В последно време много се пише за ползите от гроздовия сок. Диетолози, лекари и учени съветват често да се включва в храненето. Но се оказва, че сокът от грозде е не по-малко полезен, а в някои области, чрез действието си върху определени органи, дори превъзхожда виното. От последните работи на учените стана известно, че гроздовият сок отлично подобрява паметта.

Употребата на гроздов сок има добър потенциал за забавяне на психическото и физическо стареене. Гроздовият сок от тъмно грозде е добавен към списъка на продуктите срещу стареене и е отлична храна за мозъка. Той съдържа същите антиоксиданти, както виното. Но, за разлика от виното, сокът може да се пие много повече и освен това е подходящ за децата.

Въпреки че фундаменталните научни изследвания касаят преди всичко възрастните. Не е тайна, че с възрастта започва намаляване на двигателната активност, познавателната способност на мозъка и загуба на паметта. Учените от катедрата по психиатрия от Университета Синсинати, щата Охайо, САЩ, провели редица тестове и анализи във връзка с експеримента за влиянието на червения гроздов сок върху познавателните функции – психомоторика, внимание, памет.

В продължение на три месеца, пациенти, които имали проблеми с паметта и нарушена координация на движенията, получавали три пъти седмично пресен сок от тъмно грозде. В края на изследването при всички, без изключение, се наблюдавало значително подобрение в състоянието на висшата мозъчна дейност.

Според учените, това изследване дава увереност, че честата консумация на храни, богати на антиоксиданти и соковете от тях, в частност гроздовият сок, могат да помогнат за запазване функциите на мозъка, а също и да забавят процеса на стареене на мозъчните клетки.

Още по темата

Още по темата

Книги за самолечение

Грозде (Grape)

Капризите на гроздето!

Маски с грозде за мека и гладка кожа

Летни маски: Магданоз – за лунички, френско грозде- за младост

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни