Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Алкализиране на тялото

Алкализиране на тялото – какво трябва да знаем

Нашият метаболизъм работи най-добре, когато лимфната течност е леко кисела, а кръвта е винаги леко алкална. Ако диетата е с недостиг на минерали или клетъчното енергийно производство е неефективно, това води до производството на повече млечна киселина, което постепенно прави тялото прекалено киселинно.

Това води до загуба на минерали и възпаления с болки и свръхчувствителност. Хроничните възпаления са причина за болшинството смущения и нарушения на здравето, свързани с хроничните заболявания. Най-често срещаните състояния, свързани с възпаления са инфекции и проблеми с кандида, автоимунни заболявания, включително артрит и рак.

Алкализиране с Натриев бикарбонат (сода за хляб) и Калиев цитрат (лимонено-кисел калий)

За да се намалят и в крайна сметка спрат разрушителните възпаления в тялото, то трябва да бъде направено алкализиране. Това става най-добре с богати на минерали зеленчуци. Особено зеленолистни зеленчуци и зелени протеини, такива като спирулина, хлорела, смляна на прах трева от пшеница и ечемик. Въпреки това, докато възпалението все още не е контролирано, често е полезно или желателно да се използва допълване с алкализиращи средства. Като например, натриев бикарбонат и калиев цитрат.

И двете са “естествени” за тялото, тъй като то произвежда големи количества натриев бикарбонат за неутрализиране на стомашната киселина, когато тя навлиза в червата. А калиевият цитрат е най-силният алкализиращ агент, съдържащ се в цитрусовите плодове. Когато се разтвори сода бикарбонат във вода, получения разтвор е по-алкален от този на калиевия цитрат, но вътре в тялото, калиевият цитрат е по-силен алкализатор.

Другата разлика е, че натриевият бикарбонат не трябва да се приема едновременно с храната, тъй като това ще намали (неутрализира) нашата стомашна киселина, а тя е необходима за храносмилането. Калиевият цитрат може да се смесва с храната. Всичко това, както се вижда показва, че калиевия цитрат е по-добър избор за алкализиране от натриевия бикарбонат. Но кое от двете средства е за предпочитане зависи от някои допълнителни фактори.

При следните състояния е от полза приемането на калиев цитрат:

1. Високо потребление на натрий и ниско на калий, както е в традиционните западни диети
2. Повишено и особено високо кръвно налягане
3. Проблеми с бъбреците или задържане на вода/ оток

Натриевият бикарбонат, от друга страна, се препоръчва при:

1. Ниско кръвно налягане
2. Диета, богата на плодове и зеленчуци, с ниско съдържание на солени храни. Хората, които не се вписват в нито една от тези категории могат да вземат и двете средства за алкализиране.

Обикновено се използва съотношението на 2 части сода бикарбонат към 1 част калиев цитрат, но и 1: 1 , т.е. повече калий също е добре. Те могат да бъдат смесени и взети заедно в едно и също питие или могат да се вземат отделно през деня. Ако сте взели повече от 1 чаена лъжичка, правете интервали между приемите през деня.

Колко и за какво време?

Натрият е най-изобилстващ в кръвта и лимфната течност, докато калият е с най-високо ниво в клетките. Внезапният висок прием на калий може да доведе до дисбаланс в кръвта, затова високите количества трябва да бъдат разделени с няколко хранения. Диета, богата на плодове и зеленчуци, може да осигури 5 грама калий дневно, докато нормалната “добра” диета доставя около 3 грама. Една равна чаена лъжичка от около 5 грама калиев цитрат съдържа приблизително 1 грам калий.

Тази доза 3 пъти на ден с напитки или смесена с храна, осигурява горната граница на препоръчителния дневен прием. Ако няма противопоказания за прием на натрий, тогава натриевият бикарбонат в по-големи количества не е опасен. Най-добрият начин да се приема е с напитка, известно време (например, половин час) преди хранене или за да е „по-лек за стомаха”, 2-3 часа след хранене.

Друг препоръчван начин е да се разтвори 1 чаена лъжичка бикарбонат в 1 голяма чаша вода, да се разбърка добре с 1 чаена лъжичка псилиум хулс и да се изпие веднага, най-вече скоро след повишение на киселинността.

Количеството, което може да се използва е до 3 чаени лъжички (пълни) сода бикарбонат, разпределени през целия ден. Има два начина за изчисляване на дозата, колко да се взема и за колко дълго. По-простият начин е като вървите заедно със силата на болката и другите дискомфорти, причинени от възпалението.

Колкото повече възпаление и болка имате, толкова повече алкализатори трябва да приемате. Когато проблемите отшумят, можете да намалите дозата на алкализаторите и в крайна сметка минералите, при една добра диета, ще бъдат достатъчни, за да държат здравето ви на добро ниво.

Другата възможност и по-добър вариант, е от време на време да измервате своето рН или киселинно-алкалния баланс на слюнката или урината. Слюнката е по-добър показател за състоянието на лимфната течност, но е по-лесно да тествате урината. Вземайте толкова алкализатор, че урината ви през деня да е над рН 7 или леко алкална (рН 7 е неутрална). За проверка на урината може да си купите лакмуси за рН с граници на измерване приблизително от 4 или 5 до 8 или 9.

