Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Елдата – незаменима храна за децата и цялото семейство!

Семената на елдата са добра храна!

Елдата е местно за Централна Азия растение, но днес е широко разпространена в Канада и Русия. В началото елдата процъфтявала и в САЩ и през 1866 година там се отглеждала 20 пъти повече елда, отколкото днес. Русия, от друга страна, продължава да култивира пет пъти повече от количествата, отглеждани в САЩ. Тъй като елдата расте и узрява само за 60 дни, често в бедни почви, това позволява на земеделския производител да получи две култури за един сезон.

В Русия, питателната “овсянка”, известна като каша, се приготвя от брашно. В северната част на Италия, все още има една закуска (ястие от елда), наречена “черен качамак”. Традиционната паста от елда в Италия се нарича “pizzoccheri”. Във френската кухня все още се приготвя продукт от светла елда, наречен “galettes”.

Елдата съдържа висококачествен протеин в много по-големи количества от житните растения, има богата концентрация на желязо, два пъти повече В- витамини, отколкото пшеницата и повече калций. Тя не съдържа Глутен! Протеинът в елдата е най-добрия известен източник на сложни въглехидрати. Храната, придобита чрез консумацията на този тип, се среща само в скорбялата от растителен произход и се получава така нареченото хранене с “протеино-съхраняващ ефект”.

Това означава, че такова хранене позволява на тялото да посрещне енергийните си нужди, без да използва протеиновите си запаси. Всеки излишък, който тялото натрупва, се съхранява, за да бъде използван, за изграждане на клетки и ремонт на тъкани, ако има неизправности.

Елдата също съдържа големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). Тя също така има способността да стабилизира кръвната захар и е едно от само двете “алкални” зърна. Просото е другото, останалите зърна се смятат за киселинно-формиращи.

Тъмното брашно от елда се получава от неочистени зърна. То е със сивкав цвят, с малки черни точици и има по-силен вкус от светлото брашно, защото съдържа 17% фино смлени частици. Светлото брашно от елда се смила, след като са отстранени шушулките и съдържа само 7% от тъмните частици на обвивката. Понеже елдата не е истинска зърнена култура, тя не съдържа глутен.

Ползите от елдата за децата…

Семената на елдата се отличават с голямото количество нежни фибри, които съдържат. Кашата с елда не натоварва храносмилателната система, тъй като тя съдържа пектин (което позволява да се дава и вечер). Това вещество отстранява от тялото всичко ненужно и вредно, а също така подобрява процесите на храносмилане, поддържа микроорганизмите, населяващи червата.

В елдата има желязо, както и лецитин, който подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса. Той също така подобрява дейността на тимуса, помагайки му да изработва и активира защитните елементи (антитела, фагоцити). С други думи, повишава съпротивляемостта към болестите. Протеинът в елдата се отличава с богатия си набор от аминокиселини. А добавянето на мляко към елдата, осигурява съвършено идеален асортимент.

И още един важен момент. За всички деца, независимо от възрастта, най-полезни са закуските от цели зърна. В обвивките на зърнените култури се съхраняват всички ценни вещества, като в трезори. В смлените зърнени закуски се разрушават протеините и много витамини. Витамините се съдържат преди всичко в обвивките. В семето на елдата, например, протеините и калция са една трета по-малко, отколкото в люспата, а калий и магнезий няма изобщо.

Семето също значително отстъпва и по съдържание на желязо и фосфор, като е вярно, че фибрите са напълно достатъчно. Елдата е един нетрадиционен за нас българите хранителен продукт, но поради своята изключителна полезност и качества, а същевременно и ниска цена, е добре да бъде включен в храненето на децата и цялото семейство! Тази промяна във вашето хранене, ще ви донесе много ползи във времето!

Защо да изберете елдата?

Отговорът е прост: тя има високо съдържание на желязо, фосфор, калций, цинк, калий, бор, йод и други полезни микроелементи. От витамините в елдата има РР, В1 и В2. Съдържа много протеин (около 14%), захар (2-2,5%), мазнини (около 3%), фибри (1%) и не съдържа скорбяла (70%).

Един прекрасен диетичен продукт, който не съдържа Глутен! Ето защо ястията от елда се препоръчват на диабетиците, на хора с болен черен дроб, при атеросклероза, хипертония, алергии и други заболявания.

Освен това, тя е екологично чиста храна, елдата в момента е едно наистина екологично чисто растение! Факт е, че нейното отглеждане не изисква химикали, че тя не се страхува от плевели и между другото, все още не е генно модифицирана!

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

7 важни продукта за жените над 40-те

Приложения на Елдата като лечебно средство

Руски традиционни рецепти с Елда

Витамин Ф (F). Опорна точка

Здравословно хранене

Аминокиселини

Протеини

Маслено-протеинов микс

Витамини и минерали

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Здравословно хранене

Свързани публикации