Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

17 причини да бъдеш вегетарианец!

Макар че някои хора не могат да си представят и един ден без месо, други настойчиво твърдят, че да си вегетарианец, е най-добрият начин да се насладиш на храните и да останеш здрав.

Вегетарианският начин на живот постепенно се превръща от мода в здравословен начин на живот в Западния свят, използван е от милиони хора, интересуващи се от хранене с естествени храни и въздържащи се от месото като източник на протеини.

Ако вие все още сте зависими от животинско-приятелските менюта, помислете за позитивите от приемане на такъв начин на живот, преди да вземете окончателно решение. Ето погледнете тези седемнадесет ползи от това да бъдеш вегетарианец:

1. По-малък риск от белодробен и колоректален рак. Диета, богата на плодове, зеленчуци и фибри може да помогне за намаляване на риска от заболяване на белите дробове и свързаните с тях заболявания.

2. Профилактика срещу диабет от 2 тип. Диабетът от 2 тип се среща все по-често, заради ръста на затлъстяване в целия свят. Вегетарианската диета може да предотврати това, като се включи комплекс от въглехидрати и фибри, които помагат на организма по-ефективно да управлява инсулина.

3. Здрава кожа. Диетите, богати на водно- базирани и растителни храни са силен източник на антиоксиданти и витамини- идеални за здрава кожа през всеки сезон.

4. Храна без химикали. При месните диети се приемат животински клетки и мазнини, заедно с химикали, използвани в процеса на обработка на животните. Това може да включва химикали, с които са пръскани мъртвите животни, консерванти и други неестествени съставки, използвани за опаковане и масово разпространение.

5. Храна без хормони. Плодове, зеленчуци и соеви продукти, никога не се инжектират с хормони за растеж и други химикали, които могат да навредят на човешкото тяло.

6. Повишена енергия. С изразходването от тялото на по-малко време за смилане на животинските протеини, енергийният тласък е един хубав страничен ефект.

7. По-ниско кръвно налягане. Вегетарианската диета е естествено ниска на мазнини и натрий, което помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на кръвообръщението.

8. Подобряване на храносмилането. Растително-базираните храни и пресни плодове са богати на фибри, които подобряват храносмилането и процеса на отделяне. Диетите с високо съдържание на фибри също така бяха свързани с предпазване от някои видове рак.

9. Понижава риска от диабет. Стабилна кръвна захар е лесно да се постигне с вегетарианска диета, също така циклите от върхове и спадове на кръвната захар се елиминират почти изцяло, ако не се приема месо и нездравословни въглехидратни комбинации.

10. По-ниски сметки в супермаркета. С пазаруването на такива храни вие ще спестите до 25% от своя бюджет (липсват месните продукти!), но дори ако купувате по-скъпи вегетариански марки, средните разходи отново ще бъдат по-ниски.

11. Храна без токсини. Някои проучвания показват, че когато животните се страхуват, адреналиновият натиск причинява отделяне на епинефрин, стероиди и други стресови хормони в кръвта. Те се поемат от ядящия месо и му доставят различни токсини, които могат да се натрупват в кръвта. Това няма как да се случи на вегетарианец!

12. Здравословни аминокиселини. Растителните протеини (например, спирулина, хлорела, соя), могат да бъдат отличен източник на аминокиселини, които помагат при протеиновата асимилация и метаболизма.

13. Много ниско съдържание или никакви наситени мазнини. Обичайните вегетариански менюта използват всички естествени масла и готварски методи за повишаване на вкуса. Те не използват нездравословни наситени мазнини, които могат да доведат до различни сърдечни проблеми и сърдечносъдови заболявания.

14. Увеличаване продължителността на живота. В хармония с тялото и без вредни токсини и химически натрупвания, един вегетарианец ще живее по-дълго от събратята си, ядящи месо. Според William Cstelli, MD, директор на Farmingham Heart Study, вегетарианците могат да живеят 3-6 години повече, отколкото ядящите месо.

15. Усещане на естествените вкусове. След премахване на месото от храненето, много по-лесно се разграничават различните вкусове и се усещат истинските вкусове на плодовете и зеленчуците. Възможно е да станете много по-чувствителни към различни вкусове, смеси и комбинации.

16. Здравословни нива на холестерола. Без нездравословните месни източници на мазнини в диетата, холестеролните нива на вегетарианците могат да бъдат значително по-ниски и лесно да попаднат в здравословния диапазон.

17. По-нисък риск от рак. С диета, богата на антиоксиданти, фитохимикали и витамини, вегетарианците, естествено, намаляват риска от рак и други заболявания. Месоядните, особено тези, които си угаждат с мазни меса, са изложени на много по-висок риск от рак.

С консумирането на по-питателна храна и намаляването на риска от рак, вегетарианството, предлага редица предимства пред месната диета. Храненето и хранителните стоки за вегетарианци се увеличават, тъй като все повече хора приемат този начин на живот.

Източник: www.associatedcontent.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Вегетарианство и духовност

Постното меню или как да постите здравословно?

Стомашно-чревна флора

99% от микробите в човека са неизвестни на науката!

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации