Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Храносмилателни ензими

Храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими се отделят от нашите органи на храносмилането, за да се обработи храната до състояние на молекули, които са достатъчно малки за усвояване. Недостигът на храносмилателни ензими е широко разпространен и е причинен преди всичко от преяждането, консумирането на преобладаващо готвена храна, постоянен прием на проблемни храни и неправилно комбиниране на храните.

Фактически, всички възрастни хора и тези с хронични дегенеративни заболявания и алергии имат недостиг на храносмилателни ензими. Ензимите в суровите и ферментирали продукти помагат на храносмилателния процес, но се разрушават при температури по-високи от 1200 °F. Освен това, много от нагретите протеини ще станат по-трудни за смилане. Във връзка с това те се нуждаят от повече храносмилателни ензими, отколкото ако сте консумирали покълнали семена или не приготвяни протеини.

Обаче, някои сурови семена (особено бобовите зърна такива като соевите и бобовите като цяло), пшеничен зародиш и ядки, съдържат ензими инхибитори. Покълвайки те се деактивират. Направете преднамерено усилие да подобрите съдържанието на ензими и смилаемостта на вашата храна. Освен това, ако се намирате в състояние на хронично влошено здраве, ще бъде много полезно да използвате ензимни добавки.

Това е наложително при случаи на рак и други напреднали дегенеративни заболявания, а също алергии, освен ако вашата диета е с преобладаващо сурова храна. Най-важният от ензимите на панкреаса е панкреатина, който се предлага с различни търговски марки. При сериозни заболявания вземайте 4000-5000 мг панкреатин в разделни дози по време на всяко хранене. Една таблетка може да съдържа 1200 или 1600 мг панкреатин, понякога също се изписва като 300 или 400 мг панкреатин 4NF.

Освен това, можете да вземате една или две таблетки комбинирани ензими, съдържащи папаин (Papain), бромелаин (bromelain), пепсин (pepsin) и жлъчна течност. Пепсинът се приема с протеинови храни, ако стомаха е слаб, докато жлъчната течност е полезна, ако има проблеми с мастната абсорбция. Папейн и бромелаин се използват за смилане на протеините. Таблетки от всички панкреасни ензими. В случай на дегенеративни заболявания и напреднала възраст, стомашната киселина често е в недостиг.

Можете да вземете солна киселина-пепсин таблетки, особено при консумация на белтъчна храна. Най-добър за замяна на стомашната киселина е бетаин (betaine hydrochloride), бял кристален прах, това е формата, в която киселината естествено се намира в стомаха. Алтернативно, разтворете 1 част от търговско предлаганите разтвори на солна киселина (обикновено 20%) с 9 части вода. Смесете 1 ч.л. (пластмасова) от това с храната или с напитката след хранене.

Допълнителен прием на ензими не е необходим, ако приемате само сурова храна. Но, допълнителен прием на добавки с ензими няма да е нужен, ако храносмилателните ензими могат да бъдат получени от храните от типа на бромелаин (bromelain) или папаин (papain), от ненагрявани листа, цветове или неузрели плодове на папая (papaw/papaya). Също така узрелия плод на киви е добър.

Използвайте някое от тях при храна с протеини. Можете също така преди да смелите месото, рибата или друга протеинова храна да я охладите, като увиете или смесите храната с листа от папая за една нощ.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Свързани публикации