Хроничното отравяне с живак може да бъде породено от някои пестициди и фунгициди, хищни риби и особено от амалгамната смес за пломби. Такива пломби отделят живак от счупени парченца, които се разтварят в стомаха, а също и прах, причинен от налягането върху пломбите при дъвченето.

Старите пломби по такъв начин са много „по-леки“, отколкото новите пломби, тъй като вече са загубили голяма част от живака. Киселите храни увеличават процента на разпадане на живака от пломбите. Отделянето на живак от няколко пломби за 10 години е изчислено приблизително на 560 mg или по 150 mcg на ден и почти всичко се абсорбира и складира в телесните мазнини, особено в мозъка.

Симптомите за отравяне с живак могат да включват: умора, летаргия, депресия, раздразнителност, стеснителност, загуба на краткосрочната памет, алергии, заразни дихателни заболявания, намален имунитет, увеличено слюноотделяне, възпаления на венците, падащи зъби, язви в устата, нервно-сърдечни проблеми, храносмилателни проблеми, дерматити, а също промяна на слуха, виждането, говора и писането.

Най-видни, обаче, са разстройствата на нервната система и мозъчните разстройства. Много от признаците са фактически същите както при множествената склероза. Днешната епидемия от аутизъм някои изследователи свързват с прекалено високите нива на органични живачни съединения, използвани като консерванти при някои ваксини. Съобщено бе за случаи с пациенти, при които след отстраняване на всички амалгамни пломби се стига до излекуване на левкемия и болестта на Хочкинс, възстановяване на зрението след 23-годишна слепота, успешно лечение на умерено и силно главоболие, упорствало в продължение на 50 години, излекуване от артрит и възстановяване след цялостно разстройство, придружено от умора и депресия.

Намалете до минимум здравословните проблеми свързани с амалгамните продукти, като се откажете от нови пломби, съдържащи живак и разгледайте възможността да замените старите такива пломби, доколкото, разбира се, това е възможно по препоръка на вашия зъболекар.

Живачното отравяне от риба в последното десетилетие се увеличи много. Дори органите по здравеопазване потвърждават, че сега има такъв проблем и препоръчват да се избягват големите хищни риби, особено от бременните жени. Някои изследвания показват, че по принцип количеството натрупан живак при рибите е по-голямо от това в амалгамните пломби.

Същите здравни проблеми, разгледани по-горе, за живака от зъбите ще се проявят и при живака от рибите. Само не хищните риби или дребните хищни риби са безопасни, това е разумния и правилен избор! Можете да проверите безопасността на най-често консумираните риби.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата: Лечение с камъни Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас…

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