Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гроздето спасява от пагубната радиация

Възможно е, гроздето да защитава от слънчевата радиация. Това е заключението на изследователи от Испания. Биохимичката Касканте от Университета в Барселона заедно със свои колеги заявява, че гроздето съдържа вещество, което може да намали увреждането на клетките, причинено от слънчевата радиация. Става дума за компоненти, наречени от науката полифеноли.

Ултравиолетовите лъчи, попадайки върху кожата, активират “реактивни кислородни компоненти”, които, от своя страна, окисляват макромолекули на ниво липиди и ДНК, казва д-р Каскант. Става стимулиране на определени реакции и ензими, което води до клетъчна смърт.

А някои полифенолни вещества (флавоноиди) в гроздето могат да намалят образуването на същите тези реактивни кислородни компоненти в човешките епидермални клетки, които са подложени на слънчева радиация.

Това е доказано в лабораторни изследвания. “Тези полифенолни фракции потискат образуването на реактивни кислородни компоненти, а това означава, че гроздето има защитно действие срещу ултравиолетовата радиация, генерирана от слънцето.” Това изследване е публикувано в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry.

По-рано учените откриха в гроздето антиоксиданти, които защитават организма от рак и болести на сърдечносъдовата система. Така че тези плодове са полезни за организма ни от всяка гледна точка.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации