Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Перспективата

Духовни качества

Ние знаем, че можем да имаме добър напредък по духовния път, ако в нашето ежедневие и особено в трудни ситуации показваме все по-духовни качества, като състрадание, преданост, вяра, прошка, хармония, високи идеали, радост, доброта, откритост, търпение, самоотговорност, спокойствие, толерантност, безусловна любов, разбиране, мъдрост и нежна любов към всичко и всички.

Друг начин за оценка на нашия напредък е, колко добре можем да обединим противоположните качества в рамките на нашата личност и да ги проявяваме според изискванията на ситуацията. Например, наистина ли можем да бъдем добър лидер, а също и добър последовател, учител, както и служител?

Можем ли да покажем мъжки качества на твърдост, агресивност и властност, както и женски качества на нежност, доброта и мекота? Знаем ли, как да бъдем силни в нашите вярвания, но и отворени за промени? След години на усърдна работа, на пречистване и растеж можете да си зададете въпроса, кога ще имате озарение.

Обаче, очакването на това е вредно. Тази опитност е акт на милост, дар за духа ви, който ще дойде, когато най-малко го очаквате. Може да бъде по време на медитация или в градския транспорт. Очакването е сигурен начин то да се отлага, защото търпението е един от първите добродетели, на който трябва да се научим. Когато най-накрая то се случи, наслаждавайте му се.

Същото важи и за възнесението. В момента е модерно да се гледа на различните инициации, като на университетски трудове, за които човек трябва да работи усилено с много управляеми образи и медитация. Аз смятам това също за вредно. Управляемите образи и медитацията са полезни, но не трябва да стават основни, те са само инструменти.

Виждам най-важната част от работата за възнесението, символизирана от розата и кръста, които се използват от Розенкройцерите. Розата символизира отваряне на сърдечната чакра за универсална любов, а кръста- живот в служба за преодоляване на страданието. Затова истинската работа за възнесението, е цял живот служба с любов.

Не е необходимо активно да търсите и да се опитвате да правите добри дела или да се подготвяте за бъдещата ви служба с безкористна любов. Просто продължете да правите това, което трябва да правите във всеки един момент и най-вече продължете да пречистване себе си на все по-дълбоко ниво.

В точното време, вашата мисия ще се разкрие пред вас. До тогава вие ще сте станали все по-компетентни да се справите с всичко, което ви предоставя живота или да играете ролята, която сте избрали или сте длъжни да играете.

Поглеждайки назад по пътя, който сте изминали толкова усърдно, може да се запитате: “Какъв път?” и да се чудите, дали някога е имало път или той е само плод на въображението ви. В действителност, нямаше къде да отида и какво да направя, за да отида там. Всичко, което направих беше да сменя възприятието и начина си на мислене. Сега вие знаете, че сте голям дух, имащ временен опит в тялото.

Нищо наистина няма да се промени чрез получаване или загуба на тялото. Като дух винаги можете да изберете да бъдете радостни или тъжни, спокойни или любещи, или нещо друго, което искате да бъдете. Това е духовно майсторство. Както казват будистите: “Преди просветлението събираше дърва и носеше вода; след просветлението той събираше дърва и носеше вода.”

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации