Алтернативна медицина и здраве

Спанакът подобрява зрението

Спанакът се стреми да бъде лидер във всичко. Той винаги е в първите редове на таблицата с най-полезните продукти на планетата. Него охотно го включват във всички видове диети за подмладяване и отслабване. И ето още една победа- оказва се, че спанакът има благоприятно действие върху зрението.

В 100 грама листа на спанак се съдържа 7, 5 мг. лутеин. Той е лидер сред растенията по съдържание на този наскоро открит каротиноид. Лутеинът, за разлика от други каротеноиди, прониква от кръвната плазма в очите и се натрупва там. Учените вече надеждно установиха, че лутеина участва в образуването на пигмента на макулата, намираща се в ретината. От плътността на пигментното съдържание зависи зрителната острота.

Изследователи от Университета в Джорджия обявиха резултатите от многобройните си изследвания за влиянието на каротеноида лутеин върху зрението. Те провели серия от експерименти с доброволци, страдащи от нелечимото заболяване на очите- макулна дегенерация, при което зрението се губи катастрофално.

Пациентите следвали диета, богата на спанак в продължение на шест месеца. Тяхното хранене било определено така, че да консумират ежедневно не по-малко от 20 мг. лутеин. В края на изследването при всички пациенти било отбелязано подобрение на зрението. След компютърна диагностика и анализ, авторите стигнали до заключението, че лутеинът повишава контраста на виждането, разстоянието, остротата и разширява зрителното поле. Освен това предпазва очите от фотостреса, който се дължи на ултра-виолетовото излъчване.

Водещият изследването д-р Били Хамънд отбелязва, че лутеинът може да защити ретината и лещата, и да помогне за предотвратяването на свързаните с възрастта заболявания на очите, такива като макулна дегенерация и катаракта. Той обръща внимание на факта, че лекарите- учени след епидемичното си увлечение към химичните препрати, днес все повече се обръщат към биомедицината, като по-ефективен метод на лечение.

Богати на лутеин са: маслини, царевица, боб, зелен грах, фъстъци, тиква. За максимално усвояване на входящия лутеин, на тялото е нужна мазнина. Затова е добре тези продукти да се употребяват с растително масло или млечни продукти, които също имат мазнини.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Зеленият чай е полезен за очите

Бързи маски срещу тъмни кръгове под очите

Продукти за мускулна маса

Спанакът „напомпва” мускулите!

Комбинации от нутриенти, които могат да помогнат при проблеми с очите

Лечение на очите (Treatment of eye)

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации