Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Конопен протеин

Конопен протеин (Hemp protein)

Конопеният протеин на прах е с наситен зелен цвят, който указва за високото му съдържание на хранителни вещества.

Конопените семена имат най-голямото, годно за консумация и използване, съдържание на протеини в растителното царство. Въпреки че за соята се твърди, че е шампион в съдържанието, в голямата си част веществата в нея са неусвоими от човешкото тяло.

Протеините обслужват такива функции като: действат като ензими, антитела и структурни компоненти на тъканите, хормони и кръвен протеин. Основната функция на хранителния протеин, е да предостави изграждащите блокове, наречени аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на телесната тъкан.

Протеините често се класифицират като структурни (влакнести) или биологично- активни (кълбовидни).

Структурните протеини включват колаген, кератин и фибриноген, които са основни съставки на костите, кожата, косата, сухожилията, перата и копитата.

Биологично- активните протеини са предимно глобулините и включват хормони, хемоглобин, антитела (имуноглобулини) и ензими. Въпреки че тялото може да направи кълбовидни протеини от всеки протеин, който получава, много по-ефективно за него е да направи глобулини от кълбовиден изходен материал. Това, което прави кълбовидните протеини толкова специални е, че те са предшественици на някои от най-важните химически вещества в организма:

– хормони (които регулират всички процеси в организма);
– хемоглобин (който пренася кислород, въглероден диоксид и азотен окис);
– ензими, (които катализират и контролират биохимичните реакции);
– антитела (имуноглобулини, които отблъскват нахлуващите бактерии, вируси и други патогени, както и токсини или антигени, тъй като те навлизат в тялото).

Общото съдържание на протеини в конопеното семе е около 65% кълбовиден протеин едестин, който до голяма степен прилича на глобулина, открит в човешката кръвна плазма.

Той се усвоява лесно, абсорбиран се използва от тялото като жизненоважен за поддържане на здрава имунна система.

Едестинът има уникалната способност да стимулира производството на антитела срещу проникващи агенти и почти не съдържа фосфор, което е важно при бъбречни заболявания. Другият важен протеин в конопеното семе е албумин, който също е лесносмилаем протеин, заради кълбовидната си форма. Албуминът е основният боец срещу свободните радикали и е индустриален стандарт за оценка на качеството на протеина.

Конопеният протеин съдържа всички 21 познати аминокиселини, включително 9 основни от тях, които органите на възрастния човек не могат да произведат. Протеините се смятат за завършени, когато съдържат всички незаменими аминокиселини в достатъчно количество и в съотношения, които отговарят на потребностите на организма. Следва списък на съдържащите се в конопения протеин 21 аминокиселини: аланин, аргинин, аспаргин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, пролин, серин, треонин, триптофан, тирозин, валин, таурин (от съществено значение за недоносени бебета), хистидин (от съществено значение за децата, но не и за възрастни).

Протеините могат да бъдат потенциални алергени, като някои от тях включват соята, млечните продукти или фъстъчените протеини. За алергии от конопените семена, обаче, никога не е съобщавано!

Някои маслодайни семена също съдържат и анти-хранителни фактори. Например, трипсиновите инхибитори в соята. Нито един от тези фактори не е известно да се появя при конопеното семе.

Конопените семена също така съдържат много по-малко олигозахариди, присъстващи в граха и фасула, които причиняват газове в червата.

Значителен брой хора стават алергични към соевите продукти, вероятно, защото повечето са от генно- модифицирани култури или отглеждани с използване на химикали. От друга страна, тъй като конопеното семе не изисква химикали или генетична промяна, то рядко, ако изобщо някога, предизвиква чувствителност.

Конопеният протеин може да осигури всяка диета с вегетариански източник на есенциални мастни киселини, антиоксиданти, витамини, минерали, фибри, хлорофил и пълен, балансиран безглутенов източник на незаменими аминокиселини.

Едестин

Историята разкрива значението на конопения протеин. През 1881 г., един немски учен открива, че конопеното семе съдържа едестин, това е основния му протеин.

В началото на 20 век, едестинът е един от най-изследваните протеини, и в науката, и в промишлеността. През 1909 г., естеството на ензима става известно, след като британски учен открива протеиновия ензим протеаза в конопеното семе. Той го нарича растителен трипсин. Днес, ензимите са необходими хранителни съставки в производството на храни и се използват за направата много продукти.

През 1915 г. списанието по Биологична Химия обсъжда подробно едестина и дава идеи, които по-късно ще формират основата на протеиновото допълване и съчетаване, популярна концепция сред вегетарианците. По-късно, изданието публикува изследване за растителните протеини. В него, едестинът се смята за подходящ като единствен източник на протеин за животните: “Протеиновото хранене в бъдеще ще се основава по-скоро на аминокиселиновата конструкция, отколкото на резултатите от последните хранителни експерименти” Проучването също така заявява, че ” наличието на относително големи количества лизин в … конопено семе… е особено забележително.”

През 1932 г. е издаден патент за процеса на залепване, използвайки конопения протеин. Днес, млечния протеин се използва в лепилата.

През 1937 г. същите учени, които първи вкарват растителните протеини в храната, издават патент, използвайки конопения протеин, за предене на влакна и прежди, които са подобни на коприна и вълна.

Сравнителна таблица за протеиново съдържание


Соя 35.0%
Конопено семе (обелено) 31,0%
Говежди хамбургер 27,1%
Синя риба 26,0%
Сирене Чедър 23,5%
Пиле 23,5%
Конопено семе- цяло 23,0%
Бадеми 18.3%
Пшенично брашно 13,3%
Яйце 12,0%
Тофу 8,0%
Ориз 7,5%
Обезмаслено мляко 3,7%


Сравнителна таблица за съдържание на незаменими аминокиселини

Есенциални аминокиселини Конопено семе Яйчен белтък Тофу Човешко мляко Краве мляко
Левцин 18,80 9.5 5.9 2.78 3.44
Лизин 9.10 6.48 5.7 3.12 2.72
Треонин 10.3 4.77 3.7 0.62 1.61
Фенилаланин + Тирозин 21.9 6.89 4.8 1.21 1.70
Валин 14.2 8.42 4.3 1.39 2.40
Метионин + Цистеин 9.6 4.2 1.0 0.65 0.86
Изолевцин 11.4 6.98 4.1 0.75 2.23
Триптофан 3.9 1.64 1.2 0.23 0.49

Конопен протеин на прах

При закупуване на конопен протеин на прах, търсете марка, която съдържа протеин най-малко 50% от теглото и осигурява 15 грама протеин на 30 грама порция, както и да не е използван хексан в процеса на извличане.

Конопеният протеин може да съдържа повече мазнини от много други протеини на прах, но трябва да се подчертае, че почти цялото количество мазнини идва от есенциалните полиненаситени мастни омега-6 и омега-3. Конопът е признат от Световната Здравна Организация (WHO) като имащ това, което се счита за оптимален 3: 1 баланс на омега-6 и омега- 3 мастни киселини.

За разлика от конопения протеин на прах, много соеви изолати на прах не са етикетирани като органични и често са обработени с хексан, петролен разтворител, който има неблагоприятно въздействие върху околната среда и върху човешкото здраве. Полученият обработен с хексан соев прах се използва в много соеви протеини и зърнени храни.

Конопеният протеин на прах обикновено се произвежда с помощта само на техники за студено пресоване и не включва използването на хексан в производствения процес. Това е същата техника, която осигурява ценни витамини и минерали, които не са унищожават по време на обработката.

Може би най-важната разлика между соевия и конопения протеин на прах е, че неорганичната соя, използвана в много соеви продукти, често е получена от генетично модифицирани соеви зърна.

Конопът никога не е генетично модифициран. Конопените храни също така имат ниски въздействия върху околната среда, тъй като растежа на конопеното семе не изисква добавянето на хербициди или пестициди.

Един паунд (0, 453 кг) конопено семе ще осигури целия протеин, незаменими мастни киселини, както и диетични фибри, необходими за оцеляването на човек в продължение на две седмици. Поради тази причина той се използва в много части на света за лечение на недохранване. Колко далече изглежда един паунд месо?

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Рецепти с коноп- диетични

Рецепти с коноп- лечебни

Мазнини и масла

Протеини

Храносмилателни ензими

Аминокиселините

Л-карнитинът. Стъпки в бъдещето

Тест за недостиг на витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Тест за паразити

Здравословно хранене

Хранене на органите

Полезните минерали

Свързани публикации