17 причини да бъдеш вегетарианец!

Макар че някои хора не могат да си представят и един ден без месо, други настойчиво твърдят, че да си вегетарианец, е най-добрият начин да се насладиш на храните и да останеш здрав.

Вегетарианският начин на живот постепенно се превръща от мода в здравословен начин на живот в Западния свят, използван е от милиони хора, интересуващи се от хранене с естествени храни и въздържащи се от месото като източник на протеини.

Ако вие все още сте зависими от животинско-приятелските менюта, помислете за позитивите от приемане на такъв начин на живот, преди да вземете окончателно решение. Ето погледнете тези седемнадесет ползи от това да бъдеш вегетарианец:

1. По-малък риск от белодробен и колоректален рак. Диета, богата на плодове, зеленчуци и фибри може да помогне за намаляване на риска от заболяване на белите дробове и свързаните с тях заболявания.

2. Профилактика срещу диабет от 2 тип. Диабетът от 2 тип се среща все по-често, заради ръста на затлъстяване в целия свят. Вегетарианската диета може да предотврати това, като се включи комплекс от въглехидрати и фибри, които помагат на организма по-ефективно да управлява инсулина.

3. Здрава кожа. Диетите, богати на водно- базирани и растителни храни са силен източник на антиоксиданти и витамини- идеални за здрава кожа през всеки сезон.

4. Храна без химикали. При месните диети се приемат животински клетки и мазнини, заедно с химикали, използвани в процеса на обработка на животните. Това може да включва химикали, с които са пръскани мъртвите животни, консерванти и други неестествени съставки, използвани за опаковане и масово разпространение.

5. Храна без хормони. Плодове, зеленчуци и соеви продукти, никога не се инжектират с хормони за растеж и други химикали, които могат да навредят на човешкото тяло.

6. Повишена енергия. С изразходването от тялото на по-малко време за смилане на животинските протеини, енергийният тласък е един хубав страничен ефект.

7. По-ниско кръвно налягане. Вегетарианската диета е естествено ниска на мазнини и натрий, което помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на кръвообръщението.

8. Подобряване на храносмилането. Растително-базираните храни и пресни плодове са богати на фибри, които подобряват храносмилането и процеса на отделяне. Диетите с високо съдържание на фибри също така бяха свързани с предпазване от някои видове рак.

9. Понижава риска от диабет. Стабилна кръвна захар е лесно да се постигне с вегетарианска диета, също така циклите от върхове и спадове на кръвната захар се елиминират почти изцяло, ако не се приема месо и нездравословни въглехидратни комбинации.

10. По-ниски сметки в супермаркета. С пазаруването на такива храни вие ще спестите до 25% от своя бюджет (липсват месните продукти!), но дори ако купувате по-скъпи вегетариански марки, средните разходи отново ще бъдат по-ниски.

11. Храна без токсини. Някои проучвания показват, че когато животните се страхуват, адреналиновият натиск причинява отделяне на епинефрин, стероиди и други стресови хормони в кръвта. Те се поемат от ядящия месо и му доставят различни токсини, които могат да се натрупват в кръвта. Това няма как да се случи на вегетарианец!

12. Здравословни аминокиселини. Растителните протеини (например, спирулина, хлорела, соя), могат да бъдат отличен източник на аминокиселини, които помагат при протеиновата асимилация и метаболизма.

13. Много ниско съдържание или никакви наситени мазнини. Обичайните вегетариански менюта използват всички естествени масла и готварски методи за повишаване на вкуса. Те не използват нездравословни наситени мазнини, които могат да доведат до различни сърдечни проблеми и сърдечносъдови заболявания.

14. Увеличаване продължителността на живота. В хармония с тялото и без вредни токсини и химически натрупвания, един вегетарианец ще живее по-дълго от събратята си, ядящи месо. Според William Cstelli, MD, директор на Farmingham Heart Study, вегетарианците могат да живеят 3-6 години повече, отколкото ядящите месо.

15. Усещане на естествените вкусове. След премахване на месото от храненето, много по-лесно се разграничават различните вкусове и се усещат истинските вкусове на плодовете и зеленчуците. Възможно е да станете много по-чувствителни към различни вкусове, смеси и комбинации.

16. Здравословни нива на холестерола. Без нездравословните месни източници на мазнини в диетата, холестеролните нива на вегетарианците могат да бъдат значително по-ниски и лесно да попаднат в здравословния диапазон.

17. По-нисък риск от рак. С диета, богата на антиоксиданти, фитохимикали и витамини, вегетарианците, естествено, намаляват риска от рак и други заболявания. Месоядните, особено тези, които си угаждат с мазни меса, са изложени на много по-висок риск от рак.

С консумирането на по-питателна храна и намаляването на риска от рак, вегетарианството, предлага редица предимства пред месната диета. Храненето и хранителните стоки за вегетарианци се увеличават, тъй като все повече хора приемат този начин на живот.

Източник: www.associatedcontent.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Вегетарианство и духовност

Постното меню или как да постите здравословно?

Стомашно-чревна флора

99% от микробите в човека са неизвестни на науката!

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации