Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Спирулина (Spirulina)

Наименование: Спирулина (Spirulina)
Ботаническо име: Arthrospira platensis
Култивирани видове: S.maxima и S.platensis
Семейство Oocystaceae

Предупреждения

Спирулината няма никакви нежелани лекарствени реакции или противопоказания.

Няма открити лекарствени взаимодействия.

Описание

Спирулината е синьо – зелено водорасло, което днес е много обещаваща алтернатива за лечение на множество здравни проблеми.

Най-близки до спирулината са зелените водорасли хлорела и дуналиела. Тези микроскопични тъмно-зелени водорасли имат формата на спирала. Техният цвят се обяснява с комбинацията от няколко натурални пигменти, открити в спирулината: хлорофил (зелен), каротеноиди (жълт и оранжев) и фикоцианин (син).

История

Тези водорасли са едни от най-старите форми на живот на Земята, които преди милиарди години, произвели кислород в атмосферата ни, така че да могат да се появят други форми на живот. Невероятно е, че спирулината е оцеляла до наши дни и все още се смята за една супер храна, съдържаща множество хранителни вещества, полезни за здравето на човека.

СпирулинаАборигените в Африка и Америка консумирали спирулина от векове и са се убедили в нейната безопасност и положително въздействие върху човешкия организъм. Въпреки това, научните изследвания на тези водорасли започнаха едва преди 30 години.

Направени са множество изследвания за определяне състава на спирулината и доказване на ползата и за човешкото здраве (между другото, хлорелата също може да се консумира, но съдържа по-малко полезни съставки).

Голямото предимство на тези водорасли е, че те могат да се култивират навсякъде по земното кълбо, в различни климатични условия, на дори най-неплодородните места, предпочитайки все пак, най-горещите и най-слънчевите места, което ще позволи на спирулината да даде най-голяма реколта. Тя може да произвежда 20 пъти повече протеин на акър земя от соята.

Използвани части
Цялото растение

Ключови компоненти

Спирулината съдържа най-забележителната концентрация от функционални хранителни вещества, която е известна към момента за дадена храна, растение, зърно или билка, а именно:

• лесноусвоими протеини (60%)
• аминокиселини
• хлорофил
• сулфолипиди
• гликолипиди
• полизахариди
• есенциални мастни киселини
• гама-линоленова киселина (GLA)
• витамин А
• бета-каротин (10 пъти по-силна концентрация от морковите)
• витамин Е
• витамин В- комплекс, по-специално витамин В12
• желязо (което по-лесно се абсорбира, отколкото от допълнителен прием на желязо), магнезий и други микроелементи.

Основни действия

Лечебната употреба на спирулината се дължи най-вече на нейните хранителни свойства. Тя съдържа големи количества протеини и витамин В12. Смята се, че протеинът е с особено високо качество и при това е много лесноусвоим.

СпирулинаТова е особено полезно за хора с нарушена храносмилателна система. Спирулината е популярна сред вегетарианците, тъй като има високо съдържание на витамин В 12, хранително вещество, което често липсва в диетата им.

Все пак трябва да се отбележи, че спирулината съдържа и голямо количество аналози на витамин В 12, които нямат никакво биологично действие. Не е известно, дали спирулината е ефективен източник на GLA?! Робърт Хенриксон, автор на книга за спирулината, а също и много други учени потвърждават, че водораслото има следните действия:

засилва имунната система, като тялото произвежда повече червени и бели кръвни клетки, а също и клетки, които убиват вирусите и микробите

увеличава антиоксидантната защита, тъй като това помага в борбата със свободните радикали, отговорни за процеса на стареене на тялото

понижава холестеролните нива, стимулирайки загубата на тегло (както се смята, задоволява апетита по-добре от всяка друга храна) и по този начин подпомага сърдечносъдовата система

подобрява стомашно-чревния тракт и храносмилането, като същевременно създава полезна флора в тези системи

стимулира тялото към естествено изчистване и детоксикация.

Затова, спирулината може да намали риска от всички видове ракови заболявания и да помага в борбата с множество вируси (херпес тип 1 и 2, грип, паротит, морбили и дори СПИН).

Необходимо е също така тя да се разглежда като възможно лечение на тревожни разстройства, диабет и алергии, глаукома, чернодробни заболявания, като потискаща апетита, при загуба на коса, като източник на жизненост, жизнена енергия, за по-добро здраве и по-силно тяло.

Преди няколко години Националният Институт за Рака в Америка обяви, че сулфолипидите от синьо-зелените водорасли, като спирулината, били изключително активни в експерименталните опити в епруветка срещу вируса на СПИН.

През 1993-95, изследвания показват, че естествените полизахариди в спирулината увеличават броя на Т-клетките, усилвайки по този начин имунната система и повишавайки съпротивлението срещу заболяванията при пилета, риби и мишки. Ветеринарно-фуражната промишленост превърна спирулината като нов пробиотик, заменяйки с него антибиотиците, използвани в храните за животни.

През 1994 г. бе представен руски патент за спирулина, като лекарство за намаляване алергичните реакции от радиацията на децата от Чернобил. Спирулината е здравословна храна, която е добре да фигурира във вашата диета!

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Микс от Спирулина – Полен – Ленено семе

Противоракова диета (хранене при рак)

Алкализиране на тялото

Рецепти – диетични

Протеини

Аминокиселините

Конопен протеин

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още