Спанакът “напомпва” мускулите!

Мултипликационният герой Попай моряка е абсолютно прав, затова че поглъща спанак, за да стане по-силен. Този продукт реално увеличава мускулната сила, както изясниха учените. Спанакът стана особено популярен продукт през 1930 г., когато по кината започнаха да се появяват филмчетата за моряка Попай.

Всеки път, когато този герой попада в беда, той отваря буркан със спанак и това му дава сила. Учените дълго вярваха, че супер-храната спанак дава желязо. Но сега вече е установено, че всичко е в нитратите.

Както установили изследователи, чашка спанак на ден кара мускулите в тялото да работят по-ефективно. 300 грама от продукта намаляват количеството кислород, което е необходимо на мускулите по време на тренировка с 5%. При това този ефект е толкова дълготраен, че се запазва още цели три дни.

Тайната на това въздействие на спанака са нитратите, които се съдържат в този зеленчук. Благодарение на нитратите, митохондриите (“двигателите” в клетките) работят по-ефективно, както установили учени от Каролинския институт в Стокхолм, с ръководител на изследването д-р Еди Вайзберг.

Тези изследвания са публикувани в списанието Cell Metabolism.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Спанакът “напомпва” мускулите!

Мултипликационният герой Попай моряка е абсолютно прав, затова че поглъща спанак, за да стане по-силен. Този продукт реално увеличава мускулната сила, както изясниха учените. Спанакът

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност