Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да натрупате мускулна маса или как да накарате мускулите да растат?!

Замисляли ли сте за това, защо много културисти с добро телосложение престават да увеличават масата си и се борят за мускулите, които вече са постигнали? Може би, този случай се отнася и за вас. Търсите ли нови начини за стимулиране растежа на мускулите? Искате ли мускулите ви да продължат да се развиват и да постигнете върховен ръст? Можете да направите всичко това, ако го правите правилно!

Повечето спортисти се фокусират върху увеличаване на мускулатурата. Но, за съжаление, те често работят в свой ущърб. Толкова силно искат да направят маса, че често зациклят. Вместо да увеличават размера на мускулите си, прекомерните натоварвания ги водят до обратния ефект- блокират растежа на мускулите. Претоварвайки тялото си, вие сами пречите на развитието на мускулите.

Въпросът за това, как това се случва, се нуждае от изясняване, което ще намерите в следващите важни правила за натрупване на мускулна маса:

1. Тренировките трябва да бъдат неимоверно интензивни, за да стимулират нов растеж на мускулите. По отношение на тренировките някои приемат лозунга “колкото по-малко, толкова по-добре” и правят грешка. Те намаляват количеството на тренировките, което е правилно, но в същото време намаляват и тяхната интензивност, което не е правилно. Интензивността е необходимо непрекъснато да се увеличава с годините на занимания.

Подобно на много други, вие най-вероятно, сте били под влиянието на една от тези заблуди и или сте увеличавали честота на тренировките, или сте намалявали тяхната интензивност. Но и в двата случая не сте успявали да постигнете забележителни резултати в нарастването на мускулите. Един от тези сценарии може да доведе до липса на осезаеми резултати от вашите тренировки. Вие или твърде често тренирате, или не достатъчно силно се натоварвате.

2. По време на тренировките натоварвайте мускулите си, докато започнат да ви болят.

3. Измервайте своята интензивност по време на тренировка с помощта на вдигнатите от вас тежести. Ако постоянно увеличавате натоварването, то вие си осигурявате стабилен растеж на мускулите.

4. Тренирайте рядко. Интензивността може да се удвои, ако правите по-дълги прекъсвания. Трябва да тренирате интензивно, но по-рядко. Нивото на нарастване на силата и нивото на възстановяване не са синоними. За да се постигнете известен напредък, трябва да накарате формулата да работи. Занимавайки се със силови натоварвания, вие трябва да тренирате по-интензивно, но в същото време по-рядко. За да накарате мускулите да растат, приложете тази формула на практика и ще видите резултата.

5. Почивайте, докато мускулите не престанат да ви болят, а след това изчакайте още няколко дни преди да се върнете към занятията. Както е отбелязано в книгата “Фактори на силовите тренировки”, редица физиолози, занимаващи се изучаване на упражненията, твърдят, че един начинаещ спортист може да увеличи мускулатурата си през първата година на тренировки до 300% (!), докато способността му да се възстановява след тренировка ще се увеличи само с 50%. Способността на един спортист да натоварва своя организъм се увеличава по-бързо от способността му да се възстановя след натоварването, което предизвиква сериозни проблеми и води до травми.

6. Не работете с основните мускулни групи повече от веднъж седмично (изключение- коремните мускули)

7. Експериментирайте, за да намерите оптималния брой дни, които са ви нужни за пълноценна почивка. Някои погрешно смятат, че, увеличавайки натоварването, трябва да увеличават и броя на повторенията. Това не е така. Не трябва да се увеличавате честотата на тренировките. Тя дори не си заслужава да се поддържа на определено ниво. Честотата трябва да се намалява.

8. Не се притеснявайте да отделяте повече време за почивка. Ако искате можете да почивате и една седмица. Колкото по-дълго се занимавате с бодибилдинг, толкова по-трудно ще ви се удава увеличаване на мускулатурата. Вашата способност да се възстановявате след тренировка, не е много по-висока от тази, която сте имали през първите години на занимания. Вашата потребност от увеличаване на интензивността на тренировките се повишава, а способността ви да възстановявате силите си достига до определено ниво и повече не се променя.

9. Поддържайте процеса на възстановяване и растеж на мускулите с обилно хранене. Не забравяйте да приемате повече протеини след тренировка.

Силната поддръжка на храненето

Вие можете съществено да помогнете на организма да се възстанови и изгради допълнителни тъкани, използвайки правилно хранене. Трябва да имате достатъчно въглехидрати и протеини след тренировката за да “напълните” с тях своите мускули.

Как да накарате мускулите да растат!Още един съвет – консумирайте повече продукти, съдържащи калий, който по време на тренировките изгаря. Например, след тренировка ще ви бъде достатъчно да изядете 1 супена лъжица меласа. Важно е също и да възстановите запасите от В-витамини и минерали.

Изграждането на нови мускули изисква прием на протеини в по-голямо количество след тренировка. Вашите мускули ще изпитват болка на следващия ден след тренировката и ще се нуждаят от протеини. Изпълнете техните желания като си приготвите протеинов коктейл добавяйки витаминно-минерален комплекс и малко мазнини.

Мазнините са от съществено значение за правилното храносмилане и те допринасят за процеса на нарастване на мускулите. Избирайте за себе си правилния вид мазнини като ленено семе (Витамин F) например. Тези мазнини в комбинация с протеините ще ви осигурят адекватно хранене. Не трябва да консумирате излишни количества калории които ще доведат само до наднормено тегло. Всичко което ви трябва е постоянен прием на протеини за да може тялото ви да изгражда всички нови тъкани.

Маслено-протеиновият микс, който можете да си приготвяте е особено полезен да се пие сутрин няколко часа след закуска. За добрата енергетика на вашите тренировки са важни и две вещества които са обект на изследвания в последните 30 години- Л-карнитин и коензим Q10.

Вашите мускули могат да растат с невероятен ритъм. Всичко което е нужно- да отворите очите си да промените своя подход към тренировките и тяхната интензивност. Започнете от днес но не забравяйте че всичко трябва да става постепенно.

Източник: elitebody.com

Още по темата:

Лечение на мускулите – лечебна картинка

Спанакът “напомпва” мускулите!

Усвояване на витамините и минералите в човешкото тяло

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Влошено качество на рибените масла

Митовете за протеините

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Аминокиселини

Рибата вече не е здравословна храна

Вода и отслабване

Свързани публикации