Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Спанакът “напомпва” мускулите!

Спанакът стана особено популярен продукт през 1930 г., когато по кината започнаха да се появяват филмчетата за моряка Попай. Мултипликационният герой Попай моряка е абсолютно прав, затова че поглъща спанак, за да стане по-силен. Този продукт реално увеличава мускулната сила, както изясниха учените.

Всеки път, когато този герой попада в беда, той отваря буркан със спанак и това му дава сила. Учените дълго вярваха, че супер – храната спанак дава желязо. Но сега вече е установено, че всичко е в нитратите.

Както установили изследователи, спанакът кара мускулите в тялото да работят по-ефективно. 300 грама от продукта намаляват количеството кислород, което е необходимо на мускулите по време на тренировка с 5%. При това този ефект е толкова дълготраен, че се запазва още цели три дни.

Тайната на това въздействие на спанака са нитратите, които се съдържат в този зеленчук. Благодарение на нитратите, митохондриите (“двигателите” в клетките) работят по-ефективно, както установили учени от Каролинския институт в Стокхолм, с ръководител на изследването д-р Еди Вайзберг.

Тези изследвания са публикувани в списанието Cell Metabolism.

Още по темата

Спанакът и зелето намаляват риска от диабет

Спанакът подобрява зрението

Как да натрупате мускулна маса или как да накарате мускулите да растат?!

Продукти за мускулна маса

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации