Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Л – карнитинът. Стъпки в бъдещето

Л – карнитин

Карнитинът е хранително вещество, отговорно за транспорта на дългите вериги мастни киселини до произвеждащите енергия центрове на клетките (известни като митохондрии). С други думи, карнитинът помага на тялото за превръщането на мастните киселини в енергия, която се използва основно за мускулна дейност в целия организъм.

Тялото произвежда карнитин в черния дроб и бъбреците, като го съхранява в скелетните мускули, сърцето, мозъка и спермата. Някои хора имат недостиг на карнитин в диетата си или не могат да абсорбират този хранителен елемент от храните, които консумират.

Недостигът на карнитин може да бъде причинен от генетични заболявания, чернодробни или бъбречни проблеми, диети с високо съдържание на мазнини, някои лекарства и ниски нива на аминокиселината лизин и метионин (вещества, необходими, за производството на карнитин).

Симптомите, които могат да се предизвикат от този недостиг са умора, гръдна болка, мускулна болка, слабост, ниско кръвно налягане и / или смущения. Л – карнитинът се препоръча на хора, които имат предполагаем или доказан дефицит на този нутриент.

Допълнителен прием на Л- карнитин

В допълнение към подпомагане на хората с карнитинов недостиг, добавките с Л – карнитин могат да помогнат при следните състояния:

Болест на сърцето

Проучванията показват, че хората, които вземат Л – карнитин добавки веднага след сърдечен пристъп, е по-малко вероятно да пострадат от следваща сърдечна атака. Да умрат от сърдечни болести, да изпитват болка в гърдите и нарушен сърдечен ритъм или да развият застойна сърдечна недостатъчност. (Застойна сърдечна недостатъчност е състояние, което води до натрупване на кръв в белите дробове и краката, защото сърцето губи способността си да помпа кръв ефективно).

Освен това, хората с коронарна артериална болест, които използват Л – карнитин заедно със стандартните лекарства, могат да бъдат в състояние да поддържат физическа активност за по-дълъг период от време.

Застойна сърдечна недостатъчност (CHF)

В допълнение към намаляване рисковете за развитие на сърдечна недостатъчност след сърдечен пристъп, някои изследвания сочат, че карнитинът може да помогне при лечение на CHF, веднага, след като е установена.

Тези проучвания са показали, че карнитинът може да подобри физическите възможности при болните със застойна сърдечна недостатъчност.

Висок холестерол

В няколко проучвания, хората, които вземали Л – карнитин добавки са имали значително понижаване на общия холестерол и триглицериди. Повишаване на нивото на HDL ( “добър”) холестерола.

Периодично куцане

Намаленият приток на кръв към краката от атеросклероза (увеличена плака) често причинява болки или схващащи болки в краката при ходене или натоварване. Тази болка се нарича периодично куцане. Намаленият приток на кръв към краката се нарича периферна съдова болест (PVD). Едно добре разработено проучване показва, че карнитиновите добавки могат да подобрят функцията на мускулите и физическия капацитет при хората с PVD. С други думи, хората с PVD могат да са в състояние да ходят повече и по-дълго, ако вземат карнитин.

Атлетическа ефективност

На теория се предполага, че карнитинът е полезен за подобряване ефективността на физическите занимания. Все пак, изследванията при здрави атлети все още не са доказали тази теория.

Отслабване

Макар че Л-карнитинът е бил набелязан като добавка за отслабване, няма научни доказателства до този момент, които да покажат, че той помага при отслабване. Едно неотдавнашно проучване на жени с умерено наднормено тегло открива, че Л-карнитина не променя значимо телесното тегло, телесни мазнини или жилестата телесна маса. Въз основа на резултатите от това малко проучване, може да се смята, че твърденията, че той помага за намаляване на теглото не са издържани до този момент.

Хранителни смущения

Няколко проучвания показват, че нивата на аминокиселини, включително карнитин, са намалени при болните с анорексия нервоза. Някои експерти вярват, че ниските нива на карнитин допринасят за мускулната слабост, често наблюдавана при хората с това хранително разстройство. Все пак, едно сериозно изследване на жени с анорексия установява, че карнитиновите добавки не са повишили нивата на тази аминокиселина в кръвта, нито пък са подобрили мускулната дейност.

Ако имате анорексия, вашият лекар ще прецени дали се нуждаете от аминокиселини.

Свързано с алкохола чернодробно заболяване

Някои изследователи смятат, че консумацията на алкохол намалява способността на карнитина да функционира правилно в организма. Това може да доведе до увеличаване на мазнините в черния дроб. Добавянето на карнитин показало, че той предпазва и възстановява щетите, причинени от алкохол-индуцираните мастни натрупвания в черния дроб на животните.

Деменция и влошаване на паметта

Някои изследвания показват, че L-acetylcarnitine (LAC), форма на Л – карнитин, която лесно навлиза в мозъка, може да забави развитието на болестта на Алцхаймер. Да облекчи депресия, свързана със сенилност и други форми на деменция. Да подобри паметта в напреднала възраст. За съжаление, обаче, резултатите от други проучвания са противоречиви.

Така например, едно проучване показва, че тази добавка може да помогне за предотвратяване развитието на болестта на Алцхаймер в нейните ранни стадии, но тя може да влоши симптомите в по-късен стадий на болестта. Поради тази причина, карнитина за Алцхаймер и други форми на деменция трябва да се използва само под ръководството и надзора на лекаря.

Синдром на Даун

В проучване на хора с това заболяване, L-acetylcarnitine (LAC) добавката значително подобрила визуалната памет и вниманието.

