Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вегетарианството е вредно за мозъка

Вегетарианството става все по-популярно. Днес е модерно отказването от месо и причисляването към групата на вегетарианците. Много хора смятат, че то е панацея за всички злини, без да се замислят за последиците във времето от такъв начин на хранене. Последните изследвания на учени от Оксфорд ни убеждават в това, че вегетарианството не е чак толкова полезно, както се смяташе преди.

Лекарите са обезпокоени, че диетата, бедна на животински продукти, значително намалява защитните сили на организма. Не е тайна, че строгите вегетарианци не получават достатъчни количества от няколко много важни витамина, микроелементи и аминокиселини. Недостигът на протеини води до отслабване на имунитета и нарушаване на всички естествени реакции в организма. Но това далеч не е всичко.

Учените изтъкват факта, че недостигът на витамин В12, който е с животински произход, води до редица промени в кръвта на човека и увреждания на централната нервна система. Този витамин е много важен и най-вече се съдържа в говеждото, и особено в говеждия черен дроб. Там той е в най-добре усвоима форма. Учените наблюдавали здравето на голяма група вегетарианци в продължение на пет години. Бил установен следния факт – почти при всички с годините била намалена мозъчната функция. Активността на мозъчната дейност била забавена, паметта и познавателните способности на мозъка били нарушени и значително намалени.

Освен това, на томограмите било видно намаляване на обема и масата на мозъка. Всички тези негативни промени били особено изразени при възрастните хора, придържащи се към вегетарианска диета в продължение на много години. Лекарите подчертават, че храненето трябва да бъде балансирано и не е полезно за здравето напълно да се откажат животинските храни. Това не подобрява здравето и не удължава живота. Дори ако се откажете от месото, от това не следва, че трябва да се откажете и от риба, морски дарове, яйца, мляко и сирене.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Вегетарианство и духовност

17 причини да бъдеш вегетарианец!

Вегетарианство

Здравословно хранене

Аминокиселини

Протеини

Маслено-протеинов микс

Вегетарианците са заплашени от деменция

Витамини и минерали

Свързани публикации