Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Зокум (Oleander)

Наименование: Зокум (Oleander)

Ботаническо наименование: Nerium oleander
Семейство Тойнови (Apocynaceae)

Предупреждения

Растението е силно отровно, но приемано в ниски дози с лечебна цел е безопасно за хората!

Да се използва внимателно и стриктно да се спазват указанията за употреба! Има регистрирани случаи на отравяне!

Да не се използва от бременни или кърмещи жени, защото може да предизвика аборт! Няма достатъчно информация, дали е безопасен при такива състояния, включително и прилаган върху кожата!

Олеандърът е особено опасен за хората с електролитен дисбаланс- твърде малко калий или твърде много калций, тъй като билката влияе на сърцето. Не използвайте олеандър за лечение на сърдечносъдови заболявания, без надзора на медицински специалист.

Олеандърът е съвместим с почти всички лекарства, билки и химиотерапии, с изключение на дигоксина (digoxin- сърдечен гликозид), билката напръстник (foxglove), която съдържа сърдечни гликозиди (cardiac glycosides), и разреждащи кръвта билки и лекарства, като Warfarin и Coumadin. В такива случаи трябва да се използва с повишено внимание или под лекарско наблюдение.

ЗокумИстория

Олеандърът е растение, чието отровно действие е добре известно. От древността семената и листата на олеандъра сa използвани в народната медицина за сърдечни заболявания, астма, епилепсия, рак, болезнени менструации, проказа, малария, тения, лошо храносмилане, венерически болести, за предизвикване на аборт и върху кожата за лечение на кожни проблеми и брадавици. Историята на олеандровото средство за лечение на рак може да бъде проследена в Турция.

Както се случва и с много други открития, изследователят д-р Озел (Huseyin Z. Ozel) открил група хора, които много по-малко чни спболедували от други групи в същия регион. След като провел изследване установил, че тези хора използват народен лек за своите болести. Средството било разтвор от растението олеандър. Доктор Озел получил патент за откритието си и създал препарата на основата на олеандър- Anvirzel. В описанието на патента се споменават няколко изследвания, едно, от които включва 494 пациенти. Ето цитат от описанието на патента:

“… Между януари 1981 г. и декември 1985 г., 494 пациенти с неоперабилни, прогресивни злокачествени заболявания бяха тествани с NOI [инжекция формула]. Всички заболявания бяха предварително диагностицирани в разлиециализирани медицински учреждения в Турция и чужбина. Степента на злокачественост на заболяванията при тези пациенти беше напреднала и достигнала до състояние, при което съществуващите антиракови терапии бяха безсилни. Тези 494 случаи включваха примери от почти всички варианти на злокачествени заболявания в различни органи...” Целият патент можете да видите тук

Основни действия
• Имуностимулатор – 6 пъти по- силен от най- силните патентовани имуностимулатори.
• Противораково – отровните вещества в олеандъра, в ниски дози, не са токсични за хората, а са смъртоносни за раковите клетки.
• Кардиотонично – подобрява сърдечната функция
• Антивирусно

Основни компоненти
• карденолиди
• олеандрин (0,08—0,15%)- сърдечен гликозид
• корнерин- сърдечен гликозид
• дигиталин
• дезацетилолеандрини
• одинерин
• нериин
• флавоноиди (кемпферол-3-рамноглюкозид, рутин и др.)
• сапонини
• урсулова киселина

Традиционна употреба

Обикновеният олеандър е ефективно кардиотонично средство, което по действието си е подобно на билката напръстник (сърдечно средство). В хода на експерименталните изследвания е установено, че препаратите с олеандър подобряват сърдечната функция, забавят сърдечния ритъм, увеличават диурезата (благодарение на активното вещество нериин), разширяват коронарните съдове, понижават кръвното налягане. За разлика от препаратите с напръстник, гликозидите на олеандъра действат по-бързо и по-леко, по-бързо се извеждат от организма.

Освен кардиотоничното действие на зокума, водните настойки на зокума проявяват антивирусна активност и имат цитотоксични свойства. Обикновеният олеандър се предписва в случаи на аритмия с учестено сърцебиене, при по-леки форми на сърдечна недостатъчност и стенокардия. В народната медицина, настойка с листа от олеандър се пие при нервно изтощение, главоболие, епилепсия, апоплексия (мозъчен удар), безсъние, при мускулни спазми, диария, и като газогонно средство. За външна употреба се използва настойка от листата в лосиони и компреси при кожни заболявания (екзема, лишеи и др ..), за жабурене при зъбобол.

Има три начина на прилагане на олеандъра за лечение на рак- капсули, екстракт или като “олеандров сок”. Един предлаган продукт (капсули) е Sutherlandia OPC. Тези форми всъщност са в безопасна доза за хората и в същото време отровни за вируса на СПИН или раковите клетки. Много хора са използвали тези продукти за рак и СПИН, така че дозата и безопасността са много добре балансирани. Третият начин за прилагане в домашни условия е “олеандровия сок”, но за неговата употреба е добре да се запознаете предварително с информация относно начина на приготвяне и употреба.

Вижте книгата: Cancer’s Natural Enemy

ЗокумВзаимодействия на зокума с лекарства и билки

Не приемайте билката зокум в комбинация с:

1. Антибиотици (макролидни и тетрациклинови антибиотици)

Някои антибиотици могат да повишат абсорбцията на олеандъра от тялото, което от своя страна да увеличи ефектите и нежеланите реакции на олеандъра. Такива антибиотици, наричани макролидни са еритромицин, азитромицин и кларитромицин. Тетрациклиновите антибиотици, които също не бива да се комбинират с олеандъра са демеклоциклин (Declomycin), миноциклин (Minocin) и тетрациклин (Achromycin).

2. Дигоксин (ланоксин) и билката напръстник (foxglove)

Дигоксинът (ланоксин) помага на сърцето да бие по-силно. Приемът на олеандър (също влияе на сърцето) заедно с дигоксин може да увеличи ефекта на дигоксина и да увеличи риска от нежелани реакции. Билката напръстник (foxglove) съдържа сърдечни гликозиди и поради тази причина не бива да се комбинира с олеандър. Не приемайте олеандър, ако приемате дигоксин (ланоксин) или билката напръстник (foxglove), без да се консултирате с вашия лекар.

3. Хинин

Хининът влияе на сърцето и заедно с олеандъра може да предизвика сериозни проблеми със сърцето.

4. Лаксативи

Слабителните, наречени лаксативи, могат да намалят нивата на калий в организма, който е важен за работата на сърцето. Ниските нива на калий могат да увеличат вероятността от странични ефекти от приема на олеандър. Някои такива лаксативи са бисакодил (Correctol, Dulcolax), Cascara, рициново масло (Purge), сена (Senokot), и др.

5. Диуретици

Диуретиците могат да намалят нивото на калий в организма, а това може да повлияе на сърцето и да увеличи риска от нежелани реакции на олеандъра. Някои лекарства, които могат да нарушат калиевото ниво са хлортиазид (Diuril), хлорталидон (Thalitone), фуроземид (Lasix), хидрохлоротиазид (HCTZ, HydroDiuril, Microzide), и др. Бъдете внимателни с тази комбинация!

6. Калциеви добавки

Олеандърът може да стимулира сърцето подобно на калция. Комбинацията на олеандър с калций може да доведе до силно стимулиране на сърцето. Не приемайте олеандър заедно с калциеви добавки!

Клинично изследвани полезни действия на зокум.

Необходими са още доказателства, за да бъде оценена ефективността на олеандъра за следните цели:

• Сърдечни проблеми
• Астма
• Припадъци
• Ракови и злокачествени образувания, дори в напреднал стадии
• Хепатит С
• ХИВ-СПИН
• Псориазис
• Имунни нарушения
• Менструални болки
• Кожни проблеми, когато се прилага върху кожата
• Брадавици, когато се прилага върху кожата
• Други състояния

Как да се приема зокум?

Подходящата доза олеандър, зависи от няколко фактора, като възраст, здравословно състояние, както и някои други състояния. Имайте в предвид, че природните продукти, не винаги са непременно безопасни и дозите могат да бъдат важни. Бъдете сигурни и следвайте съответните указания върху етикетите на продуктите. Консултирайте се с вашия фармацевт или лекар, или друг медицински специалист, преди да ги използвате.

Настойка за вътрешен прием на зокум:

1 чаена лъжичка листа в 500 мл вряла вода, оставете за 1 час, прецедете. Вземайте по 25-30 мл, три пъти на ден, преди хранене.

Настойка за външна употреба на зокум:

100 грама сушени цветове и листа в 1 литър вряща вода, оставете за няколко часа, прецедете. Използва се за разтриване и лосиони при краста и дерматити, причинени от ухапвания от насекоми.

Мехлем със зокум:

Свежи цветове и листа (3 части) и свинска мас (5 части), се разбъркват добре и нагряват на водна баня за 15 минути. Използва се за втриване при краста.

Капсули: популярни продукти са Sutherlandia OPC и Олеандров сок

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Как да се храните при раково заболяване?!

Противоракова диета (хранене при рак)

Противоракови билки

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още