Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Бял трън (Milk Thistle)

Наименование: Бял трън (Milk Thistle)
Ботанически наименования: Carduus marianus sin. Silybum marianum
Семейство Сложноцветни (Compositae)

Противопоказания!

Въпреки че тази билка е много ефективна при лечение на чернодробни състояния и заболявания на черния дроб, необходимо е винаги сериозно медицинско наблюдение и не трябва никога да се провежда самолечение.

Когато се използва силимарин са нужни чести изследвания за функцията на черния дроб, за да се гарантира, че веществото действително работи правилно.

История

Билката се използва в Европа като лечебно средство при депресия и чернодробни проблеми от хиляди години.

Съвременните изследвания потвърждават тази древна употреба, доказвайки забележителната способност на билката да защитава черния дроб от увреждания в резултат на алкохолни и други видове отравяния.

Много дълго билката се е смятала за превъзходно средство при “меланхолия”, която традиционно се свързва с черния дроб, и това е потвърдено от Джерард в “Herball” през 1597.

Основни действия
• антидепресант
• увеличава кърмата
• чернодробен протектор
• стимулира жлъчната секреция

Ключови компоненти
• флавонолигнани (1.4% главно силимарин и силибин)
• битер
• полиацетилени
• мазно масло (20-30%)

Лечебни части
Цветове (главичките), семена

Силимаринът и силибинът са мощни антиоксиданти, които са доказали, че предпазват черния дроб от увреждане и стимулират възстановяването на увредените чернодробни клетки. Силимаринът ускорява възстановяването на черния дроб от възпаления, които могат да бъдат причинени от вируси, лекарства и такива токсични вещества като алкохола.

Бял трънСилимаринът показва добри перспективи в превенцията срещу образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на холестеролните нива в жлъчката. Силимариново изследване е проведено от немски учени през 1970г. То показва, че тежко чернодробно увреждане, в резултат на отравяне с гъбата Зелена Мухоморка (Amanita), може да се избегне, ако в рамките на четиридесет и осем часа от поглъщането се приеме силимарин.

В Германия, силимаринът също се използва успешно за лечение на хепатит и цироза на черния дроб.

Използвани лечебни средства

Отвара от семената се използва при чернодробни инфекции.

Тинктура от семената се предписва при хронични заболявания на черния дроб, въпреки че трябва първо да бъде отстранен алкохола от тинктурата.

Капсули със семена се използват за лечение на махмурлук.

Таблетките се предписват за продължително лечение на чернодробни заболявания.

Традиционна употреба

Белият трън е основно лечебно средство, използвано в Западната билкова медицина за защита на черния дроб. Неговата голяма метаболична активност помага за възстановяване на чернодробните клетки. Той е особено полезен при лечение на състояния, при които черния дроб е под стрес, предизвикан от инфекции, алкохолен излишък и химиотерапия.

Също така се предписва за лечение на такива заболявания като хепатит, рак, хронична чернодробна некроза, цироза и хепатит А и В. Установено е, че той ускорява възстановяването след химиотерапия, като същевременно ограничава щетите, нанесени на черния дроб.

Въпреки че и други билки се използват за чернодробни състояния, те са по-малко ефективни, включително такива като Магарешки бодил (Cnicus benedictus) и Артишок (Cynara scolymus). Белият трън се смята за най-ефикасния в лечението на чернодробни заболявания.

Цветовете (главичките) могат да се сварят и консумират като артишока, те са полезен пролетен тоник, когато хората са били лишавани от зеленчуци през дългата зима.

Младите листа, издънки, стъбла и корени са ядливи и са добър източник на флавоноиди, витамин С, желязо и други минерали.

Клинично изследвани полезни действия:

• Свързано с алкохола заболяване на черния дроб
• Хепатит
• Цироза на черния дроб
• Диабет тип 2
• Камъни в жлъчката

Как да се приема?

За чернодробни заболявания и нарушена чернодробна функция, изследванията предлагат употребата на 420-600 мг на ден силимарин от билкови екстракти на бял трън, стандартизирани със съдържание до 80% на силимарин.

Според научни изследвания и клинични опити, подобрението настъпва след около 8-12 седмици. За хората с хронични чернодробни заболявания, екстрактът от бял трън може да се смята за дългосрочна терапия.

За тези, които предпочитат други форми, 12-15 грама сушени плодове на бял трън могат да се ядат или да се смелят и да се направят на чай. Това, обаче не трябва да се смята за лечение на заболявания на черния дроб.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Лекува ли се хроничния хепатит

Лечение на черен дроб 

Черен дроб и жлъчен мехур

10 важни симптома, които не бива да пренебрегвате!

Витамин С

Диагностика по ръцете

Зокум (Oleander)

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още