Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

99% от микробите в човека са неизвестни на науката!

Както знаете, телата ни не ни принадлежат напълно. В тях живеят много микроби и както показва последно изследване, ние всъщност нямаме представа, с кого споделяме своето жилище. Микробите живеят в кожата, в устата, в червата, на практика навсякъде, те изпълняват изключително важни задачи и без тях ние не бихме издържали дълго.

Например, само благодарение на бактериите ние можем да усвояваме сложни въглехидрати като нишестето. За лекарите и учените, които търсят начини за подобряване на човешкото здраве, е важно разбирането за особеностите на микробите. В миналото учените смятаха, че са разгадали повечето от тайните на нашия микробиом. Ново изследване, обаче, проведено в Станфорд, показва, че всъщност по въпроса сме в пълна тъмнина.

Изследване на ДНК фрагменти от човешка кръв показва, че около 99% от тази ДНК е неизвестна за хората, т.е. ние просто не знаем, какви точно бактерии живеят в човешкото тяло. Всъщност, първоначално изследователите търсели лесен метод за определяне на това, дали при трансплантация органът ще бъде отхвърлен от пациента. Учените разбрали, че могат да извършват анализ на ДНК в тялото на пациента като просто погледнат ДНК, плуваща в кръвта му.

За целта били събрани кръвни проби от 156 души с трансплантирани органи и било установено, че могат да се различат ДНК на пациента от ДНК на донора и от ДНК на бактериите, живеещи в човешкото тяло. Но, те открили нещо много странно: във всеки един от случаите 99% от събраната ДНК изобщо не съвпада с геномите, които вече били в базата данни. С други думи, тези ДНК се оказали напълно непознати за науката.

През следващите няколко години екипът провел изследване и каталогизиране на всички открити ДНК фрагменти. Те открили голямо количество ДНК от нови бактерии и ДНК от вируси на хепатит ТТV. Учените планират да повторят експеримента с различни видове животни и се надяват, че ще бъдат намерени още повече нови микроорганизми.

Тяхното изследване може да помогне за идентифициране на бъдещите инфекциозни заболявания още преди да се появили, както и за идентифициране на отговорните за болестта бактерии и вируси.

Източник: news.stanford.edu

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации