Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гроздовият сок е полезен за мозъка

Оказва, че гроздовият сок е не по-малко полезен, а в някои области, чрез действието си върху определени органи, дори превъзхожда виното.

В последно време много се пише за ползите от гроздовия сок. Диетолози, лекари и учени съветват често да се включва в храненето. От последните работи на учените стана известно, че гроздовият сок отлично подобрява паметта.

Употребата на гроздов сок има добър потенциал за забавяне на психическото и физическо стареене. Гроздовият сок от тъмно грозде е добавен към списъка на продуктите срещу стареене и е отлична храна за мозъка. Той съдържа същите антиоксиданти, както виното. Но, за разлика от виното, сокът може да се пие много повече и освен това е подходящ за децата.

Въпреки че фундаменталните научни изследвания касаят преди всичко възрастните. Не е тайна, че с възрастта започва намаляване на двигателната активност, познавателната способност на мозъка и загуба на паметта. Учените от катедрата по психиатрия от Университета Синсинати, щата Охайо, САЩ, провели редица тестове и анализи във връзка с експеримента за влиянието на червения гроздов сок върху познавателните функции – психомоторика, внимание, памет.

В продължение на три месеца, пациенти, които имали проблеми с паметта и нарушена координация на движенията, получавали три пъти седмично пресен сок от тъмно грозде. В края на изследването при всички, без изключение, се наблюдавало значително подобрение в състоянието на висшата мозъчна дейност.

Според учените, това изследване дава увереност, че честата консумация на храни, богати на антиоксиданти и соковете от тях, в частност гроздовият сок, могат да помогнат за запазване функциите на мозъка, а също и да забавят процеса на стареене на мозъчните клетки.

Още по темата

Книги за самолечение

Грозде (Grape)

Капризите на гроздето!

Маски с грозде за мека и гладка кожа

Летни маски: Магданоз – за лунички, френско грозде- за младост

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации