Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

КРАВЕТО МЛЯКО И ЛАКТОЗАТА – реална причина за астмата и проблемите с дишането

Астма и проблемите с дишането

Реалната причина за астмата е взаимодействието между три фактора:

1. Кравето мляко и лактозата
2. Антибиотичният синдром и чревната дисбиоза
3. Слаба поносимост към стреса

Участието на всеки от тези три фактора, във всеки индивидуален случай може да бъде различно, а също могат да играят роля и други фактори и пускови механизми. Обаче, ако вие се концентрирате върху тези три фактора с помощта на някои помощни средства, то вероятно ще преодолеете вашите проблеми с дишането.

Проблемът с лактозата

Алергията към кравето мляко е като цяло обща. Тя е определено способстващ фактор, както и алергията към всяко друго вещество. Но, има разбира се, нещо много характерно за алергията към кравето мляко и това е тенденцията да води до слузни натрупвания. Това, което медицинските органи по хигиената не отчитат в своите хипотези за причините за астмата е, че страните с най-високо ниво на астма, са също и най-големите производители и потребители на пастьоризирано краве мляко.

Например, в Нова Зеландия всички ученици получават безплатно мляко и те имат или са имали най-високо ниво на боледуващи от астма. По отношение на астмата има няколко проблема свързани с млякото. Един проблем, който се свързва с всяко мляко е млечната захар или лактозата. Другият проблем е специфичния белтък, характерен за кравето мляко, като по-нататък следват други проблеми, заради пастьоризацията. Казеинът е основния протеин в кравето мляко и е труден за смилане, особено за бебетата, които все още имат неразвита храносмилателна система, и след пастьоризацията, която унищожава естествено съществуващите ензими в млякото.

Болшинството европейци – възрастни и по-големи деца, които могат да асимилират лактозата, са неспособни да използват галактозата ефективно. Бебетата се нуждаят от галактозата като важен компонент за мозъка, централната нервна система и за повече протеини. По такъв начин майчиното мляко дори е с по-високо съдържание на галактоза, от животинското мляко, за да се гарантира получаването и от бебето.

В по-късните етапи от живота е необходима малко галактоза и тя може лесно да се синтезира от други захари. Затова, болшинството приемащи галактоза, която се преобразува в черния дроб като глюкоза и се използва от организма за телесна топлина, трябва да знаят, че количеството, което може да бъде преобразувано е ограничено, дори при здрав черен дроб. Това преобразуване е бавен и сложен процес, за който са необходими четири различни ензима. Един от тях понякога отсъства по рождение, което води до състояние наречено галактосемия.

Продължителното кърмене води до нарастване на галактозата в бебетата и причинява катаракта, цироза на черния дроб и далака, умствено изоставане. Ако черния дроб не е здрав, то той има по-малка способност да усвоява галактозата. Този факт понякога се използва като критерии за клинично изследване на черния дроб. Ако галактозата е вкарана в някой, който има увреден черен дроб, то голяма част от нея по-късно ще се появи в урината.

Mucic acid (наричана слузна киселина)

За съжаление при нормални условия само част от галактозата се отделя с урината. Ако има недостиг на защитни антиоксиданти останалото се окислява до галактарова киселина, известна още като mucic acid. Голямата опасност за здравето от тази киселина е в това, че тя е неразтворима. Тялото не може да си позволи да я натрупва в жизнени области и да блокира функциите на органите или кръвообращението.

Затова я преобразува в лепкава водна суспензия, наречена слуз. По такъв начин тази киселина става главния компонент на патогенната слуз. Това е функция на лимфатичната система за отделяне на опасните вещества от типа на слузта от области с жизнена важност и да ги транспортира към отделителните органи. Слузта е твърде опасно да бъде насочена за отделяне чрез бъбреците или с жлъчката през черния дроб, но тя е твърде близка до слизестите мембрани, които покриват вътрешностите на нашите телесни отвори.

Такива области са белия дроб, дихателния тракт и местата с кухини на главата от типа на синусите и Евстахиевите тръби (прохода между устата и вътрешното ухо). Слузта се натрупва в тези кухи места, докато външни фактори не помогнат слизестите мембрани да станат чувствителни и да им позволят да преминават оттам.

Това е относително леко при младите организми и тези със слаб захарен метаболизъм, тъй като те имат високо ниво на хистамин и възбуждащи надбъбречни хормони. Дори незначителното раздразване на слузните мембрани било то от студен въздух, прах, въздушно замърсяване, полени или микроби, ще ги направи чувствителни и ще позволи на част от слузния поток да излезе. Такова периодично почистване може да се чувства като настинка, сенна хрема, влажна кашлица или течащ нос.

При други, натрупването на слуз, служи за благоприятна основа за размножаване на микроби, причинява хронични инфекции в определени области като синусите, средното ухо, дихателния тракт и белите дробове. Това може да доведе до постоянно отделяне на слуз от засегнатите слузни мембрани. При висока употреба на лактоза, лимфните канали и жлези обикновено също се препълват от слуз. Това позволява на грипа и другите инфекции да се разпространят от чувствителните слузни мембрани до кухините със слузно запълване в лимфатичната система, водещо до подути лимфни жлези и възпаления.

Аз установих, че броя на настинките, грипа и дихателните инфекции може да бъде променен от няколко пъти годишно до нула, при промяна на употребата на лактоза. Слузните натрупвания също са главна причина и за ушните инфекции (лепкаво ухо) и проблеми със слуха, особено при децата. В болшинството случаи това не е алергия към лактозата, а галактозна претовареност, която е виновна за това свръх количество слуз. По същия начин, повече лактоза при тези, които страдат от алергия към кравето мляко може да се допусне, когато е от козе мляко, при чувствителните индивиди обаче, лактозата от козето мляко или от таблетки ще бъде основа за слузно формиране също, както и от кравето мляко.

Слуз и Астма

Колкото по-голямо количество слуз се натрупва в белия дроб, толкова по-вероятно е да се развие астма. Специалната особеност на слузта, произведена от лактозата е нейния киселинен характер, който се явява достатъчно дразнещ за слузните мембрани. От една страна, ги прави свръх чувствителни към носените от въздуха дразнители и повишава възпалението, от друга страна, стимулира слузните мембрани да произвеждат по-големи количества защитна слуз.

Всички слузни мембрани произвеждат нормална здрава слуз за собствена защита, както например стената на стомаха защитава себе си от собствената си солна киселина при храносмилането. Много случаи на астма, както се наблюдава, преобладаващо са предизвикани от галактаровата киселина- тип слуз. Аз помня пациент, който много обичаше йогурт и по здравословни причини го приготвяше от сухо мляко на прах.

Така си приготвяше йогурт с високо ниво на лактоза, много повече, отколкото от пълномаслено мляко (вижте Таблицата по-долу). След като го убедих да използва по-малко йогурт и да го приготвя от чисто мляко, без да добавя сухо мляко на прах, неговата астма изчезна напълно. Причиняващият астма йогурт от мляко на прах, осигурява приблизително 50 гр. лактоза на ден, докато след като астмата изчезна, йогурта от необезмасленото мляко му осигуряваше 5 гр. лактоза дневно.

Вижте следната таблица за съдържанието на лактоза в някои популярни млечни продукти.

Масло 0.5%
Сирене, домашно сирене 2-4%
Козе мляко 4.3%
Краве мляко 4.9%
Йогурт и сладолед (с млечен каймак на прах) 5-25%
Млечен каймак на прах 52%
Суроватка на прах 70%

Със съдържание от 52% в обезмасленото мляко на прах, можете да разберете колко опасна е модата да се използва обезмаслено мляко, йогурт, сметана и т.н. вместо пълномаслените изделия. Такива обезмаслени продукти обикновено са направени от обезмаслено мляко на прах и съдържат 3-5 пъти повече лактоза, отколкото пълномаслените продукти. Понякога прах от обезмаслено мляко се добавя и към маслото. Затова четете етикетите и избягвайте масло, в което се съдържа обезмаслено втвърдено мляко като един от компонентите.

Обезмасленото мляко на прах също е фаворит. При добавянето му в други, предлагани в търговската мрежа продукти от типа на хляб и тестени изделия, колбаси и маргарин. Промишлеността на здравословните храни обича също да добавя лактоза към много изделия, от типа на мляко от соя и кафе от глухарчета. Клетъчните соли са почти чиста лактоза. Избягвайте белите таблетки, ако на етикета не е указано, че те не съдържат лактоза или са ниско алергични таблетки.

Белодробното възпаление, предизвикано от натрупана слуз, означава също, че белия дроб е склонен към въздействие на пренасяните от въздуха алергени, алергии от храните и химикалите. Това може да завърши с възпаление и подуване на бронхиалните тръби. Слузта, която се натрупва в белия дроб позволява на патогенните микроби да нахлуят. Някои въздействия на тези бактерии са преобразуването на захарта в алгинова киселина, друга форма на лепкава слуз. Понякога наличието на Кандида и гъбно нахлуване може също да направи слузните мембрани чувствителни към пренасяните във въздуха плесени.

Отделянето на слуз по време на настинки е всъщност скрито благословение за това регулиране, стига да не се използват антибиотици. Това е една от причините децата с течащ нос да не страдат толкова често от астма. Обаче, тежките или гръдни настинки водят до влошаване на белодробното възпаление и проблемите с астмата се увеличават. Съществува тенденция за по-малко проблеми, ако се използва сурово мляко, особено, ако е прясно и органично; то е по-лесно за усвояване и води до по-малко алергии, отколкото пастьоризираното.

Но, аз наблюдавах, че дори суровото органично козе мляко може да увеличи слузните проблеми в чувствителните деца. При кърменето това е невъзможно! Затова най-добрата алтернатива е прясното, чисто и сурово козе мляко. Но, трябва да добавите известно количество фолиева киселина и витамин В12 (и суров жълтък след четиримесечна възраст). Хидролизираният казеин или частично хидролизираната формула е приложена също, за да предпази бебето от развиването на алергии.

Тези рецепти намалили симптомите на повече от 90% от бебета, които са алергични към кравето мляко. Това е индикация, че голяма част от проблемите може да са породени от комбинацията между недостиг на ензими, породен от пастьоризацията и готвенето, и дисбиоза заради антибиотиците. Кравето мляко също дава обяснение, защо децата понякога израстват своите проблеми с астмата: като тийнейджъри и възрастни те намаляват приема на мляко.

Но ако все още са засегнати от синдрома на антибиотика, това няма да е достатъчно за преодоляването на тяхната астма. Разбирането, че производството на слуз от лактозата се причинява от малкото ензими в черния дроб ни показва също как можем да намалим до минимум всеки проблем. Ако не е предизвикана алергична реакция, то това ще ни помогне да контролираме приема на лактоза. Например 5 гр. лактоза, приета с напитка, може да предизвика повече натрупване от 10 гр., приети разделно през деня.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата:

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Истината за Кравето Мляко

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Йодна решетка

Витамини и минерали

Свързани публикации