Като алтернатива можете да използвате куркума. Разтворете куркума, смляна на прах, към някакъв метилов спирт (метанол) или дори само към вода. Добавете 1 чаена лъжичка от тази течност с куркума към 1 супена лъжица урина, ако урината остане жълта, тя все още е кисела, ако стане оранжева или червена, то тя е алкална. Куркумата променя цвета си при pH 6.8. Над това pH става червена, а под него си остава жълта. Затова когато утринната проба се оцветява в червено може да се предположи, че тя е неутрална или леко алкална.

Ако свръх киселинността е била причинена от небалансиран прием на киселинно-формиращи храни и не достатъчно алкално-формиращи храни, тогава урината може да отговори в рамките на дни на алкализиращите средства и храни.

Киселинно-формиращите храни като цяло са с високо съдържание на фосфор, като месо, риба и яйца. Също захарта и рафинираните зърнени храни с ниско съдържание на минерали, повишават киселинността. Обаче ако свръх киселинността е причинена от увреждане на окислителния компонент на клетъчното енергийно производство, тогава свръхпроизводството на млечна киселина може да продължи доста дълго време, докато здравето се подобри, например, когато цялостната кандида – инфекция бъде отстранена.

Алкализиране на тялотоДруга често срещана причина за свръх киселинността са алергиите, особено хранителните алергии. Ако се избягват алергичните храни в продължение на няколко дни, урината може да стане по-алкална. Но ако след това отново се въведат в храната, урината и слюнката ще станат отново по-киселинни в рамките на часове.

Можете да правите тест на урината около два и половина часа след хранене. За да намалите или спрете алергична реакция вземете в напитка 1 пълна чаена лъжичка от 2 части натриев бикарбонат и 1 част калиев цитрат. Ако е необходимо повторете тази доза 1 час по-късно.

Но, в дългосрочен план има цена, която ще платите, затова че се опитвате да направите вашата лимфна течност алкална: тялото може постепенно да започне да формира калциеви депозити. Това е добре за зъбите, костите и ставите, но вие не искате други тъкани да се калцират, тъй като това ще доведе до скованост и ускоряване на стареенето.

Това е, което обикновено се случва с хроничните възпаления във всички случаи – през годините те заставят калция да се натрупва във възпалените области. Това намалява възпалението и увеличава неподвижността. Затова, когато хроничното възпаление и свързаните с него процеси на болестта вече не са проблем, но вместо това се увеличава неподвижността, най-добре е киселинността на урината и слюнката да се понижи до леко кисело рН ниво от около 6.4-6.8, или когато просто куркумата се превръща от червен до жълт цвят.

Обобщение за приема на средства за алкализиране

Следващите препоръки са максималните количества. Започнете с по-ниска доза и постепенно я увеличавайте до 3 чаени лъжички дневно. Важно е да проверявате вашата киселинност (рН) и да регулирате приема на средствата за алкализиране, което да съпътства вашия път към регулиране на рН.

Как да използвате Калиев цитрат?

Вземайте до 1 равна чаена лъжичка 3 пъти на ден, директно смесен с храната или с някакъв разреден растителен или плодов сок, или в зелена напитка (смес от спирулина, пшенична или ечемична трева, хлорелата също е добра).

Как да използвате Сода бикарбонат за алкализиране на тялото?

Вземайте я най-малко 1/2 час преди хранене или 2-3 часа след хранене, до 1 пълна чаена лъжица 3 пъти дневно. Можете да смесвате по 1 чаена лъжичка натриев бикарбонат и 1 чаена лъжичка псилиум хулс в голяма чаша с вода. Разбърквате и пиете бързо, най-често в случаите, когато има покачване на киселинността.

Препоръки за комбиниране на калиев цитрат с натриев бикарбонат

Комбинация може да се използва, както в съотношение 2 части натриев бикарбонат към 1 част калиев цитрат, така и в равни части 1:1, т.е. да използвате повече калий. Те могат да бъдат взети заедно в една и съща напитка като разреден сок или зелена напитка; да се взема поне 1/2 час преди или 2 до 3 часа след хранене.

Ако ги използвате поотделно можете да вземате по 1 чаена лъжичка сода бикарбонат всяка сутрин и в късния следобед, както и 1 чаена лъжичка калиев цитрат на обяд; можете да използвате всяка друга последователност.

Кога да тествате рН ?

Докато победите възпалението, първоначалното тестване е добре да бъде по няколко пъти на ден. Без да обръщате много внимание на времето на прием на храната. С изключение на сутрешната урина, тя трябва да бъде с упоменатото по-горе рН7. За тези, които искат да намалят неподвижността, рН от 6,0 до 6,5 сутринта е ОК, но след това през целия ден трябва да е между 6.5 и 7.0.

След първоначалното по-често тестване на урината, когато вече всичко е наред, можете да продължите с проверката й само от време на време. Може би веднъж или два пъти седмично. Най-добре 3 часа след хранене или закуска, по едно и също време на деня.

Автор: Walter Last

Още по темата:

Киселинно-алкален баланс

Натрий (Na) – основен минерал

Калий (К) – основен минерал

Калций (Ca) – основен минерал

Водата

Кандида тест

Тест за алергии

Спирулина (Spirulina)

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Свързани публикации