чрез консумацията на този тип, се среща само в скорбялата от растителен произход и се получава така нареченото хранене с “протеино-съхраняващ ефект”. Това означава, че такова хранене позволява на тялото да посрещне енергийните си нужди, без да използва протеиновите си запаси.

Всеки излишък, който тялото натрупва, се съхранява, за да бъде използван, за изграждане на клетки и ремонт на тъкани, ако има неизправности. Елдата също съдържа големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). Тя също така има способността да стабилизира кръвната захар и е едно от само двете “алкални” зърна. Просото е другото, останалите зърна се смятат за киселинно-формиращи.

Тъмното брашно от елда се получава от неочистени зърна. То е със сивкав цвят, с малки черни точици и има по-силен вкус от светлото брашно, защото съдържа 17% фино смлени частици. Светлото брашно от елда се смила, след като са отстранени шушулките и съдържа само 7% от тъмните частици на обвивката. Понеже елдата не е истинска зърнена култура, тя не съдържа глутен.

Защо да изберете елдата?

Отговорът е прост: тя има високо съдържание на желязо, фосфор, калций, цинк, калий, бор, йод и други полезни микроелементи. От витамините в елдата има РР, В1 и В2. Съдържа много протеин (около 14%), захар (2-2,5%), мазнини (около 3%), фибри (1%) и не съдържа скорбяла (70%).

Един прекрасен диетичен продукт, който не съдържа глутен! Ето защо ястията от елда се препоръчват на хора с болен черен дроб, атеросклероза, хипертония, алергии и други заболявания.

Освен това, тя е екологично чиста храна, елдата в момента е едно наистина екологично чисто растение! Факт е, че нейното отглеждане не изисква химикали, че тя не се страхува от плевели и между другото, все още не е генно модифицирана!

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Елдата – незаменима храна за децата и цялото семейство!

Руски традиционни рецепти с Елда

Противоракова диета (хранене при рак)

5 златни продукти за защита от инсулт

Пет продукти за отлична памет и тонус на мозъка

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още