Бъбречна недостатъчност и хемодиализа

Като се има предвид, че бъбреците са основното място за производство на карнитин, увреждането на този орган може да предизвика значителен карнитинов дефицит. Много хора, подложени на хемодиализа също изпитват карнитинов дефицит. Поради тези причини, хората с бъбречни заболявания (със или без нужда от хемодиализа), могат да се възползват от допълнителен прием на карнитин, ако им се препоръча.

Мъжко безплодие

Нисък брой сперматозоиди са били свързани с ниски нива на карнитин при мъжете. Няколко проучвания показват, че Л-карнитин добавка може да увеличи броя на сперматозоидите и тяхната подвижност.

Синдром на хроничната умора (CFS)

Някои изследователи смятат, че синдрома на хроничната умора може да се дължи на недостиг на най-различни хранителни вещества, включително и карнитин. Л – карнитинът бил сравнен с лекарства за умора в проучване на 30 души с CFS. Тези, които вземали Л – карнитин се чувствали много по-добре, от тези, които вземали лекарства. Особено след получаване на добавката в продължение на 4 до 8 седмици.

Шок

Карнитинът (прилаган интравенозно в болницата) може да бъде полезен при лечение на шок от загуба на кръв, сериозен сърдечен пристъп или тежка инфекция на кръвта, известна като сепсис. При едно проучване, ацетил – Л – карнитинът помогнал за подобряване състоянието на 115 души със септичен, сърдечен или травматичен шок. Шок е отказ на кръвоносната система и е живото-застрашаващо медицинско спешно положение. Негова ключова особеност е неадекватния приток на кръв към жизненоважни органи в тялото. Затова, ако карнитинът се използва за това състояние, той може да се прилага в болниците заедно с много други основни конвенционални терапии.

Болест на Пейрони

Болестта на Пейрони се характеризира с изкривяване на пениса, което води до развитие на ръбеста тъкан и болка по време на ерекция, поради блокирания приток на кръв. Едно неотдавнашно проучване сравнило ацетил-Л-карнитина с медикаментите за лечение на 48 души с това необичайно състояние. Ацетил-Л-карнитинът е работил по-добре от лекарствата за намаляване на болката по време на полови сношения и минимизиране извивката на пениса. Ацетил-Л-карнитинът имал и по-малко странични ефекти от лечението. Това проучване е много насърчаващо и е основание за повече научни изследвания.

Хипертиреоидизъм

Някои изследвания показват, че Л-карнитинът може да се окаже полезен за предотвратяване или намаляване на симптомите, свързани със свръхактивната щитовидна жлеза. Тези симптоми включват безсъние, нервност, повишена сърдечна честота и треперене. В действителност, в едно проучване, малка група от хора с хипертиреоидизъм имали подобрение на тези симптоми. Както и нормализиране на телесната температура, когато приемали карнитин.

Хранителни източници

Червеното месо (особено агнешко) и млечните продукти са първичните източници на карнитин. Карнитинът може да бъде открит в риба, птици, темпе (ферментирала соя), пшеница, аспержи, авокадо и фъстъчено масло. Зърнените култури, плодовете и зеленчуците съдържат малко или никакъв карнитин.

Как да го приемате? Типичната дневна диета съдържа някъде от 5 до 100 мг карнитин. В зависимост от това дали храната е предимно растителна или червено месо.

Деца

Ако при лабораторни изследвания се установи, че детето има дисбаланс на аминокиселини, изискващи лечение, лекарят може да препоръча добавка с всички аминокиселини, съдържащи и Л – карнитин. За деца на валпроат, за лечение на епилепсия, което може да доведе до дефицит на карнитин, лекарят най-вероятно ще предпише доза от 100 мг / кг телесно тегло на ден, но да не се надвишава 2000 мг на ден.

Възрастни

Препоръчителната доза Л-карнитин на добавки варира в зависимост от здравословното състояние, което се лекува. Следващият списък дава насоки за някои от най-често използваните приложения, базирани до голяма степен на дозите, използвани в проучванията за тези състояния:

– Мастен метаболизъм (превръщане на мазнините в енергия) и мускулни действия: от 1000 до 2000 мг, като обикновено се разделя на две дози;
– Сърдечна болест: 600 до 1200 мг три пъти дневно или 750 мг два пъти дневно;
– Свързан с алкохола карнитинов дефицит: 300 мг три пъти дневно;
– Мъжко безплодие: 300 до 1000 мг три пъти дневно;
– Синдром на хроничната умора: 500 до 1000 мг три до четири пъти на ден;
– Свръхактивна щитовидна жлеза: 2000 до 4000 мг на ден в две до четири отделни дози.

Предпазни мерки

Те са необходими, защото някои добавки могат да имат странични ефекти или взаимодействия с лекарства. Затова те трябва да бъдат вземани само под надзора на опитен здравен специалист. Макар че Л-карнитинът, очевидно не причинява сериозни нежелани реакции, високите дози (5 или повече грама на ден) могат да причинят диария.

Други редки нежелани реакции включват: повишен апетит, миризма на тялото и обрив. D-карнитин добавките трябва да се избягват, тъй като те пречат на естествената форма – Л -карнитин. Те могат да предизвикат нежелани странични действия. Хората, които използват Л-карнитин като спортна добавка за подобряване обмяната на мазнините в мускулите, трябва да спират с неговия прием най-малко за една седмица всеки месец.

Статията е взета от : University of Maryland Medical Center

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Карнитин

Автоимунни заболявания

Универсалният лечител- Керосинът

Синбиотици

Аминокиселините…

Спирулина (Spirulina)

Алкализиране на тялото

Киселинно- алкален баланс

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации