Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Алфа липоева киселина (Alpha Lipoic Acid)

Други имена на алфа липоева киселина: ALA, Липоева киселина ( Lipoic Acid), Тиоктинова киселина (Thioctic Acid), Витамин N6

Описание

Алфа липоева киселина (ALA) – витаминоподобно вещество, антиоксидант, понякога наричан “универсален антиоксидант”, защото се разтваря и в мазнини, и във вода. Известна още като Витамин N6.

Тази киселина спада към групата на мастните киселини. Разтваря се както във водна, така и в маслена среда, което я прави уникална по своето действие. Синтезира се в човешкия организъм под формата на дихидролипоева киселина в недостатъчни количества. Двете киселини могат да преминават една в друга, притежавайки едни и същи свойства. Участва в метаболните процеси на протеини, аминокиселини, карбохидрати и мазнини, изпълнявайки ролята на коензим на метаболитните ензими.

Така тя стимулира процесите на горене на ниво митохондрия на клетката и повишава нивото на освободената енергия в организма, под формата на АТР (аденозин трифосфат).

Един от най-мощните антиоксиданти, неутрализира свободните радикали, както в клетката, така и извън нея, за разлика от другите извесни антиоксиданти, поради двойната й разтворимост.

Това е единственият витамин, който може да възстановява клетки.

Кои са източниците?

Тя се произвежда в организма, но в много малки количества и се среща в някои храни, по-специално черен дроб и дрожди. Има само ограничени познания за хранителните източници на този елемент.

Обаче, храни, които съдържат митохондрии (специализиран компонент на клетките), като червените меса, се смята, че осигуряват повечето алфа липоева киселина.

Добавки с липоева киселина се предлагат също в търговската мрежа.

Симптоми за недостиг

Въпреки че когато я открили за първи път, решили, че алфа липоевата киселина е витамин, бъдещите изследвания установили, че тя се произвежда в човешкото тяло и по този начин не е основен хранителен елемент. По тази причина, дефицит на алфа липоева киселина не е регистриран при хората.

Клинично изследвани полезни действия

– Диабет тип 1
– Диабет тип 2
– Витилиго
– Глаукома
– Хепатит

Как да се приема?

Количеството алфа липоева киселина, използвано при изследвания за облекчаване на диабетни невропатии е 800 мг на ден, а за глаукома 150 мг на ден.

Обаче, много по-ниски дози, като 20-50 мг на ден, се препоръчват от някои лекари за цялостна антиоксидантна защита, въпреки че няма ясни доказателства, че от такава обща употреба има някаква полза.

Има ли някакви странични ефекти или взаимодействия?

Нежелани реакции, свързани с употребата на алфа липоева киселина са редки, но могат да включват кожен обрив и възможна хипогликемия при пациенти с диабет.

Хората, които имат недостиг на витамин В1 (като алкохолиците, например) трябва да приемат и витамин В1, заедно с добавката от алфа липоева киселина.

Постоянната употреба на алфа липоева киселина при животни е довела до намеса в действията на витамин Н, биотин. Дали това има значение и при хората, остава неизвестно. Към момента не са известни лекарствени взаимодействия с алфа липоевата киселина.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Диабет

Проблеми с очите

Кожни проблеми

Черен дроб и жлъчен мехур

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации