Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Капризите на гроздето!

Въпреки полезността на гроздето, неговите зрънца също имат своите “капризи”.

Кой не трябва да консумира грозде?

Заради изобилието на захар то не се препоръчва за хора, страдащи от диабет. Освен това, ако изядете голямо количество можете да предизвикате стомашно разстройство, така че тези, които имат проблеми със стомаха, не бива да наблягат на гроздето, не си струва.

Пазете зъбите си!

Зъболекарите също се отнасят с повишено внимание към гроздето и препоръчват да изплаквате устата си всеки път, когато ядете плодовете или изпивате чаша с гроздов сок. Проблемът е, че захарта и плодовите киселини, които са много в него, разрушават зъбния емайл и предизвикват кариес. Странно, но е факт, стафидите нямат такъв ефект върху зъбите. Дори, напротив, в процеса на сушене се образуват вещества, които не позволяват на бактериите да се закрепят върху повърхността на зъбите.

Гроздето не “харесва” всички храни

Преди да сложите чиния с грозде на масата, внимателно разгледайте другите продукти, които сте включили в менюто си. Факт е, че то е доста “капризно” и затова не се комбинира с всяко ястие. Например, не пийте гроздов сок с мляко.

Гроздовите киселини пресичат млякото, а това може да предизвика стомашно разстройство. Гроздето не е “приятел” с киселите краставички, маринатите, пушените продукти и мазните храни. Такава комбинация забавя за дълго време процеса на храносмилане, а това може да предизвика подуване и чувство на тежест.

Още по темата:

Гроздето помага за поддържане на фигурата

Грозде (Grape)

Гроздето спасява от пагубната радиация

5 цвята на здравето

Гроздовият сок е полезен за мозъка

Маски с грозде за мека и гладка кожа

Летни маски: Магданоз – за лунички, френско грозде – за младост

Свързани публикации