Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Спанакът подобрява зрението

Оказва се, че спанакът има благоприятно действие и върху зрението. Спанакът се стреми да бъде лидер във всичко. Той винаги е в първите редове на таблицата с най-полезните продукти на планетата. Него охотно го включват във всички видове диети за подмладяване и отслабване.

В 100 грама листа на спанак се съдържа 7, 5 мг. лутеин. Той е лидер сред растенията по съдържание на този наскоро открит каротиноид. Лутеинът, за разлика от други каротеноиди, прониква от кръвната плазма в очите и се натрупва там. Учените вече надеждно установиха, че лутеина участва в образуването на пигмента на макулата, намираща се в ретината. От плътността на пигментното съдържание зависи зрителната острота.

Изследователи от Университета в Джорджия обявиха резултатите от многобройните си изследвания за влиянието на каротеноида лутеин върху зрението. Те провели серия от експерименти с доброволци, страдащи от нелечимото заболяване на очите – макулна дегенерация, при което зрението се губи катастрофално.

Пациентите следвали диета, богата на спанак в продължение на шест месеца. Тяхното хранене било определено така, че да консумират ежедневно не по-малко от 20 мг. лутеин. В края на изследването при всички пациенти било отбелязано подобрение на зрението. След компютърна диагностика и анализ, авторите стигнали до заключението, че лутеинът повишава контраста на виждането, разстоянието, остротата и разширява зрителното поле. Освен това предпазва очите от фотостреса, който се дължи на ултравиолетовото излъчване.

Водещият изследването д-р Били Хамънд отбелязва, че лутеинът може да защити ретината и лещата, и да помогне за предотвратяването на свързаните с възрастта заболявания на очите, такива като макулна дегенерация и катаракта. Той обръща внимание на факта, че лекарите – учени след епидемичното си увлечение към химичните препрати, днес все повече се обръщат към биомедицината, като по-ефективен метод на лечение.

Спанакът е натурален източник на лутеин и може да подобри зрението. Други продукти, богати на лутеин са: маслини, царевица, боб, зелен грах, фъстъци, тиква. За максимално усвояване на входящия лутеин, на тялото е нужна мазнина. Затова е добре тези продукти да се употребяват с растително масло или млечни продукти, които също имат мазнини.

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Зеленият чай е полезен за очите

Бързи маски срещу тъмни кръгове под очите

Продукти за мускулна маса

Спанакът “напомпва” мускулите!

Комбинации от нутриенти, които могат да помогнат при проблеми с очите

Лечение на очите (Treatment of eye)

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации