Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вегетарианство и духовност

Идеята “вегетарианство и духовност” е с произход от Индия. В момента тя привлича много сензитивни хора в западното общество, които не искат да участват в жестокостта към животните. Други стават вегетарианци, следвайки примера на своите духовни учители или заради това, което е писано в книгите по този въпрос. Обаче, обмяната на веществата и хранителните нужди са еволюирали според нашия генетичен фон.

За тези, които произхождат от студен климат или имат О-ва кръвна група, или са наследили или придобили слаб захарен метаболизъм, вегетарианството не е препоръчително за доброто им здраве. Често това са спокойни, чувствителни хора с ниско кръвно налягане и липса на енергия.

Това може да доведе до конфликт между нуждите на тялото им и техните идеали. С последващите обяснения искам да покажа, че такъв конфликт не е необходим. Индусите са предразположени към вегетарианство. Те трябва да умиротворяват ума и емоциите си с растителна храна, иначе могат да имат големи трудности в духовното развитие при не вегетарианска диета.

Повечето християнски мистици и светци, от друга страна, не са били вегетарианци, както и Исус не е бил, според Библията. Както се посочва в някои писания, дори и Буда не настоява за постни храни, а само за въздържане от месо на хищни животни. Заради студения климат, тибетските будистки монаси също често не са били вегетарианци. Всичко това може да означава, че вегетарианството не е предпоставка за духовност.

Въпреки това, има връзка между вегетарианството и духовността. Месото прави тялото и чувствата по-несензитивни и месоядците с бавен метаболизъм стават по-нечувствителни към висшите енергии и духовни въздействия. Плодовете, от друга страна, имат благоприятен ефект за изчистване и стабилизиране на въздействието при тези хора. Въпреки това, тези, които вече са твърде чувствителни, могат да станат нестабилни и отворени за неблагоприятни психични влияния, ако са на плодова диета, и дори да загубят връзка с физическата реалност.

Някои месни продукти ще помогнат на тези хора да “слязат на земята”. За тези, които се стремят главно към променени в състоянието на съзнанието, за предпочитане са по-комплексни насоки, богатата на плодове вегетарианска диета, ще бъде от голяма полза за намаляване на връзките между физическото тяло и неговите по-висши тела. Диетата може да облекчи получаването на съобщения от Висшето Аз под формата на видения и гласове.

Но, по духовния път е желателна по-голяма психична чувствителност само в контекста на балансираното развитие на всички нива. Основната ни цел е да станем по-духовни в ежедневните ни взаимодействия и в нашето нормално състояние на съзнанието. Изследването на променените състояния на съзнанието е второстепенно. Вегетарианската диета е умиротворяваща и поради това допринася за медитацията и съзерцанието, но може да направи някои неспособни да работят ефективно в този свят. Затова трябва да се намери баланс в избора ни на храна между нашите цели и състоянието на тялото ни.

По принцип най-подходяща храна за нашето духовно развитие е тази, която ни води към оптимално здраве. Ние не ставаме по-духовни, което означава, по-любвеобилни, разбиращи и по-мъдри, само като станем вегетарианци, макар и състраданието към животните да е стъпка в правилната посока. Обаче, тялото ни изисква постепенна промяна по духовния път, като то се трансформира и ние се научаваме да използваме по-висши форми на енергия.

По този начин, дори и тези, които не са вегетарианци, в крайна сметка ще бъдат в състояние да се поддържат в добро здраве и на по-слаба вегетарианска диета. Правилният път в тази посока, обаче е диета, която е в хармония с настоящите изисквания на тялото. Гопи Кришна в своята книга “Кундалини” дава красноречива самооценка, предвид дългогодишното си страдание. Тялото му не е било достатъчно силно, за огромните енергийни потоци, бушуващи в неговата система.

Той най-накрая осъзнал, че може само да спаси тялото си и отново да бъде добре, като започне временно да яде малко месо. Ролинг Тъндър, индиански духовен водач, който е месояден, както и Едгар Кейси, казват по същество: “Одухотворете тези въздействия повече от въздържането от месо (за конкретното тяло на питащия).

Не това, което влиза в устата, а какво ще излезе от нея, може да развали духовното тяло”. Докато жестокостта към животните често се посочва като причина в полза на вегетарианството, тези, които консумират мляко или яйца също допринасят за жестокостта, използвайки яйца от кокошки или мляко от крави и кози, които преждевременно са били отделени от своето потомство.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата:

Вегетарианството е вредно за мозъка

17 причини да бъдеш вегетарианец!

Здравословно хранене

Вегетарианството

Витамин B12. Червеният витамин.

Аминокиселини

Витамини

Тест за недостиг на витамини и минерали

Свързани публикации