Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Зеленият чай е полезен за очите

Тази новина дойде от Хонг Конг – зеленият чай може да предпази очите от такива заболявания като глаукома и катаракта.

Зеленият чай с неговите полезни свойства продължава да бъде обект на внимание на учените. Те постоянно намират някакви нови полезни качества на този уникален продукт.

Благодарение на научните постижения и новите технологии, изследователите вече откриха в зеления чай антиоксиданти, наречени катехини. Те принадлежат към семейството на антиоксидантите, в които влизат бета-каротин, витамин С, витамин Е, лутеин, зеаксантин. Всички тези антиоксиданти са добре известни със своите защитни свойства. Най-мощният от катехините е епигалокатехинът, който е много пъти по-силен от витамините Е и С.

Сега учените открили катехини в различни структури на очните тъкани при лабораторни плъхове, след като им давали екстракт от зелен чай. Въпреки че досега са провеждани много проучвания, до този момент никой не знаеше, че катехините в действителност преминават от стомаха и стомашно – чревния тракт в тъканите на очите.

Изследване на роговицата, лещата, ретината, съдовете, склерата, стъкловидното тяло и очната течност, показало, че тези различни структури на очите са усвоили известно количество отделни катехини. Времето за максимална концентрация на катехини варирало от половин час до дванадесет часа.

Зеленият чай защитил очите от вредния оксидативен стрес двадесет часа след консумацията. Учените са въодушевени от тези резултати и ще продължат изследването на действието на катехините върху очните тъкани при хората.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Ползата от зеления чай е силно преувеличена

Зелен чай (Green Tea)

Зеленият чай е безполезен за предпазване от рак на гърдата

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Здравословно хранене

Витамини и минерали

Направете си Тест

Лечебни картинки

Свързани публикации