Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сигналите на тялото: ако ви влече към солено или сладко …

Ако ви влече към солено или сладко

Колко често ви се случва внезапно да искате да си хапнете нещо сладко, солено, кисело и така нататък? Експертите смятат, че тези уникални сигнали на тялото ни се изпращат не случайно, затова има причина.

Тялото винаги ни позволява да знаем за евентуалните проблеми в работата на вътрешните системи, изпращайки ни едни или други сигнали. Те могат да бъдат, например, дискомфорт, болка. А могат да бъдат и внезапна прищявка за храна. Често, те произтичат от липсата на определени вещества, а понякога указват за началото на сериозно заболяване.

Шоколад

Доста често жените ги влече към сладко по време на предменструалния синдром или менопаузата. Но, едно нещо е да се изядат два-три парчета шоколад, а съвсем друго- целия и да не се наситиш. Някои специалисти смятат, че прекомерната жажда за сладко, която се появява преди месечния цикъл или в климакса, говори за хормонални нарушения и изисква подходящи корекции.

Много жени използват шоколада като антидепресант. Този продукт съдържа алкалоиди, които повишават нивата на серотонина в организма. Обърнете внимание на своето психическо състояние: възможно е, наблягайки на шоколада да се опитвате да “изядете” сериозни проблеми?

Прекомерната жажда към сладкото често се появява в отговор на емоционална неудовлетвореност- това е неосъзнато желание да си направите подарък и да повдигнете настроението си. Ако не се разберете навреме с чувствата си, можете много бързо да натрупате излишни килограми. Някои специалисти предполагат също, че сладкото се харесва на организъм, в който има твърде много паразити.

Секс

Изострянето на сексуалното желание при жените е тясно свързано с менструалния цикъл: приблизително 2 седмици след началото му, организмът се подготвя за производство на яйцеклетка и активно се настройва в търсенето на потенциален баща за зачеване. Именно по време на този период вероятността от забременяване е най-висока.

Солено

Някои жени признават, че ги влече към сладко, а други изведнъж ги тегли към солено. Но ако ви се иска солено, това не означава непременно бременност. Подобно желание може да бъде признак за силен стрес, който преживявате. Заради нервни преживявания и умора, тялото особено спешно се нуждае от природни минерали и соли.

За да го осигурите с всичко необходимо, наблегнете на неосолени ядки, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Силното желание към солени храни може да говори и за това, че в организма има източник на инфекция (особено, патология в пикочно-половата система). Прекаленият глад за солено можете да намалите с козе мляко, риба и морска сол.

Кафе

Постоянната жажда за кафе сигнализира, че се опитвате да се ободрите. Но, много по-ефективни средства срещу сънливост са желязото, белтъчините и фолиевата киселина. Така че, вместо да изпивате поредната чашка кафе, по-добре изяжте варено яйце. Също така, за поддържане тонуса на тялото помагат червеното месо и рибата.

Горчиво и пикантно

Желанието да се яде горчива храна често възниква при интоксикация. А пикантното се желае при нарушение на отделителната и евакуаторна функция на стомаха. Ако напоследък сте започнали да консумирате повече мазни храни, то организмът може да “изисква” пипер или чесън за стимулиране на храносмилането. Но ако не сте променяли диетата си наскоро, то това може да е сигнал за нарушение на липидния обмен.

Мазна храна

Ако пристрастяването към мазни храни се появи внезапно, а не е резултат на навик, то това може да е симптом за недостиг на калций или мастноразтворими витамини. Прекомерната жажда за мазни храни възниква и при спазване на продължителна диета с намалено съдържание на мазнини, при повишена физическа активност, както и при някои заболявания (затлъстяване, болест на Иценко-Кушинг и др.)

Тестено и сладко

Искайки макарони, картофи и сладкиши, организмът сигнализира, че спешно са необходими въглехидрати. Неустоимото желание за сладкиши може да означава, че в тялото е намаляло нивото на хрома, регулиращ нивото на енергия. За попълване на въглехидратния запас е най-добре да се избягват сладкишите, с помощта на “правилната” глюкоза от плодове, пълнозърнесто брашно и кафяв ориз. А дефицитът на хром се компенсира с броколи, картофи, пуйка и портокали.

Нещо като…

Ако се появи необичайно желание да изядете нещо, негодно за консумация (креда, глина), препоръчително е да отидете на лекар и да се изследвате. Твърде вероятно е такъв вид прищявка да се дължи на банална анемия, която е лесно отстранима. Вашият лекар може да ви препоръча подходящ хранителен режим, например, с високо съдържание на желязо (месо, риба, птици, морски водорасли, зелени зеленчуци, череши).

В някои случаи, вкусовите предпочитания се изменят при наличие на тумор в организма, когато растящата нова тъкан изисква активно постъпление на вещества, необходими за размножаване на нейните клетки. При тумор на щитовидната жлеза може да се появи страстно желание за йодо-съдържащи продукти (водорасли, риба, суши). А при рак на стомаха болните изведнъж започват да усещат отвращение към месото и рибата. При патология на червата има голямо желание да се яде зеле, а при висок холестерол – ябълки.

Главоболие

Често причините за главоболието не са вътрешни фактори, а външни. Те включват: Злоупотреба с някои продукти: например, сирене, шоколад, кока-кола или твърде мазна храна могат да увеличат налягането и да предизвикат главоболие.

Зависимости: алкохол, тютюнопушене и заседнал начин на живот могат да доведат до виене на свят, болка и застой на кръв Миризми, температура на въздуха, както и аксесоари, потискащи рефлекторните точки Преумора, неудобно положение по време на работа, пренапрежение за очите: за да се избегне главоболието на работното място, възможно най-често вземайте десет минутни почивки.

Още по темата:

Полезните минерали…

Витамините…

Преодолей Кандида

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за паразити

Имунен тест

Тест за алергии

Тест за киселинност на тялото

Лечебни картинки

Лечение със сол

Безопасни ли са запълнените зъбни канали?

Живакът…

Свързани публикации