Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сладкото побеждава гнева и агресията

За да „охладите огъня” и овладеете гнева и агресията в такъв момент, можете да използвате само една малка лъжичка захар, твърдят изследователи от щата Охайо. Оказва се, че хората, които изпиват чаша с подсладена лимонада са по-малко агресивни в ситуации, предразполагащи към проява на горещ темперамент.

“Най-големият проблем на сприхавите хора е невъзможността да контролират първия изблик на агресия. В този случай, мозъкът изпитва кислороден глад и малка порция глюкоза осигурява необходимата енергия. Тогава човек получава шанс за осъзнати действия.” – казва един от авторите на изследването, професорът по психология Брад Бушман.

В експеримента участвали 62 студенти, които били помолени да гладуват около три часа, като по този начин намалили нивото на глюкоза в кръвта. След това половината от участниците получили по една чаша лимонада със захар, а другата половина получила напитка със заместител на захар (изкуствен подсладител), без съдържание на “енергийни въглехидрати”.

След осем минути, след попадането на енергията в кръвта, били проведени няколко оригинални теста за реакция, с помощта на които измерили нивото на агресия на участниците в експеримента. По-агресивни били тези, които изпили на гладно лимонада с изкуствен подсладител. “Разбира се, захарта не трябва да се разглежда като панацея срещу агресията. Но хората, които се поддават на гнева и агресията, не бива да забравят, че самоконтролът е по-лесен, когато тялото не чувства глад за енергия” – обяснява проф. Бушман.

Данните от експеримента само потвърждават резултатите от предишни изследвания. Те бяха посветени на изучаване връзката между промените на човешката психика и въглехидратния обмен. През 2001 г., бе доказано, че страните с особено висока честота на диабет, имат и средно високо ниво на престъпност.

С нарушен глюкозен метаболизъм се свързва ръста на броя на убийствата, грабежите и изнасилванията. “Това не означава, че всички диабетици – са убийци или изнасилвачи. Но е факт, че агресията и въглехидратната обмяна са взаимно свързани.” – казва проф. Бушман.

Още по темата

С какво да заменим сладкото или какво обича мозъка?

Сладките храни

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации